Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség érvényben lévő szabályai szerint az FA-kupa-győztes Manchester United Európa-liga indulása veszélybe került Sir Jim Ratcliffe tulajdonos miatt, akinek a cégcsoportja birtokolja a szintén El-induló francia Nice csapatát. Jelen állás szerint egyiküknek vissza kell esnie a Konferencia-ligába, de UEFA most haladékot adott az ügy megoldására.

Mivel a Manchester United  múlt szombaton meglepetésre 2-1-re legyőzte az angol bajnok Manchester Cityt az FA Kupa-döntőjében, így Erik ten Hag csapata - amely a Premier League-ben csak nyolcadik lett - nemcsak a trófeát hódította el, hanem indulási jogot is szerzett a nemzetközi kupában a következő idényre. Azonban az egyelőre nem dőlt el, hogy az Európa-ligában, vagy a Konferencia-ligában indulhat az angol rekordbajnok.

Bukhatja az El-t a Manchester United

Alapvetően a kupagyőztes a második számú európai kupasorozatban indulhatna, ám a nemzetközi sorozatokat szervező UEFA szabálya kimondja, hogy azonos tulajdonosi körbe tartozó csapatok ugyanabban a sorozatban nem indulhatnak. Márpedig a francia OGN Nice annak az INEOS-csoportnak a birtokában van, amely Sir Jim Ratcliffe révén tavaly december végén 25 százalékos részesedést vásárolt a Manchester Unitedben. Az egyik leggazdagabb brit nagyvállalkozó és cége többségi tulajdonos a francia klubban, míg a Unitednél a szurkolók által gyűlölt amerikai Glazer-család maradt a többségi tulajdonos.

Manchester City v Manchester United - Emirates FA Cup Final
Sir Jim Ratcliffe vezetésével 25 százalékos részesedést szerzett az INEOS a Manchester United csapatában
Fotó: NurPhoto via AFP

A szabályok szerint, ha két közös tulajdonosi kör alatt működő klub kvalifikálja magát ugyanabba a sorozatba, akkor az kapja meg az indulási jogot, amelyik a saját bajnokságában előkelőbb helyen végzett. Eszerint a Nice indulhat az Európa-ligában, ugyanis a francia bajnokságban az ötödik helyen zárt, míg a Manchester United a csalódást keltő nyolcadik pozíciót szerezte meg.

A The Telegraph információi szerint Ratcliffe és az Ineos-csoport hétfőig kapott haladékot az UEFA-tól, hogy megoldást találjon az ügyre. A hírek szerint a brit üzletember csökkentheti részesedését a nizzai klubban. A BBC beszámolója szerint az Európa-liga selejtezőköreinek júliusi kezdete előtt egy független testület fog dönteni az ügyben.

Volt már hasonló példa a nemzetközi kupákban

Hasonló esetre az előző szezonban is volt példa, a belga Union Saint-Gilloise csapatának módosítania kellett a tulajdonosi struktúrát ahhoz, hogy a Brighton mellett indulhasson az Európa-ligában, de az Aston Villa és a portugál Vitoria Guimaraes is szintén ugyanebbe a helyzetbe került a Konferencia-liga indulást megelőzően. A City Group tagjai, vagyis az angol bajnok Manchester City és a spanyol bajnokságban bronzérmes Girona is érintett, mivel mindketten kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligája következő idényére. Persze arra is volt már példa, hogy az UEFA megtalálta a módját a tulajdonosi szabályok megkerülésének: az RB Leipzig és az FC Salzburg annak ellenére indulhatott egymás mellett a Bajnokok Ligájában, hogy mindkét csapat a Red Bull-csoport alatt működik. Magyar vonatkozású példa a Puskás Akadémia és a horvát NK Osijek, ahol utóbbinál a tulajdonosból főszponzor lett, klubbéli tisztségeit pedig más kapta meg.

Bruno fernandes, Manchester Uinted
Kipöckölhetik a Manchester Unitedet az Európa-ligából
Fotó: AFP

Vagyis van arra mód, hogy a Nice és a Mancester United együtt indulhasson az Európa-ligában, de ha nem sikerül megoldást találni, akkor a rosszabb bajnoki helyezése miatt a Unitedet kitiltják, és csupán a harmadik számú európai kupasorozatban, a Konferencia-ligában versenyezhet. Az Ineos-csoportnál azonban biztosak abban, hogy ezt a forgatókönyvet elkerülik.

Tisztában vagyunk mindkét klub álláspontjával, és közvetlen tárgyalásokat folytatunk az UEFA-val. Biztosak vagyunk abban, hogy megvan a megfelelő megoldás arra, hogy a következő szezont az Európa-ligában kezdhessük"

 – áll a közleményben.

Szintén az Ineos tulajdonában van a magyar válogatott Szalai Gábort is foglalkoztató FC Lausanne-Sport is, ám a svájci élvonalbeli csapat a bajnoki helyezése alapján nem jutott ki Európába.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről