Vágólapra másolva!
Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Komlón a GABRIELLA Kupa. A szervező Kalmár testvérek árultak el részleteket a tornáról, amely mára igazi fogalommá vált. Múltról, jelenről, jövőről is szó esett.

2024 végén, egész pontosan december 27-30. között, immár 8. alkalommal kerül megrendezésre a GABRIELLA kupa Komlón, amely kétségkívül a régió legnagyobb és egyben legnépszerűbb téli teremlabdarúgó tornája. Miért, milyen indíttatásból alapították meg a tornát? Meséljen a kezdetekről. 
A 2000-es évek közepétől egy bő évtizedig mi is jártuk a környékbeli teremtornákat, akkor még a komlói kínálat is merőben más volt ebben a tekintetben, a holtszezon szinte valamennyi hétvégéjén volt teremtorna a Sportközpontban, javarészt kisebb, de akadt alkalom, hogy nagyobb volumenben. Aztán jött egy lefelé ívelő korszak, ahol nem nagyon voltak már események, illetve a környéken is vagy elmaradtak, vagy szabálymódosítások miatt irrelevánssá váltak számunkra a kupák. Ekkor már évek óta beszéltünk róla apukánkkal, hogy - a jelenlegi minifoci rendszer mintájára - 

ezekből a teremtornákból egy nagyon jó kis hálózatot lehetne felépíteni, természetesen egy komlói megmérettetéssel megspékelve. Ebbe nyilván a semmiből nem lett volna egyszerű beleugrani,

persze nem is tettük, de Komlón mindenképpen szerettünk volna egy jó kis kupát, így hát 2016-ban, első ízben tető alá is hoztuk, akkor még I. Bázis Söröző Teremlabdarúgó Torna néven.

GABRIELLA Kupa
Jön a VIII. GABRIELLA Kupa
Fotó: GABRIELLA Kupa

Idén először négynapos lesz az esemény és a tornán részt vevő 48 csapat 1,2 millió forint összdíjazásért száll harcba. Ekkorát nőtt a torna presztízse? Mi az oka a megemelt létszámnak?
A létszámemelés és a bővülés végig kísér minket az utunkon, a koronavírus időszakot leszámítva minden évben 'kénytelenek' voltunk ezt meglépni. Az első évben 12 csapatot szerettünk volna - 16 lett, aztán a 16-ra kiírt kupa már 20 csapattal startolt, itt volt először és egészen biztosan utoljára hármas döntő a GABRIELLA kupák történetében. Ekkor kellet a napok számát is első ízben bővítenünk, a harmadik torna 20 csapat helyett 24-el indult, majd a negyedik, akkor már GABRIELLA kupa három nap és 32 csapat részvételével lépett a hagyomány és a minőség csillogó csarnokába.

 Természetesen nem csak a csapatok és a napok száma nőtt ezen évek alatt, hanem mi is igyekeztünk minden tőlünk telhetőt elkövetni, hogy a résztvevők, látogatók olyasmit kapjanak, ami máshol nincsen, ami különleges, mégis teljesen normális és elvárható. Nőttek az igényeink és az elvárásaink magunk felé is, hiszen rengeteg kiaknázatlan terület van a szervezői oldalon, tehát volt bőven hova fejlődni - és akartunk is. 

A visszajelzések is egyértelműek voltak, nemcsak a jelentkezések mennyiségében, hanem a személyes megjegyzések, dicséretek is sarkalltak minket, hogy a kupa baráti és zsigeri fociőrülete mellett, egy kiemelkedő, határozott és profi miliőt sugározzon. Ezek együttes hatása révén a GABRIELLA kupa ma már mondhatni egy brand, és valóban komoly presztízst jelent a környékbeli csapatoknak ezen a megmérettetésen részt venni, illetve azon komoly eredményt elérni.

A GABRIELLA kupa az egyik legjobban szervezett kispályás torna hazánkban. Mi kell ahhoz, hogy a torna ilyen sikeres legyen? 
Nagyon könnyelmű válasznak hangozhat, de semmi. Közhely, de ha az ember valamit szívesen és szívből csinál, akkor az nem munka, nem megerőltető és sosem teher. Nekünk minden fejlődés, bővítés és egyidejűleg a velük járó kihívás élmény, és különleges inspiráció. A mi részünkről ez a motorja annak, hogy mindig próbálunk és az eddigi években hála istennek sikerrel is tudtunk újítani, avagy lényegesen megújulni. A sok változás mellett szintén fontos, hogy határozott elképzeléseink vannak, bizonyos dolgokban gyakorlatiasak és rugalmasak, bizonyos dolgokban viszont vaskalaposok vagyunk. Ez ad nekünk magabiztosságot, átláthatóságot és kiszámíthatóságot, amire nem csak mi, hanem mindenki alapozhat. Nevezhetjük ezt bizalomnak vagy garanciának is. Másrészről pedig, ami a demográfiai hátrányunkból ered (Komló, Baranya, Dél-Dunántúl, nem feltétlen a legfrekventáltabb helyszín), éppen az adja a legnagyobb erényünket is. 

Itt az emberek imádják a sportot, kiváltképp a labdarúgást, történelme van a futballnak Komlón, amiben mi is felnőttünk, és ami javarészt az egész életünket és a tornába fektetett alázatunkat is merőben befolyásolja. Ha a torna fele ennyire lenne igényes vagy részletekbe menő, a csarnok akkor is legkésőbb a nap végére majdnem megtelne. Ezt az adottságot pedig nem is annyira nehéz meglovagolni, ha az ember tudja mit akar.

GABRIELLA Kupa
A GABRIELLA Kupán mindig fantasztikus a hangulat
Fotó: GABRIELLA Kupa

A 48 csapat nagy előrelépés az eddigi létszámokhoz képest. Van-e még hely, lehet-e még nevezi, illetve mit üzennek a távolabbról érkező csapatoknak, miért a GABRIELLA kupát válasszák a két ünnep között?
Igen, itt is változás történt, eredetileg 40 csapatot terveztünk, de 24 óra alatt elfogytak a helyek, így kénytelenek voltunk újra meglépni a bővítést. Persze talán a minket ismerőknek nem titok, azonnal volt elképzelésünk erre az esetre is. Jelenleg 42 csapatnál tartunk, tehát hat helyünk még van, a nevezési időszakból pedig kereken egy hónap. Ajánlani nem nagyon tudunk semmit, nehéz lehet bárkinek elmesélni milyen volt a helyszínen átélni Csoboth gólját a skótok ellen, ha valaki ACDC koncerten volt éppen és csak az eredmenyek.com-on látta, hogy 1-0-ra vált az eredmény a 100. percben. Ezt át kell élni, meg kell tapasztalni. Tisztességes játékidő, egyértelmű lebonyolítás, igényes körítés, talán az ország egyik, ha nem legjobb boritása, kiemelkedő díjazás és kiváló büfé várja a résztvevőket. Az pedig, hogy milyen a tömött Komlói Sportcentrum hangulata ezekben a napokban, az leírhatatlan. Nem véletlenül lett a mottónk is ez: GABRIELLA kupa – egy élmény!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!