Vágólapra másolva!
A magyar bajnokcsapat sorozatban hatodszor jutott be egy európai kupasorozat főtáblájára, és ezúttal sem fog pénzügyileg rosszul járni.

Ismét megérte harcolnia a Ferencvárosnak, hogy a Konferencia-liga helyett az Európa-ligában játszhasson meccseket az ősszel. A Konferencia-ligát sem kell lesajnálni, de nem véletlenül tekintik harmadik számú sorozatnak mind rangjában, mind díjazásában.

A Football.Meets.Data számításai alapján, míg a Konferencia-liga főtáblájának éllovasa, a dán FC Köbenhavn nagyjából 6,5 millió euróval gazdagodik a 36 csapatos táblára kerülésért, addig az Európa-ligában ugyanezért több mint 15 milliót kaszálhat a cseh Slavia Praha. És ezek csak a közvetítési díjakból várhatóan befolyó összeg, ebben a pénzben még nincs benne az, amit a csapatok a nyolc lejátszott mérkőzés eredményei alapján az UEFA-tól kapnak.

Európa-liga, pénzek, Ferencváros
Érdemes küzdeni az Európa-liga helyekért
Fotó: Football.Meets.Data

Az összegek a selejtezősorozatban a főtáblás meccsekkel megkeresett pénzeket mutatják, ezek szerint a Bajnokok Ligájában induló és csak a rájátszásban kipottyanó Slavia járt a legjobban, megelőzve a Manchester Unitedet és az AS Romát. A bonyolult számításban benne van a csapatok becsült marketingértéke, ami függ a médiapiacuk méretétől (a 60-80 milliós angol, olasz, német piac nyilvánvalóan magasabb szorzót jelent) és az UEFA koefficienstől is. Előbbi mutatóban a magyar bajnok Ferencváros csupán 28., utóbbiban azonban öt éves távlatban már 18. a 36 csapat közül. 

A Ferencváros fejlődését és sikerességét jól mutatja, hogy a tíz évre visszavezetett koefficiens-rangsorban még csak 27. volt a zöld-fehér csapat.

A médiapiaci értéket ráadásul EU-n belüli és EU-n kívüli értékekre bontják, az utóbbi pedig nyilvánvalóan a világszerte ismertebb klubnak (MU, Roma, Tottenham) kedvez. A Ferencvárosnak így is valamivel több mint 8,3 millió eurót (kb. 3,3 milliárd forint) jósolnak a számítások.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!