Vágólapra másolva!
Némi meglepetésre sokkal jobban kezdett az angol válogatott élén a nyári Európa-bajnokság után távozott Gareth Southgate ideiglenesen kinevezett utódja, Lee Carsley, ugyanis az angolok utóbbi időben látott kiszámítható és borzalmasan unalmas játéka elkezdett jó irányba változni. Ennek ellenére az Angol Labdarúgó Szövetségnél továbbra is nagy a bizonytalanság, hogy ki lesz a végső megoldás az angol válogatottál, így most egyfajta türelmi játékba kezdtek, amiből minden bizonnyal csak győztesen jöhetnek majd ki.

Miután az angol válogatott elbukta a nyári Európa-bajnokság döntőjét, Garreth Southgate lemondott a szövetségi kapitányi posztról, a helyét pedig augusztusban - egyelőre ideiglenesen - az U21-es nemzeti csapatot irányító Lee Carsley vette át. A szakember 

England v Northern Ireland - UEFA U21 Euro 2025 Qualifier, angol válogatott
Carsley korábban az U21-es angol válogatott edzője volt
Fotó: NurPhoto via AFP

Kicsoda Lee Carsley, az angol válogatott új edzője?

A korábbi ír középpályás 1992-ben a Derby County csapatánál kezdte pályafutását, s ugyan 17 év alatt egyetlen jelentősebb trófeát sem nyert, a Blackburn Rovers, a Coventry City és az Everton színeiben közel 300 meccsen lépett pályára a Premier League-ben. Edzői karrierjére már a liverpooli együttesnél töltött ideje alatt elkezdett készülni, első megbízatását pedig 2011-ben kapta, amikor kinevezték a Coventry City U18-as csapatának edzőjévé. Rövid ideig a Sheffield United edzői stábjában és a Manchester City utánpótlásában is dolgozott, majd a Brentfordnál és a Birmingham Citynél tevékenykedett vezetői beosztásban, mielőtt átvette az U20-as, később pedig az U21-es korosztályos válogatott irányítását. Utóbbi csapatnál érte el pályafutása eddigi legnagyobb sikerét, miután 

az angolok tavaly 39 év után megnyerték az U21-es Európa-bajnokságot.

Carsley csapata az egész tornán parádésa szerepelt, ugyanis egyetlen gólt sem kapott, viszont tizenegyet szerzett. Nem véletlen, hogy a siker az angol szövetség (FA) figyelmét sem kerülte el, és Gareth Southgate távozása után megadta a lehetőséget a birminghami születési szakembernek a felnőtt válogatottnál.

Spain v England: Final - UEFA EURO 2024.
Gareth Soutgate két Eb-döntőt is elbukott angol kapitányként
Fotó: NurPhoto via AFP

Botrányos, de meggyőző bemutatkozás

Carsley-nak nem sok ideje volt felkészülni, hiszen a kinevezése után tíz nappal már tétmérkőzést játszott az angol válogatott a labdarúgó Nemzetek Ligájában. Ez alapesetben akár hátráltató tényező is lehetett volna, de Carsley számára kedvezett, hogy több játékost is ismert korábbról az utánpótláscsapatokból. Végül nem is vallott szégyent, ugyanis az íreket és a finneket is simán legyőzték az angolok, akiknek 

a Southgate-éra alatt látott meglehetősen unalmas játéka is már sokkal jobban nézett ki ezeken a meccseken.

Azonban a támadófocit kedvelő Carsey hiába nyerte meg az első két meccsét, ráadásul kapott gól nélkül, a jobbára mindig kritikus brit sajtónak ez sem volt elég. A szigetországi média ugyanis már az Írország elleni debütálása előtt kikezdte az ideiglenes kapitányt a hazafiassága miatt, amiért kijelentette, nem fogja énekelni az angol himnuszt. A szakember aztán tovább rontott a helyzetén azzal, hogy a pályára érkezésekor véletlenül az ír kispadra ült le, ami után a közösségi médiában is kapott hideget-meleget.

A himnusz éneklése szimbolikus, aki ezzel nem tud azonosulni, annak nincs helye a csapatnál. Ez érvényes Lee Carsley-ra is, akinek függetlenítenie kéne saját magát attól, hogy ír és tanulja meg elénekelni a himnuszt. Ennek hiányában senki se hiszi el, hogy érdekli az angol válogatott"

 – mondta Jacob Rees-Mogg, az Északkelet-Somerset választókerületének parlamenti képviselője.

lee carsley
A jó kezdés ellenére sem biztos még az ideiglenes szövetségi kapitányi helye az angol válogatottnál
Fotó: AFP 

Bár Carsley Angliában született, a nagyanyja révén egyébként játékosként az ír válogatottban játszott, ahol összesen 40 meccsen lépett pályára és szerepelt a 2002-es világbajnokságon is. Az 50 éves szakember mindezt azzal magyarázta, hogy korábban sem énekelte a mérkőzések előtt sem az angol, sem pedig az ír himnuszt.

"A megemlítéstől kezdve a pályára lépésig folyamatosan a meccsre koncentráltam már játékosként is, ezért mindig óvakodtam a gondolataim kizökkentésétől és ezt a szokásomat edzőként is megtartottam. Szóval ez olyasmi, amit még soha nem csináltam. Ilyenkor azon jár az agyam, hogyan fog felállni az ellenfél, és hogyan alakítjuk ki az első helyzeteinket. De természetesen teljesen mértékig tisztelem mindkét országot, és megértem, hogy milyen jelentőséggel bírnak a himnuszok"mondta az írek elleni összecsapás előtt Carsley.

