Vágólapra másolva!
A televíziós szakértőként dolgozó korábbi labdarúgók közül Gary Neville és Jamie Carragher is elmondta, a futball melyik szabályán változtatna.

A Manchester United korábbi legendás, a klubban összesen 607 mérkőzésen játszott játékosa, Gary Neville az utóbbi években a Sky Sports szakkommentátoraként dolgozik. A 85-szörös angol válogatott védő nemrég egy podcast vendége volt, és a műsorban megkérdezték tőle, mit változtatna meg a futballban. Válaszként egy elég radikális szabályváltoztatást javasolt.
„A bajnoki meccseken döntetlen esetén a végén büntetőpárbajt vezetnék be egy extra pontért. Tehát, aki megnyeri a tizenegyespárbajt, [egy helyett] két pontot kapnamondta Gary Neville, majd meg is magyarázta, miért tartaná ezt jó ötletnek. – Ez izgalmasabbá tenné a mérkőzést a rajongók számára. Ha egy gyerek először megy meccsre, akkor az talán az egyetlen alkalom maradhat számára, ha 0-0-s vagy 1-1-es döntetlent lát. De ebben az esetben azt látná, hogy végül valaki mégis nyerne. Ráadásul a gyerekek egyébként is szeretik a büntetőket."

futball, Ronaldo, büntető
Döntetlen esetén büntetőpárbaj következzen egy extra pontért - Gary Neville ilyen szabályváltozást szeretne a futballban
Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

A Neville által említett szabály egyébként az angol harmad- és negyedosztályú csapatok számára szervezett English Football League Trophy sorozatban már érvényben van, a csoportkörös rendszerben ezek a potenciális extra pontok a továbbjutást is elősegíthetik. Gary Neville egykori csapattársa, a szintén szakértőként dolgozó Roy Keane "túl amerikai"-nak tartja kollégája ötletét, a korábbi védő pedig elismerte, hogy a magasabb szinten történő gyakorlati megvalósítás sok időt venne igénybe.

A futball más szabályváltozásairól is beszéltek a korábbi Premier League-focisták

Neville továbbá az angol bajnoki rendszert is megváltoztatná, szerinte ugyanis nem igazságos, hogy nem egyforma számú csapat jut fel és esik ki a különböző ligákban, ezzel ugyanis a Premier League és a másodosztály színvonala közötti különbség is egyre inkább növekszik.

Jamie Carragher is beszélt egy szerinte szükséges szabályváltozásról a műsorban: a Liverpool-legenda szerint 

büntetni kéne azokat a játékosokat, akik kirúgják bedobásra a labdát, amikor egy másik focista a földön marad, szabálytalanság nélkül. 

Carragher szerint ugyanis ezek a felesleges játékmegszakítások csak megerősítik a színészkedő játékosokat abban, hogy nem lesz következménye, ha sérülést tettetnek.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!