Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 8. fordulójának rangadóján a Ferencváros 3-0-ra legyőzte a Puskás Akadémiát a Groupama Arénában. Aki csak az eredményt olvasta, azt hihette, hogy sima meccs volt, pedig csak az után lett sima, hogy a Fradi edzője pályára küldte Matheus Saldanhát. A brazil támadó a 63. percben lépett pályára, majd 19 perc alatt mesterhármassal döntötte el a meccset, a lefújás után pedig már a nevét skandálták a Fradi-szurkolók. Saldanha már most hatalmas erőssége a bajnokcsapatnak, ami azért félelmetes, mert fizikailag még nincs tökéletes állapotban. Mi lesz, ha utoléri magát?

A 25 éves brazil sztár Fradiba igazolásáról szeptember elején kezdtek cikkezni. Matheus Saldanháról akkor azt írták, hogy a Ferencváros három millió euró körüli összegért szerződtetheti a Partizan Beograd támadóját, aki az előző szezonban társgólkirály volt a szerb bajnokságban 17 találattal. Saldanha 2023 nyarán igazolt a japán JEF United Chiba együttesétől a belgrádi csapathoz, amelyben 40 meccsen 21 gólt lőtt és öt gólpasszt adott.

Saldanha, Matheus Saldanha, Fradi
Matheus Saldanha a Fradi szurkolók új kedvence
Fotó: Micheller Szilvia/fradi.hu

Saldanha az év igazolása

Szeptember 3-án, az átigazolási időszak utolsó napján a Ferencváros hivatalos honlapján bejelentették Matheus Saldanha leigazolását. 

„A klub szempontjából ez egy jelentős nap, mert a legnagyobb értékű átigazolást vittük végbe, és nagyon bízunk benne, hogy ez egy sikeres transzfer lesz” – nyilatkozta a sportigazgató Hajnal Tamás a brazil támadó megszerzése után.

„Saldanha bizonyította, hogy nagyon gólerős, sokoldalú játékos. Teljesen más profilt képvisel, mint a két másik csatárunk. Tudjuk, hogy milyen nagy feladatok és milyen sok mérkőzés vár ránk, és az elvárások is magasak. Ezért szerettünk volna még a csatár posztra egy minőségi játékost igazolni. 

Úgy gondoljuk, hogy mind a kora, mind a játékstílusa, képességei alapján nagyon sokat tud a csapatnak segíteni a jövőben, hogy közösen elérjük a célunkat. Nagyon örülünk, hogy sikerült ezt az átigazolást végrehajtani, amire őszintén megmondva, a nyár elején még nem sok realitás volt”

 – tette hozzá Hajnal Tamás, akinek a szavai divatos kifejezéssel élve jól öregedtek, hiszen a brazil támadó az érkezése óta folyamatosan elkápráztatja a ferencvárosi publikumot. 

Saldanha elképesztő debütálása

Saldanha bemutatkozására a válogatott szünet miatt szeptember 15-ig kellett várni, akkor a Fradi az NB II-es Budafok otthonában lépett pályára a Magyar Kupa 3. fordulójában. A brazil támadó bemutatkozása kísértetiesen hasonlított a Puskás Akadémia elleni rangadóhoz. 

  • A 25 éves támadót 0-0-s állásnál, a 60. percben cserélte be Pascal Jansen, majd egy perccel később az első labdaérintéséből rögtön gólt is szerzett. 
  • Három perccel később Saldanha elkezdett varázsolni. A tizenhatosra betörve az alapvonal közeléből egy gyönyörű rabonával kapura küldte a labdát, amit a Budafok kapus kiütött, de pont Abu Fani elé, aki 10 méterről a kapuba bombázott. 
  • A brazil támadó ezt követően is élvezte a játékot, és végül a 72. percben Adama Traoré nagyszerű beadását lőtte higgadtan a hazai kapuba, így a Fradi 3-0-s sikerében két góllal és egy gólpasszal tevékeny részt vállalt.

Saldanhát tudatosan építik a Fradinál

Saldanha öt nappal később, azt MTK elleni 225. örökrangadón mutatkozott be az NB I-ben. A brazil támadó a 66. percben lépett pályára 2-1-es vezetésnél, akkor Varga Barnabással együtt játszott kétcsatáros rendszerben. Varga és Saldanha első közös villanására a 79. percig kellett várni. Ekkor a magyar válogatott támadó továbbpörgetett labdájával a brazil lépett ki ziccerben, de a közeli lövését Demjén Patrik védeni tudta. Egy perccel később viszont már nem volt ellenszere az MTK kapusának. Adama Traoré lövése levágódott egy védőről, a labda pont Saldanha elé pattant, aki 11 méterről elegánsan lőtt a kapu bal oldalába, amivel eldöntötte a három pont sorsát. 

„Reméljük, hogy a kettejük kapcsolata még tovább fog fejlődni. Két kiváló játékos, akik sok gólra képesek. Sok meccs vár ránk, sokféle felállást fogunk alkalmazni. 

Saldanha még nem áll készen kilencven percre, jobb állóképességet akarunk elérni nála. Minél többet szeretnénk őket egyszerre a pályán látni, mind a ketten kiváló játékosok, akik sok gólt érhetnek majd el. Saldanha remekül állt be, már a kupameccsen is jól játszott. Még csak most érkezett, fittebbnek kell lennie és terhelésre van szüksége még. Meg kell szoknia a mi játékunkat, szeretnénk őt tudatosan felépíteni”

 – mondta Pascal Jansen, miután Varga Barnabás és Matheus Saldanha játékkapcsolatáról kérdezték. 

Saldanha varázsolt az ősz legfontosabb meccsén

A Ferencváros múlt héten 2-1-re kikapott a belga Anderlecht vendégeként az Európa-ligában. A brazil támadó ezen a meccsen a 71. percben lépett pályára, de sajnos a társai nem tudták helyzetbe hozni, így esélye sem volt a gólszerzésre a brüsszeli meccsen. 

Vasárnap este a Ferencváros a Puskás Akadémiát fogadta a Groupama Arénában. A forduló előtt a felcsúti csapat vezette a bajnokságot, ráadásul a Fradi 2022 októberében tudott legutóbb nyerni a Puskás ellen, így komoly tétje volt a meccsnek. A találkozó igazi rangadó volt, mindkét csapat komoly tempót diktált, voltak is helyzetek mindkét oldalon, de a gól nem igazán volt benne a meccsben a 63. percig. Pascal Jansen ekkor küldte pályára Matheus Saldanhát, aki azonnal főszereplővé lépett elő. Szűk egy perccel a beállása után kapott egy remek kiugratást Tosin Kehindétől, kapura tört, majd a kimozduló Pécsi Ármin mellett a kapuba pöckölte a labdát.

A 77. percben a Fradi brazil sztárja eldöntötte a meccset. Egy hazaadás után Kehinde támadta meg Pécsi Ármint, a Puskás Akadémia kapusa megpróbálta elrúgni a labdát, de pont Saldanhához passzolt, a brazil támadó pedig 11 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

Öt perc múlva aztán valóságos varázslatot mutatott be a Fradi brazilja. Kristoffer Zachariassen kapott labdát a tizenhatoson belül, balról középre lőtt, Saldanha pedig egy védővel a nyakán egészen elképesztő sarkazós gólt lőtt.

„Habár Matheus Saldanha lőtte a gólokat, nem csak egy játékos jelentette a különbséget. Csapatként sikerült nyernünk. A cserék után sokat változott a játékunk képe. 

Matheus különleges minőséget képvisel. Oda kell figyelni, hogy folyamatosan bevethető legyen. Nagyon keményen dolgozik, hogy belerázódjon a napi munkába. Jó úton halad, hogy kilencven percet a pályán töltsön”

 – mondta a Puskás Akadémia elleni találkozó után a Pascal Jansen, a Fradi edzője. 

A brazil csatár így négy találkozón már hat gólnál jár a Fradiban úgy, hogy ezeken a találkozókon összesen 99 percet töltött a pályán. Belegondolni is elképesztő, hogy mit fog művelni, ha fizikálisan eléri majd azt a szinten, hogy a kezdő sípszótól a pályán lehet. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!