A himnusz körüli hercehurca azért is érdekes, mert korábban Fabio Capello sem énekelt soha az oldalvonal mellett, mondván tisztességtelen lenne az olaszokkal szemben, mégis hat éven át irányíthatta a „Háromoroszlánosokat”, sőt az egykori csapatkapitány, Wayne Rooney is gyakran csendben maradt, amikor felcsendült a „God Save the Queen”.

England v Finland - UEFA Nations League 2024/25 League B Group B2
Az angol labdarúgó-válogatott tagjai, miután 2-0-ra legyőzték Finnországot a Wembley Stadionban rendezett Nemzetek Ligája mérkőzésen
Fotó: NurPhoto via AFP

A kritikák ellenére azonban Carsley jó benyomást tett az első két mérkőzésén, egyesek szerint olyan jó munkát végez, hogy talán véglegesíteni kéne a szövetségi kapitányi poszton. 

Új korszak kezdődik az angol válogatottnál?

Bár eleinte úgy tűnt, Carsley csak az írek elleni idegenbeli és a finnek elleni hazai Nemzetek Ligája-mérkőzésen fogja irányítani az angol fociválogatottat, ám az FA végül jelezte, egész ősszel ő maradhat a kispadon, amíg nem találják meg a végleges szövetségi kapitányt. A jó kezdés után pedig a szakember már az októberi Görögország és Finnország elleni mérkőzésekre készülhet. 

England v Finland - UEFA Nations League 2024/25 League B Group B2
A Southgate-korszak után két sima győzelemmel kezdtek az angolok
Fotó: NurPhoto via AFP

Az angol válogatott soron következő mérkőzései a Nemzetek Ligája 2024/25-ös kiírásában:

Október 10.

  • Anglia-Görögország

Október 13.

  • Finnország-Anglia

November 14.

  • Görögország-Anglia

November 17.

  • Anglia-Írország

Ugyan egy ideiglenesen kinevezett edzőnek sosincs könnyű dolga, hiszen gyorsan kell jó eredményeket elérnie, de sok esetben még ez sem garancia arra, hogy aztán véglegesítek. Két meccs alapján nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni, de az látszik, hogy valami elindult jó irányba az angoloknál. Carsley-nek pedig kedvezhet, hogy nincs igazán vesztenivalója. És ezzel ő is tisztában van, így hiába a jövője körüli bizonytalanság, komolyan veszi a feladatát.

Megtiszteltetés, hogy feljebb léphetek, és az angol válogatottat irányíthatom. Mivel jól ismerem a csapatot és a nemzetközi futballt, így észszerű volt, hogy én kapjak megbízást”

 – nyilatkozta Carsley, aki szerint a fő prioritás a folytonosság biztosítása.

Ideiglenes megoldás ellenére Carsley komolyan veszi a feladatot az angol válogatottnál
Fotó: AFP

Carsley tehát novemberig még biztosan leülhet a kispadra, így lesz még lehetősége tovább formálni az átalakulóban lévő angol válogatottat, miközben a következő hónapok egyik legnagyobb kérdése az lesz, hogy a szeptemberi mérkőzéseket kihagyó Phil Foden, Jude Bellingham és Cole Palmer trió hogyan fog majd beilleszkedni az elképzeléseibe.

Az angol szövetség továbbra is Southgate utódját keresi a háttérben

Bár Lee Carsley logikus választásnak bizonyult a szövetségi kapitányi szerepre, mivel elődjéhez hasonlóan az angol U21-es csapatot irányította, vagyis jól ismeri a játékosok nagy részét, azonban amíg az Angol Labdarúgó Szövetség nem véglegesíti, addig teljes bizonytalanság közepette lesz kénytelen dolgozni. Márpedig az FA láthatóan nem akarja elsietni a dolgot. Látszólag nagy a tanácstalanság most a szövetségnél, mivel egyfelől támogatják az ideiglenes kapitányt, akinek stábjához a napokban csatlakozott a Chelsea és Arsenal korábbi klasszisa, Ashley Cole, aki már a sikeres U21-es Európa-bajnoki menetelés során is Lee Carsley mellett dolgozott, ugyanakkor a háttérben továbbra is keresik Gareth Southgate lehetséges utódját. 

Az angol szövetség állítólag már az Eb előtt összeállított egy tervezetet arról, hogy kik pótolhatnák a szövetségi kapitányt. A brit lapok szerint a listán szereplő nevek között az egyik legesélyesebbnek tartott jelölt Graham Potter, aki a 2022/23-as idényben a Chelsea vezetőedzője volt, de irányította a Brighton-t és a Swansea-t is. Rajta kívül többek között a Newcastle United edzője, Eddie Howe, a Liverpooltól nyáron távozott Jürgen Klopp, a Manchester Citytől jövőre jó eséllyel távozó Pep Guardiola, valamint Thomas Tuchel és Lőw Zsolt is szerepelt a listán, akárcsak Mauricio Pochettino, ám a Tottenham és a Chelsea korábbi trénerét szeptember elején nevezték ki az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottjának új szövetségi kapitányának.

Ugyanakkor beszédes, hogy az angol szövetségnél az elmúlt közel két hónapban még egyetlen jelölttel sem ültek le tárgyalni, ami némiképp azt sugallja, hogy kivárásra játszanak. Valamelyest érthető is, hisz az angolokat egyelőre nem sürgeti az idő, főleg ha közben Lee Carsley irányításával is jönnek majd a győzelmek, s könnyen lehet, ha az ír szakembernek novemberben sikerülne visszajuttatnia az angol labdarúgó-válogatottat a Nemzetek Ligája B divíziójából az elitbe, akkor könnyen lehet, hogy már nem csak ideiglenes, hanem végső megoldásként számítanának rá a jövőben.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!