Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya kedden délután a Nemzeti Sportrádióban Csisztu Zsuzsa Profil című műsorának vendége volt. A játékosként 61-szeres válogatott Dárdai Pál az emlékeiről, a családjáról és a Hertha BSC stadionjáról is beszélt.

Dárdai Pál játékosként összesen 286 bajnoki mérkőzést játszott a Hertha BSC-nél, vezetőedzőként pedig a berlini klub utánpótlásában tevékenykedett, mielőtt három különböző időszakban a felnőtt csapatot is irányította. A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya legutóbb az előző szezon végén távozott a másodosztályú német bajnokságban szereplő együttes kispadjáról, de más szerepkörben maradt a Herthánál, és életre szóló klubtagságot kapott ott, ahol Dárdai Bence távozása után is még két fia (Márton és Palkó) továbbra is játszik. Az elmúlt időszakban a berliniek elnöki pozíciójával és többek között a Schalke kispadjával is szóba hozták, ám végül egyik posztot sem Dárdai Pál kapta meg.

Hertha BSC, Dárdai Pál
Dárdai Pál maradt a berlini Hertha BSC kötelékében
Fotó: Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A Hertha-legenda Dárdai Pál az emlékeiről is beszélt

A 48 éves szakemberrel egy áprilisi, de a rádióban most közzétett beszélgetést lehetett hallani kedden délután a Nemzeti Sportrádióban. A interjú elején Dárdai Pál dicsérte a berlini Olimpiai Stadiont, amely ugyan nem sokat változott az elmúlt évtizedekben, de a szurkolók továbbra is, a másodosztályban is rendre teljesen megtöltik. Dárdai ezután arról beszélt, hogy mi okozhatja azt a tiszteletet, amivel szembesül Berlinben.
„Úgy érzem, megdolgoztam azért, amilyen imidzsem van. Ajándékba nem lehet kapni semmit az életben, pláne külföldön. Nekem lett arcom, és vállalom is a véleményemet. 

Szókimondónak tartanak, és valóban: nálam minden fekete és fehér, a barátaimmal szemben is, én így nőttem fel. Ugyanakkor ez itt sokaknak nem tetszik."

A Hertha BSC tavaly óta a Bundesliga 2-ben szerepel, és az előző idényben mindhárom Dárdai-gyermek a klubnál játszott. Azóta Bence a Wolfsburghoz igazolt, a két idősebbik testvér viszont még maradt – Dárdai Márton és Dárdai Palkó a magyar válogatott októberi Nemzetek Ligája-keretében is szerepel.
„Mindig is egy kézilabdás feleséget szerettem volna, és három, futballista fiúgyermeket. Az előbbi vágyam szerencsére sikerült, majd (mivel a kertünkben két kapu és harminc különböző méretű labda van) nem véletlen, hogy a kérésem második része is összejött – mondta Dárdai Pál. – Az egész utánpótlást én reformáltam itt át, az is motivált, hogy a gyermekeim majd ide fognak jönni. 2023 nyarán rengeteg kritikát kaptunk, hogy mindhárom fiú itt, a felnőtt csapatban játszik, pedig Palkó például magától jött vissza, Márton azóta válogatott lett, Bencét pedig imádta az egész csapat. A szerencse és a genetika is kellett ahhoz, hogy ilyen családunk legyen, de azt mondom, hogy 

aki azt szeretné, hogy a gyermeke futballista legyen, küldje hozzám!"

Dárdai Márton
Dárdai Mártonból is magyar válogatott lett
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Dárdai annak körülményeiről is beszélt, hogy 2014-ben milyen körülmények között lett a válogatott szövetségi kapitánya.
„Körülöttem a legtöbb ember, többek között 

édesapám is ellenezte, hogy elvállaljam a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztját. 

Ő azt mondta, »nem lehetsz ilyen hülye, hogy tönkreteszed az életedet«. De én jó ötletnek tartottam, újabb kihívásra vágytam, a stáb és a keret nagy részét jól is ismertem, és más ismerősöket is meg tudtam hívni – mondta Dárdai Pál, aki a jelenlegi válogatottat irányító Marco Rossiról is beszélt. – 

Marco Rossit személyesen nem ismerem, a gyermekeimmel kapcsolatban én nem lobbiztam nála, de amit a válogatott mérkőzéseken, a televízióban látok, az alapján nem kérdés, hogy jó munkát végez. 

Tisztelem, és azt mondom, hogy erre lehet építeni, legyen még tíz évig ő a kapitány!"

A fiaival kapcsolatban Dárdai Pál hozzátette, Palkó számára sem volt kérdés, hogy a német helyett a magyar válogatottat választja, Mártonnal a családnév hátrányai miatt sokáig gondolkodtak azon, hogy melyik legyen, Bence pedig még nem hozott döntést.
„Ha bármelyikük csinál két hibát, kifütyülik, és azt mondják, »csak apád miatt játszol«. Ezzel együtt kell élni, én is ezt hallgattam mindig édesapám miatt. De, 

ha olyan állapotba kerülnek, hogy minél kevesebb hibát követnek el, akkor a kritikusok bek*phatják. 

Márton eljutott ebbe az állapotba, ezért vállalta el végül a magyar válogatottságot."

  • Kapcsolódó cikkek
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!