Vágólapra másolva!
115 vádpontra kell reagálnia a Manchester Citynek a hétfőn (szeptember 16-án) kezdődő meghallgatáson, amely akár két hónapig is eltarthat.

Hétfőn kezdődik a Premier League meghallgatása a Man. City elleni 115 vádpontról, amelyek a pénzügyi szabályok állítólagos megsértése miatt merültek fel. A City az iratok szerint megszegte a kiadási szabályokat azzal, hogy kilenc éven keresztül (2009-2018) nem szolgáltatott pontos információkat, valamint az UEFA pénzügyi fair play szabályait is felrúgta.

Ez alatt a kilenc év alatt a Man. City - amely tagadta az összes ellene felhozott vádat - háromszor nyerte meg a Premier League-et. De pontosan mivel is vádolják a Manchester Cityt? 

A Premier League szerint a Manchester City kilenc szezonon keresztül megszegte a szabályokat azzal, hogy állítólag nem szolgáltatott pontos pénzügyi információkat. A City ellen felhozott vádak között szerepel, hogy nem tették közzé teljes körűen az egyik menedzserüknek négy év alatt kifizetett pénzügyi javadalmazásokat. A feltételezés szerint titkos szerződés volt, így az egyik menedzser sokkal többet kapott, mint amennyit hivatalosan közöltek.

A Premier League azt is állítja, hogy a City öt éven keresztül nem tartotta be az UEFA pénzügyi fair play szabályait, valamint azt is, hogy a City nem működött együtt teljes mértékben a Premier League vizsgálatával. A Premier League szabályai szerint a büntetés pontlevonás vagy akár a Premier League-ből való kizárás is lehet - bár ez extrém büntetés lenne. 

Fotó: Adrian DENNIS / AFP

A független bizottság hivatalos meghallgatása várhatóan két hónapig is eltarthat, és mind a Premier League, mind a City hosszas jogi képviseletet nyújt be, ismertetve az ügyüket. A független bizottság ezután elvonul, és az összes bizonyítékot megvizsgálja, mielőtt döntést hozna. Ez a folyamat várhatóan több hónapot vesz igénybe a vádak és az áttekintendő információk mennyisége miatt. Ezért 

a bizottság döntését csak márciusban - vagy később - hozza nyilvánosságra.

Még akkor is, ha a bizottság úgy dönt, a City bűnös az ellene felhozott vádak egy részében vagy mindegyikében, a klub valószínűleg fellebbezne a döntés ellen, ami tovább késleltetné a szankciók vagy pontlevonások kiszabását. 

Mi a Manchester City álláspontja?

Amikor a vádakat először 2023 februárjában bejelentették, a City azt mondta, „meglepődtek” a Premier League vádjain.  Amellett, hogy kifejezték meglepettségüket a klub azt is állította, hogy „széleskörű elkötelezettséget” tanúsítottak és „hatalmas mennyiségű részletes anyagot” nyújtottak be a Premier League vizsgálatához. 

A klub üdvözli az ügy független bizottság általi felülvizsgálatát, hogy pártatlanul megvizsgálja az álláspontját alátámasztó, megdönthetetlen bizonyítékok átfogó tárházát. Mint ilyen, várjuk, hogy ez az ügy egyszer és mindenkorra lezáruljon.

Mateo Kovacic, Pep Guardiola
Pep Guardiola (jobb oldalon) Fotó: AFP / AFP or licensors

Pep Guardiola a vádak bejelentésekor azt mondta, hogy „teljesen meg van győződve” arról, hogy a City ártatlan. Nemrég pedig azt mondta, örül, hogy hamarosan elkezdődik a meghallgatás, és reméli, hogy gyorsan lezárul. 

„Örülök, hogy hamarosan elkezdődik, és remélhetőleg hamarosan be is fejeződik mindannyiunk érdekében”

- mondta az augusztus 24-i, Ipswich elleni mérkőzés előtt tartott sajtótájékoztatón.

„Szívem mélyéről kívánom, hogy menjen a tárgyalás, a független testület - és még egyszer mondom, független testület - és a lehető leghamarabb hozza nyilvánosságra, ami történt.” Arra a kérdésre, aggódik-e amiatt, hogy a helyzet hatással lehet a City játékosainak teljesítményére, Guardiola azt mondta: „Nem, már három vagy négy éve beszélünk erről”.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!