Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Vágólapra másolva!
Az egyformán győzelemmel kezdő olasz és spanyol válogatott Gelsenkirchenben csapott össze csütörtökön a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. Az első félidő nagy spanyol fölényt hozott, de gól nem esett. A második játékrészben Riccardo Calafiori öngóljával szerzett vezetést Spanyolország, amely a folytatásban is sokkal jobban játszott, újabb gól viszont már nem esett, így 1-0-ra nyert Luis de la Fuente csapata.

A két, egyaránt megfiatalított együttes közül a nyitókör a spanyoloknak sikerült jobban. Luis de la Fuente csapata kiváló játékkal 3-0-ra győzte le a "halálcsoportnak" is nevezhető négyes harmadik kiemelkedő együttesét, a horvátot. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group B Spain v Italy
Olasz játékosok ismerkedtek a pályával a meccs előtt
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A címvédő olaszok albánok elleni első fordulós meccse sokkal nehezebben indult, mint a spanyoloké. Luciano Spalletti csapata az Eb-k leggyorsabb góljának elszenvedője volt, a 22. másodpercben kapott találatra azonban jól reagált és alig negyedóra alatt fordított és 2-1-re nyert végül.

Ilyen előzmények után Luis de la Fuente a Simón - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Pedri, Rodri, Fabián Ruiz - Yamal, Morata, N. Williams csapatot küldte a pályára, míg  Luciano Spalletti vezette olaszok a Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco - Jorginho, Barella - Frattesi, Lo. Pellegrini, Chiesa - Scamacca tizeneggyel kezdték az összecsapést. Érdekesség, hogy a spanyoloknál Nacho helyére Laporte került be az első meccshez képest, míg az olaszok nem változtattak.

Spanyol fölényt hozott az első félidő 

A spanyolok nagyon jól kezdték a találkozót, bal oldali beadás után Pedri fejelhetett már a 2. percben öt méterről, de a léc alá tartó labdát hatalmas bravúrral védte Donnarumma. Az olaszok is érezték, hogy csak védekezéssel nem lesz esélyük,

 így próbáltak azonnal kicsit feljebb lépni, de érezhető volt a spanyolok fölénye. A 8. percben már Pellegriniért aggódhattak az olaszok, aki kapott a lábára egy nagy rúgást, de végül tudta folytatni a játékot. 

A 10. percben újra nagy helyzetet rontottak a spanyolok, ezúttal Williams fejese ment nem sokkal kapu mellé. Az olaszok idegesen játszottak, sokat reklamáltak, amiért Donnarumma is sárgát kapott. Nico Williamset is nagyon nehezen tudta tartani a bal oldalon Di Lorenzo, de az olaszok tartották a gólnélküli döntetlent. A 24. percben Yamal bolondította meg a teljes olasz védelmet, majd Moratához passzolt, aki kissé kisodródott helyzetből lőhetett, de Donnarumma jól zárta a rövid sarkot. Pillanatokkal később Fábian Ruiz lőtt távolról, de az olaszok kapusa ezt is kitolta. 

A spanyolok is rájöttek, hogy nem igazán tudják megbontani az olasz védelmet, így egyre többet próbálkoztak távolról, de az olaszok jól állták a sarat. Az első félidő utolsó negyedórája már kevesebb izgalmat hozott, így maradt a szünetre a 0-0-s döntetlen. 

Újabb öngól az Eb-n

A második félidő elején azonnal megsérült Rodri, húzta is a lábát még az ápolás után is, de a pályán maradt. Az 52. percben újabb spanyol ziccer maradt ki, Cucurella bal oldali beadása után Pedri rontott hatalmas ziccerben. 

Az 55. percig bírta az olasz csapat, amikor Nico Williams bal oldali beadása után Riccardo Calafiori lábáról pattant a saját kapujába a labda. 

A folyatatásban is maradtak támadásban a spanyolok, de Donnarumma kiválóan védett, vagy éppen a védők mentettek helyette, például Cambiaso a gólvonalról. Szűk egy óra játék után 14-1 volt a kapura lövések aránya a spanyolok javára. 

Az olaszok próbáltak váltani és olykor támadni is, de nem volt egyszerű dolguk a nagyszerűen játszó spanyolok ellen. A 70. percben ismét Williams villant, aki 15 méterről a felsőt lécet bombázta szét. Négy perccel később Pellegrini szabadrúságból veszélyeztetett, de azért nagyon nem kellett izgulnia Unai Simónnak, ahogy összességében a meccsen sem nagyon. 

Az utolsó perceket még megnyomták az olaszok, már a spanyolok sem akartak kockáztatni, de így is volt még ziccerük, újabb gól azonban már nem esett, így 1-0-ra nyertek a spanyolok. A győzelemmel pedig nem csak továbbjutottak, hanem biztosan csoportelsők már az utolsó forduló eredményeitől, míg a jelenleg három pontos olaszokra nagyon fontos meccs vár Horvátország ellen. 

Eredmény, B csoport, 2. forduló:
Spanyolország-Olaszország 1-0 (0-0)
Gelsenkirchen, 50 ezer néző, v.: S. Vincic (szlovén)
gól: Calafiori (55. -öngól)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről