Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó-válogatott története során negyedszer lett Európa-bajnok, miután a vasárnapi berlini döntőben 2-1-re legyőzte az egész torna egyik legborzalmasabban játszó csapatát, Angliát. Az elmúlt négy hétben a spanyolok nyújtották a legjobb teljesítményt, azt más kérdés, hogy maga az egész Eb a nagyon könnyen felejthető tornák közé tartozik.

Ennek az Európa-bajnokságnak az egyik legborzalmasabb meccse volt az angol-szlovén 0-0, amelyen a két csapat semmit sem csinált, így kéz a kézben jutottak be a legjobb 16 közé. Anglia ráadásul csoportelsőként. A rettenetes játék, azaz a semmit nem hozó meccs közben is fütyültek már az angol drukkerek, de a lefújás után példátlan dolog történt. Az elsőként továbbjutó csapatukat saját szurkolóik poharakkal dobálták meg. Nem kímélték a szövetségi kapitányt, Gareth Southgate-t sem, aki csak állt és pislogott, nem értve, mi történik. "Hát nem ünnepeltek?" - tette fel magában a kérdést, de mindez az arcára is volt írva. A félrészeg angol lelátói horda meg dülledt szemekkel pfújolt és küldte el melegebb éghajlatra az övéit. A józanabbak ekkor már messze jártak.

20240714 Spain v England: Final - UEFA EURO 2024
Harry Kane: ez nem az ő Eb-je volt
Fotó: APA-PictureDesk via AFP

De voltak olyan angol drukkerek is, akik egyszerűen otthagyták a Szlovákia elleni nyolcaddöntőt, s már a villamosmegállóban ácsorogtak, amikor hangrobbanás rázta meg a stadiont. 

Így maradt le több száz angol drukker Bellingham ollózós egyenlítő góljáról, hiába futottak vissza a stadion felé, oda már nem engedték be őket.

Az egyenes kieséses szakaszban ez volt az első olyan angol győzelem, ahol a semmi nyert a valami ellen, majd ugyanez kétszer ismétlődött meg a negyeddöntőben és az elődöntőben is. Igaz, a hollandok ellen egy félidőn át hajlandó volt focizni Anglia - micsoda kegy ez, hihetetlen. Ez csak két epizód volt az angol csapat négyhetes hányattatásából. S akkor most nézzük reálisan a dolgokat: mi lett volna, ha ez a társaság nyeri meg az Európa-bajnokságot és nem a spanyol? A futball megcsúfolása. 

Bár egy angol győzelem éppenséggel pontosan beleillett volna abba a sormintába, amit az egész Eb-n a csapatok nagy része hímzett nekünk az orrunk előtt.

Spanyolország győzelme arra biztosan jó volt, hogy a sors igazságot szolgáltatott, nem hagyta nyerni a nagy tornákat nézve 58 éve impotens Angliát. És ez jól is van így. Ám ha valaki most azért gyújt örömtüzet, mert szerinte a spanyolok győzelme megmentette az egész Európa-bajnokságot, annak az a rossz hírem van, hogy ez nem így van. Ezt az Eb-t ugyanis semmi sem menti meg, mert négy héten át kaptunk ízelítőt abból, milyen az, amikor az előzetesen nagy sztároknak kikiáltott játékosok vagy nem akarnak vagy nem tudnak focizni. Láttuk, milyen az, amikor az előzetesen esélyesnek tartott együttesek (mint az olasz, a belga vagy a portugál) időnek előtte szállnak el. Láttuk, milyen az, amikor a gyáva, kudarckerülő szövetségi kapitányok minimalista célfutballja (műveltebb megfogalmazásban pragmatikus futballnak is nevezik ezt) zajlik hosszú-hosszú órákon át.

Euro 2024: Spain - England
Lamine Yamal, a spanyolok 17 éves csodatinije
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Spanyolország ebből a rettenetes és középszerű masszából emelkedett ki és okozott néhány felejthetetlen pillanatot. Amiről a legtöbbet beszéltek az egy - most már - 17 éves gyerekember, 

Lamine Yamal tündöklése volt. 

Ilyen fiatalon ilyen teljesítményre nagy világversenyen csak Pelé volt képes az 1958-as svédországi világbajnokságon. Yamal megjelenése és focija valóban az Eb egyik legemlékezetesebb története volt. A meccs után adott első nyilatkozata is amolyan kisfiús, tinédzseres megnyilvánulás:

Nagyon szeretnék mielőbb visszatérni Spanyolországba, és odahaza az összes szurkolóval együtt ünnepelni. De a legfontosabb, hogy a családommal szeretnék együtt lenni, velük is átélni ezt a boldogságot. Nagyon boldog vagyok és nagyon jól éreztem magam ebben a csapatban.

Luis De La Fuente, a spanyolok szövetségi kapitánya így beszélt: "Jelen pillanatban nincs nálam büszkébb és boldogabb ember. Tényleg büszke vagyok erre a csapatra. Ők a világ legjobbjai és a legnagyobb focisták. Ennek a csapatnak az az erénye, hogy mindig is hittünk magunkban és mindig is tudtuk, hogy képesek vagyunk jobban és jobban focizni."

