Vágólapra másolva!
Panaszt tett a FIFA ellen a profi focisták globális szakszervezete, a FIFPro, amely európai ligákkal kiegészülve hétfőn hivatalos panaszt nyújtott be a FIFA ellen az Európai Bizottságnál Brüsszelben.

A FIFPro és az európai klubokat több mint 30 európai országban képviselő szervezet, az Európai Ligák igazgatótanácsa még júliusban állapodott arról, hogy jogi lépéseket tesznek. A lépés így nem teljesen váratlan, de példa nélküli. A belga fővárosban tartott sajtótájékoztatón a francia, olasz és norvég játékos-szakszervezetek vezetői, valamint a belga, az angol és a spanyol liga vezető képviselői vettek részt. A szereplők elmondták, nem a FIFA trónfosztására vagy pénzügyi kártérítésre törekszenek, csak értelmes konzultációt szeretnének a versenynaptárral kapcsolatosan.

„A FIFA nem hajlandó meghallgatni a játékosokat, akik a labdarúgás legfontosabb erőforrásai és a testüket a végletekig igénybe veszik”

 - mondta David Terrier, a FIFPro Europe elnöke. „A játékosoktól ugyanazokat az üzeneteket kaptuk, hogy túl sokat játszanak, és nincs elég idejük a regenerálódásra. A valaha volt legmegterhelőbb szezon előtt sokan úgy döntöttek, hogy a nyilvánosság előtt is elmondják, hogy elég volt.”

Dallas Cowboys v New York Giants
Gianni Infantino, a FIFA elnöke gondba kerülhet
Fotó: Getty Images via AFP

A FIFA-t régóta bíráló La Liga-elnök, Javier Tebas elmondta, hogy a szakszervezetek és a ligák összefogtak a nemzeti bajnokságok és a játékosok védelmében. „Az új formátumok bevezetésével és a versenyek egyoldalú bővítésével a FIFA kizárólag a saját érdekeit szem előtt tartva cselekszik” – mondta Tebas.

Nemrég újabb jogi kudarc érte a FIFA-t, amikor a korábbi játékos, Lassana Diarra kilencéves jogi csatát követően nyert a szervezet ellen és módosítottak az átigazolási szabályokon, miután azt az Európai Unió versenyjogával összeegyeztethetetlennek nyilvánították. A FIFA a Diarra-ítéletet követően globális párbeszédet kezdeményezett az átigazolási szabályokról.

A játékos-szakszervezetek és a ligák már akkor is felháborodtak a FIFA döntésén, amikor az egyoldalúan úgy döntött, hogy a 2026-os tornával kezdődően 32-ről 48 csapatosra bővíti a férfi világbajnokságot, de a 32 csapatos klubvilágbajnokság volt az utolsó csepp a pohárban.

Az új torna első ilyen kiírását június 15. és július 13. között rendezik meg az Egyesült Államokban, így sok sztárfocista meghosszabbított szezon elé tekinthet, ráadásul szinte pihenő nélkül kezdhetik majd a 2025-26-os szezont, ami egy 48 csapatos világbajnoksággal zárul majd.

A Liverpool kapusa, Alisson, a Manchester City duója, Kevin De Bruyne és Rodri, valamint a Real Madrid támadója, Kylian Mbappé is a közelmúltban fáradtságra és sérülésveszélyre panaszkodott. Az a tény, hogy mind a négyen vagy megsérültek vagy kihagytak meccseket a terhelés miatt, mind azt igazolják, hogy valamit tenni kell.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!