Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája 3. játéknapjának szerdai rangadóján a Barcelona bosszút állt az elmúlt évek vereségeiért a Bayern Münchenen, 4-1-re nyert hazai pályán. Lipcsében a hazai csapat a Szoboszlai Dominikkal a kezdőben felálló Liverpoolt fogadta, az angolok pedig félgőzzel is haza vitték a három pontot. A Manchester City ugyancsak erőlködés nélkül nyert 4-0-ra a Slavia Praha ellen.

A Bajnokok Ligája 3. fordulójának második játéknapján a címvédő Manchester City mérkőzése is elhalványult két óriási rangadó mellett. Lipcsében az RB Leipzig a Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpoolt fogadta, míg Barcelonában két a végső győzelemre is esélyes csapat lépett pályára, hiszen a katalánok a Barcelon a Bayern Münchent fogadta.

Szoboszlai Dominik, RB Leipzig
Szoboszlai Dominik kétszer emelhette magasba a Német Kupa hatalmas trófeáját
Fotó: AFP

Szoboszlai volt csapata ellen

Bár a magyar válogatott csapatkapitánya 2023 nyara óta Liverpoolban él, ezer szállal kötődik a lipcseiekhez, akiknek a színeiben két idényt játszott a Bundesligában és mindkét szezon végén kupagyőzelmet ünnepelhetett. Ezúttal viszont már a Liverpoolt erősítette a magyar támadó, akit bármennyit is kritizálnak az angol lapok és szurkolók, az ő hőbörgésüknél sokkal fontosabb, hogy Arne Slot rendületlenül bízik benne.

Lipcsei oldalon pedig ugyanígy kirobbanthatatlan a keretből a csapat két magyar válogatott játékosa, a kapus Gulácsi Péter és a védelem oszlopa, a csapatkapitány, Willi Orbán. Nem sokat tapogatóztak a csapatok, szokásuk szerint azonnal támadólag lépett fel mindkettő, ha hozzá került a labda. A 6. perc végén Sesko fejelhetett közelről, de pont Kelleher ölébe küldte a labdát. 

Szoboszlai ekkoriban azzal került a figyelem középpontjába, hogy Lukeba nagyon csúnyán megtaposta a lábát, amiért sárga lapot kapott a lipcsei belső védő.

Aktívabb és veszélyesebb volt az első negyedórában a német csapat, a 19. percben Kelleher jött ki nagyon rosszul egy előrevágott labdára, éppen csak egy kicsit bele tudott fejelni, Sesko pedig jó 25 méterről visszatekerte az üres kapuba és nem is sokat tévedett. 

A 26. percben aztán Openda kipókhálózta a Pool kapujának jobb felső sarkát, a dolog egyetlen szépséghibája az volt, hogy a belga óriási lesen volt.

A kihagyott helyzetek után jött a menetrendszerű büntetés: egy balról érkező beadást Szalah fejelt kapura, ami mellé ment volna, de érkezett Darwin Nunez, és egy méterről a kapuba pöccintette a labdát (0-1).

Percekkel később az uruguayi csatár majdnem duplázni tudott, de Gulácsi Péter óriási bravúrral a léc fölé tolta a közeli fejest. 

A 44. percben Szoboszlai remek passza után Gakpo lőhetett 10 méterről, de Willi Orbán blokkolni tudott.

A második félidő ismét egy óriási Gulácsi védéssel indult, a magyar kapus Gakpo közel pöccintését spárgázta ki, a holland nem is akarta elhinni, hogy ez nem lett gól.

RB Leipzig - Liverpool FC
Hiába kapott gólt, Gulácsi Péter nélkül már az első félidőben eldőlhetett volna a mérkőzés
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A lipcse jobbára csak erőlködött, miközben Gulácsi szállította a bravúrokat, ha pedig ő sem tudott segíteni, akkor még mindig ott volt a felső léc, mint például Mac Allister lövésénél.

Arne Slot a 75. percre több kulcsjátékosát - Alexander-Arnold, Szalah, Nunez, Cimikasz - is levitte, ők már az Arsenal elleni hétvégi bajnoki rangadó jegyében kaptak pihenőt. A pályán maradók is pihenőre vették a figurát, így rúghatott gólt Openda a 84. percben, de baj nem lett belőle, hiszen les miatt érvénytelenítette a játékvezető a találatot. A 89. percben Gulácsi még egy óriásit védett Gakpo kárára, de a Pool így is nagyon könnyedén nyerte meg a meccset, amelynek a magyar kapus volt a legjobbja.

Barcelona - Bayern München

A barcelonai Olimpiai Stadionban a La Liga listavezetője fogadta a Bundesliga éllovasát. Mindkét csapat káprázatos formában van, a katalánok játéka Hansi Flick irányítása alatt ugyan megőrizte fő jellegzetességeit, de azért látszik rajtuk az a kíméletlenség, ami a Bayernt jellemezte - Hansi Flick edzősködése idején. A német szakember tehát nagyon jól ismeri a bajorokat, de a kérdés volt, hogy meg tudja-e őket állítani?

Hansi Flick, FC Barcelona
Talán kevesen voltak benne biztosak, de Hansi Flick és a Barca passzol egymáshoz
Fotó: AFP

Egy perc kellett és máris jött a válasz, hiszen frenetikusan kezdett az Barcelona, a középkezdés után a leshatárról induló Raphinha azonnal a kapuig vezethette a labdát, elhúzta Neuer mellett, és a Bayern kapujába gurított (1-0). Persze, hogy rákapcsolt a Bayern és Harry Kane földre pattintott fejesével a 10. percben ki is egyenlített - volna, ha a videobíró nem szúrja ki, hogy lesen volt, így maradt a Barca-vezetés. 

De nem sokáig mert újabb szűk tíz perc elteltével Gnabry beadása után Kane a jobb alsóba passzolt, és ezúttal már nem volt az a technika, ami elvehette volna gólját (1-1).

A 27. percben a Bayern, pontosabban Neuer majdnem összehozta a Barca második gólját, a német kapus ugyanis elhitte magáról, hogy ki tudja cselezni Lamine Yamalt, de nem tudta és csak centikkel gurult a labda a kapu mellé. A Bayern egyenlítő gólja után egyértelműen a Barca vette át a meccs irányítását, de, ha Raphael Guerreiro, a németek portugál védője kicsivel jobb csatár lett volna, akár újra vezethettek volna.

Ehelyett a 38. percben ismét a Barca vezetett! Fermin Lopez volt kellően harcias egy párharcban, labdát szerzett, elvitte az esetlenül kifutó Neuer mellett, Robert Lewandowskinak pedig már csak az üres kapuba kellett passzolni (2-1).

 Raphinha, Barcelona, Bayern München
Raphina háromszor is csúnyán megverte a földön fekvő Manuel Neuert
Fotó: AFP

Sőt Raphina még keretbe foglalta a félidőt, mert az 1. után a 45. percben is lőtt gyönyörű gólt Upamecano lába között és Neuer kesztyűs keze mellett tekert a kapu bal oldalába (3-1).

A második játékrész kezdetén megint Neuer hozta a frászt a német drukkerekre, ezúttal egy rossz cselt követő még rosszabb kirúgással. Az 56. percben pedig Raphinha tette ugyanezt, aki Yamal indítása után a 16-os vonaláról lazán gurította a negyedik gólt (saját maga harmadik gólját) Neuer kapujába.

Vincent Kompany ijedtében azonnal négyet cserélt: Olise, Müller, Gnabry és Palhinha helyére érkezett Sane, Musiala, Kingsley Coman és Goretzka, de igazából velük sem lett hatékonyabb vagy veszélyesebb a Bayern játéka, így a Barcelona tulajdonképpen könnyedén tartotta a három gólos előnyt.

A többi mérkőzés

Az ezen az estén kissé árnyékba szoruló Manchester City nem sokat teketóriázott, Phil Foden révén már a 3. percben vezetést szerzett a Slavia Praha ellen. A gól után City az első félidőben már csak mozgásban tartotta a labdát (79-21 százalékos labdabirtoklás a javukra), de különösebben nem forszírozták az újabb gólt. Hétvégén fontos bajnoki vár a fiúkra a Southampton ellen. A második félidő elején aztán mégiscsak megemberelték magukat, és Haaland duplájával, valamint Stones góljával a 65. percre eldöntötték a meccset.

Lisszabonban meglepetésre a Feyenoord szerzett vezetést Ueda révén a 12. percben. Ennél már csak az volt nagyobb meglepetés, amikor a hollandok Milambo góljával a 33. percben megduplázták a vezetésüket. A hollandok az első után a második félidőben is lőttek egy meg nem adott gólt, a Benfica viszont Aktürkoglu révén egy érvényes találatig is eljutott (1-2).

Az Atlético Madrid Julián Álvarez 8. percben lőtt góljával szerzett vezetést a jellemzően nagyon stabil Lille ellen, a második félidőben azonban fordítottak a franciák Zsegrova és Jonathan David góljával. 

A Dinamo Zagreb a második félidőben nyerte meg a Salzburg elleni idegenbeli meccset. Az osztrák csapatból egy kezezés után kiállították Alexander Schlagert, aki még bele is sérült a szabálytalanságba.

Eredmények, BL 3. játéknap:
RB Leipzig - Liverpool (0-1)
gól: D. Nunez 28.
Barcelona - Bayern München 4-1 (3-1)
gól: Raphinha 1., 45., 56., Lewandowski 38., ill. Kane 19.
Manchester City - Slavia Praha 5-0 (1-0)
gól: Foden 3., Haaland 58., 68., Stones 65., M. Nunes 85.
Benfica - Feyenoord 1-3 (0-2)
gól: Aktürkoglu 67., ill. Ueda 12., Milambo 33., 90+2.
Atletico Madrid - Lille 1-3 (1-0)
gól: J. Álvarez 8., ill. Zsegrova 61., David 74., 89.
Salzburg - Dinamo Zagreb 0-2 (0-0)
gól: Kulenovic 49., B. Petkovic 84.
Young Boys - Internazionale 0-1 (0-0)
gól: M. Thuram 90+3.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!