A spanyol szövetségi kapitány, Luis De La Fuente a levegőben
Fotó: AFP

Pedro Rocha, a spanyolok szövetségi elnöke a következőket mondta: 

Először is szeretnék gratulálni az ellenfélnek, Anglia csapatának, mert méltó riválisok voltak, nagy meccset játszottunk velük a döntőben. Most minden spanyol ember méltán lehet büszke erre a csapatra, amely valóban a legjobb volt ezen az Európa-bajnokságon.

Tegyük még azt hozzá, hogy Spanyolország az Eb-k történetében a legtöbb rúgott góllal (15) nyertek Eb-t és csak a belgákkal és a portugálokkal nem találkoztak. Ezt a két csapatot tartották még előzetesen esélyesnek, az más kérdés hogy mi lett ezekből a csapatokból. 2001 óta ez volt a 27. olyan döntő, amit spanyol csapat nyert meg akkor, ha ennek az országnak az egyik együttese volt ott a finálékban (legyen ez Eb, vb, BL, vagy más nemzetközi kupa), azaz több mint 20 éve tart ez a hihetetlen dominancia.

A túloldal sokkal csendesebb. Emlékezhetünk, hogy Gareth Southgate az Eb előtt azt mondta, hogyha nem nyernek ezen az Eb-n, lemond. Ugyanakkor már a döntőbe jutás alkalmával az FA, vagyis az angol szövetség azt pedzegette, hogy simán maradhat a 2026-os világbajnokságig. 

Ez az angol csapat, ezek a világsztárok egyértelműen túlnőttek a szövetségi kapitány fején,

aki nem tett mást, mint az egész Eb-n gyakorlatilag a háttérbe vonult. Vagyis azt csinálta, hogy felküldött a pályára 11 játékost, hogy azok csináljanak azt, amit akarnak. Ez hol nagyon rosszul működött, hogy csak rosszul - ezzel együtt a csapat elvergődött a döntőig.

A boldogtalan angol ezüstérmesek
Fotó: AFP 

A brit sajtó természetesen boldogtalan: a Daily Mail Harry Kane játékát 4-esre értékelte, amelyet csakis gyengének minősíthetünk. Nagyon érdekes volt meghallgatni az angol kapitány, Southgate nyilatkozatát. Első megszólalásában azt tartotta fontosnak, hogy szerinte az angol válogatott nagyon jó helyzetben van, mert kiváló játékosok alkotják a csapatot. "Ez a csapat nemcsak a 2026-os világbajnokságon, hanem a 2028-as (hazai rendezésű) Európa-bajnokságon is ezekkel a játékosokkal fut majd ki a pályára. 

Ami az én jövőmet illeti, nem hiszem, hogy ez lenne a megfelelő pillanat arra, hogy erről beszéljek. Majd leülök a főnökökkel és velük átbeszéljük ezt a helyzetet. Úgy gondolom, hogy Spanyolország volt a torna legjobb csapata. Mi nem tudtuk megtartani a labdát, de az utolsó pillanatig nyílttá tettük a küzdelmet és szorongattuk a spanyolokat. Ami a végjátékot illeti, az számomra tényleg döbbenetes volt, nem erre számítottunk.

Érdekes ez a nyilatkozat, mert olyan érzést kelt, mintha egy kívülálló mondaná ezeket a szavakat. Mintha Southgate már leszámolt volna minden illúzióval. A szerződése 2024 végén jár le. Ahogy írtuk, a FA hosszabbítana, de meg lennénk lepve, ha maradna. A BBC egyik szakértője, Alan Shearer már ki is mondta az ítéletet: 

Gyanítom, hogy ez volt Southgate utolsó meccse az angol válogatottal. A nemzeti csapattal nagy utat járt be. Ám ez a mostani vereség hatalmas csalódást okoz Angliában. 

Talán igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy játszhattunk volna támadóbb focit, de ez egy Eb-döntő volt. Southgate három évvel ezelőtt bevitt minket az Eb-döntőbe és vesztett. 2024-ben ugyanez volt a helyzet, nem nyert. Ez egy fájdalmas felismerés lesz majd a számára és azt hiszem, hogy nem vele folytatódik az angol csapat jövője."

Euro 2024: Spain - England
Gareth Southgate: viszontlátásra Anglia?
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Ezzel tehát vége lett annak az Európa-bajnokságnak, amelyen a magyar válogatott tisztességesen szerepelve esett ki - részben azért is, mert voltak olyan csapatok (például az angol is), amely a csoportkör utolsó fordulójában inkább számolgattak, mint fociztak. A spanyolok győzelme teljesen megérdemelt, 

de az, hogy mi lesz a sportággal, nagy kérdés. Mert ezen a tornán azt láttuk, hogy miközben a pénz tényleg mindent ural már, aközben az agyonelemzett, áltudományos meccsek sora szolgáltatott milliók számára altatót.

Pedig lassan ideje lenne felébredni.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről