Vágólapra másolva!
A Sky Sports készített egy átfogó elemzést az elmúlt bő 30 évről abból a szempontból, hogy a labdarúgó top öt bajnokságokban mennyi címet nyertek az adott ligában dolgozó helyi (jelen esetben az adott országot képviselő) vezetőedzők.

A top öt bajnokság, azaz az angol, a német, a spanyol, az olasz és a francia közül érdekes módon az olasz az (Serie A), amelyet az elmúlt bő 30 évben, az 1992/1993-as szezontól kezdődően a legtöbbször olasz vezetőedzők nyertek meg. Ráadásul a bajnoki címek 90%-át húzták be olyan csapatok, ahol itáliai mester ült a kispadon. A dobogó második helyén a Bundesliga áll, itt ez az arány 75%, ami még mindig az összes cím háromnegyede. A képzeletbeli pódium harmadik helyén a Ligue 1 található, nem sokkal lemaradva a németektől, 72%-kal.

Ami azonban a legérdekesebb, az talán az angol pontvadászat, ahol 1992/1993 óta egyetlen egy alkalommal sem fordult elő, hogy angol menedzser ült volna a bajnok csapat kispadján az adott szezon végén. 

Igaz, ha belegondolunk ebbe a 31 évbe, akkor annak megkerülhetetlen alakja volt a Manchester Uniteddel trófeákat halmozó Sir Alex Ferguson (skót), napjainkban pedig az egyik címet a másik után elhódító Manchester City kispadján a katalán Pep Guardiola ül. Mellettük még mondhatjuk példának a francia Arsene Wengert (Arsenal) vagy a német Jürgen Kloppot is (Liverpool).

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!