Vágólapra másolva!
A kizárás fenyegeti a spanyol labdarúgó-válogatottat a különböző sorozatokból, miután a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egy-egy embere ultimátumot adott a tagországi szövetségnek. A spanyol válogatott úgy menekülhet meg ebből a helyzetből, ha bő két hónap alatt kijelöl egy elnököt a nemzeti szövetség.

Bonyodalmakkal teli hónapokon van túl a Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) vezetősége, ugyanis a 2018 óta az elnöki székben ülő Luis Rubiales idén áprilisban belebukott a szexuális zaklatási botrányába, míg az utódjaként kijelölt Pedro Rocha szintén bírósági ügybe keveredett. A korábban alelnökként dolgozó Rocha vádlott volt az egész spanyol szövetséget megrengető Brody-vizsgálatban, ám végül egy más ügy miatt ítélték el. Nyáron az ország sportdöntőbírósága két évre felfüggesztette minden sporttevékenységtől a 69 éves üzletembert, amiért a jogkörén túllépve menesztette a szövetségi főtitkárát, Andreu Campost – ő ugyanis erről nem dönthetett volna. Ez az ítélet pedig közvetve a nyáron Európa-bajnoki címet szerző felnőtt férfi spanyol válogatottra is hatással van.

Pedro Rocha, Spanyol Labdarúgó Szövetség, RFEF, Eb, Yamal, spanyol válogatott
Pedro Rocha (jobbról a második) még az RFEF elnökjelöltjeként gratulálhatott Lamine Yamalnak a spanyol válogatott Eb-győzelméhez
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Nyár óta az RFEF elnök nélküli szervezet tehát, a FIFA jogi igazgatója és az UEFA integritásért és szabályozásért felelős ügyvezető igazgatója pedig ezt az állapotot a napokban elégelte meg. A FIFA részéről Emilio García Silvero, míg az UEFA részéről Angelo Rigopulosz erősítette meg azt, hogy az RFEF sürgősen kezdeményezzen elnökválasztási eljárást, és amennyiben ez év december 11-én (amikor végleg döntenek a 2030-as és 2034-es világbajnokság helyszínéről) még mindig nincsen elnök, abban az esetben 

"a FIFA és az UEFA kénytelen közbelépni", és "következményei lesznek" a spanyol helyzetnek.

A vb-ről és az Eb-ről is kizárás fenyegeti a spanyol válogatottat

Álvaro de Miguel, az RFEF főtitkára arról beszélt, hogy igyekeznek miharabb teljesíteni a két nemzetközi szövetség kérését, ám ha a megadott időpontig nem sikerül kijelölni hivatalosan az elnököt,  akkor – nem beszélve a vb-címvédő női együttesről és a korosztályos csapatokról – a felnőtt férfi spanyol válogatottat a jövőre induló világbajnoki selejtezőkből, de adott esetben a Nemzetek Ligája rájátszásából és az Európa-bajnoki kvalifikációból is kizárhatják.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!