Vágólapra másolva!
Ritkán fordul elő, hogy egy vezetőedzőt éppen akkor menesztenek, amikor a csapata megnyeri a bajnokságot, Varga Istvánnal azonban ez történt. Komoly játékosmúlt nélkül lett NB I-es edző Újpesten, ahol előbb megmentette a csapatot a kieséstől, majd felvitte a csúcsra, de akkor már tudta, hogy nem folytathatja a munkát, nem is tudott felhőtlenül örülni az aranyéremnek. Később Siófokon is meglegyintette a siker szele, ám kiderült, egy szélhámos volt a tulajdonos. A 76 éves Varga Istvánnak már nem fájnak az Újpesten történtek, és szurkol a liláknak, mindezt a Magyar Nemzetnek adott interjújában mondta el.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Varga István
Varga István nem is lehetett volna szomorúbb élete legnagyobb sikerének a pillanatában
Fotó: Mirkó István

Egy szurkolói mondás szerint az Újpest az a csapat, amely mindig csak jövőre nyer bajnokságot. A hetvenes évek nagy sikersorozata után mindössze kétszer ért fel a csúcsra, a legutóbb tizenhat éve, előtte pedig 1990-ben, amikor Varga István volt a vezetőedzője.

 

– Ez azért volt nagyon érdekes, mert ehhez a bajnoki címhez az kellett, hogy az azt megelőző évben sikerült bennmaradnunk az élvonalban. Nagy ugrás volt ez egyetlen esztendő alatt 

– mondta erről Varga István, aki nem is akart edző lenni, testnevelő tanárként képzelte el az életét, és a legendás Várhidi Pál rábeszélésére kezdett el Újpesten az utánpótlásban dolgozni.

Arra a kérdésre, hogy Újpesten mindig nagy nevek ültek a kispadon, hogyan esett a választás rá 1988-ban a tapasztalatlan, fiatal zöldfülűre, ezt felelte:

– Szerencse is kellett hozzá. Akkor már vezettem az utánpótlást, a szerződésem a tartalékcsapathoz szólt, de pályaedzőként Nagy Lászlóval együtt segítettem a nagy csapatnál Göröcs Jánosnak is. Többnyire mi ketten végeztük a munkát, és amikor Titit elküldték, a szakosztály vezetője először azt ajánlotta, hogy vegyük át a felnőtteket ketten, erre azonban mi nemet mondtunk arra gondolva, hogy közös lónak túros a háta. Ezután jött az, hogy a vezető több meccsét is látta a tartaléknak, ezért mellettem döntött, csakhogy kiderült, közben az egyesület elnöke már megegyezett Kovács Ferenccel. Kellemetlen volt, végül úgy alakult, hogy enyém lett a kispad.

Varga István az interjúban elmondta, hogyan tudta benntartani a csapatot az NB I-ben, és ezzel milyen reakciót váltott ki a klub elnökéből. Az is kiderül, hogy a kiesőjelöltből hogyan lehetett bajnok, a klub mennyivel emelte meg a fizetését, majd szóba került, hogy mitől lett számára fájdalmas emlék ez a bajnoki cím: három fordulóval a vége előtt megtudta, hogy bármi is a vége, mennie kell. Geller Sándor, a szakosztály elnöke akkor nyilatkozta, Varga István kétszer is kopogtatott nála, hogy mi lesz a sorsa, ezért megszavaztatta az elnökséget, amely tíz-egyre a távozás mellett voksolt.

–  Voltak előjelek. Februárban Spanyolországban edzőtáboroztunk, Geller Sándor és Szusza Ferenc is velünk volt, és megromlott a kapcsolatunk a viselkedésük miatt. Az első meccsen kikaptunk, lehordtak mindketten, hazaérve pedig az elnök már hangoztatta, hogy engem ki kell rúgni. 

A tavasszal pedig kikaptunk egy tizenegyessel Siófokon, ami után közölte, hogy másnaptól nem én vagyok az edző, de ebből nem lett semmi sem. Megjegyzem, egyetlen egyszer sem kopogtattam nála a jövőmet firtatva, egész egyszerűen ez az állítás nem igaz.

Az utolsó fordulóban a bajnoki címhez a Honvéd legyőzése mellett az is kellett, hogy az MTK kikapjon Vácon. Az MTK annyira biztosra vette a sikert, hogy le is vitte Vácra a szövetségből az aranyérmeket, ugyanakkor Varga István kijelentette, hogy nem ül le a kispadra, és valóban, a játékoskijáróból követte a meccset. Az interjúban elárulta, miért döntött így, ahogyan azt is, hogy milyen taktikai értekezletet tartott a sorsdöntő meccs előtt. Beszélt arról is, hogy mit érzett, amikor kiderült, megvan a bajnoki cím:


–  Ürességet. Az MTK valahogy elintézte, hogy tíz perccel később kezdődjön a meccse, ezért miután a miénket lefújták, Knézy Jenő mellett állva hallgattam a rádiós közvetítést Vácról. Amikor kiderült, hogy bajnokok vagyunk, játékosok, szurkolók ölelgettek, és én nagyon szomorú voltam, hiszen először megmentettem a csapatot a kieséstől, utána aranyérmet nyertünk, engem meg kirúgnak. Aztán felmentünk az irodákba, a vezetők letaglózva ültek ott, és a szakosztályelnök csak annyit mondott, hogy szerencsénk volt.

Szóba került az is, hogy a vezetők mivel indokolták a menesztését, és az is, hogy bár az Újpest elnöke marasztalta, miért távozott Siófokra, ahol aztán nagyon közel állt a második bajnoki címéhez, hiszen egy évvel később megjelent egy André Ritter nevű német tulajdonos, és akkor hét magyar válogatott szerződött oda, mint például Fischer Pál, Duró József, Fodor Imre, Gregor József, igaz, a német fél év múlva eltűnt, amikor a csapat a második helyen állt.

– Nem volt egy fillérje sem. Az első évben stabil középcsapat voltunk, majd jött a német, aki fűt-fát ígért. A futballistáknak béreltek a Balaton partján házat, majd az ősz végén költöztek be a lakótelepre, mert senki sem fizette a bérleti díjat. Az alapfizetést egyébként a klubtól mindenki megkapta, André Ritter kiegészítést és – ha jól emlékszem – ezerötszáz márka meccspénzeket ígért győzelem esetén, na ezek voltak azok, amik nem jöttek meg.

Úgy volt, az MTK elleni, fővárosi mérkőzés előtt rendezi a tartozást, de csak akkor esett be az öltözőbe, amikor mentünk ki melegíteni. Azt mondta, majd a meccs után kifizet mindenkit, majd megtudtuk, hogy a huszadik percben esett győztes gólunkat sem látta, mert addigra már lelépett.

Varga István ezután az interjúban említést tett arról, hogy mit köszönhetett a Siófok a folytatásban Fischer Pálnak, majd elismerte, szívesen visszament volna Újpestre, ám a hívás időzítése sohasem stimmelt. Az interjúban beszélt még további klubjairól, az MLSZ-ről, a Puskás Akadémiáról, az edzőképzésről, és szerinte az utánpótlásban ma rosszabb a helyzet, mint korábban volt.

Végül a kérdésre, hogy az Újpesttel kapcsolatos rossz emlékek fájnak-e még, ezt mondta:

– Sokáig fájtak, de ma már nem számítanak. Három éve elhunyt a feleségem, ami nagyon megviselt, az, ami csaknem három és fél évtizede történt, emellett teljesen jelentéktelen. Gondoltam, most, hogy az Újpest teljesen átalakul, talán igényt tartanak valamilyen formában a tapasztalataimra, tanácsadóként szívesen segítettem volna, de erre nem volt igény. Persze, örülök, hogy szerződtettek jó játékosokat, és így is szurkolok, hogy a csapat  legkésőbb jövőre tényleg megnyerje a bajnokságot.

 

A magyar foci továbbra is lázban tartja a fogadókat

A nemzetközi kupák mellett a hazai pontvadászat legalább annyira érdekes a fogadók körében, mint a BL vagy az EL. A futballszurkolók idén is találgatják, hogy lesz-e potenciális kihívója a Ferencvárosnak, és mely együtteseknek lesz lehetőségük kiharcolni a nemzetközi kupákban való részvételt. A fogadók szemüvegén keresztül nézve is izgalmas összecsapások várhatók a labdarúgó OTP Bank Ligában.  Fogadással kapcsolatos részletek itt!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!