A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében az angol válogatott a rendes játékidőben 1-1 döntetlen után, hosszabbítást követően tizenegyespárbajban jutott tovább Svájc ellen. Sokáig szinte eseménytelenül telt a meccs, majd a hajrában Breel Embolo góljával vezetést szerzett Svájc, ám az angolok Bukayo Saka találatával kiegyenlítettek. A kétszer 15 perces ráadásban nem esett gól, a büntetőrúgásokban pedig az angolok voltak jobbak.

Az angol válogatott az Európa-bajnokságon eddig mutatott játéka miatt rengeteg kritikát kapott, mégis bejutott a legjobb nyolc közé. Gareth Southgate csapata a csoportkörben mindössze két gólt lőtt és öt pontot szerzett, de csoportelsőként lépett tovább. A szlovákok elleni nyolcaddöntőben Anglia egészen a 95. percig kiesésre állt, ám Jude Bellingham fantasztikus ollózós góljával kiharcolta a hosszabbítást, amely során Harry Kane a továbbjutást is eldöntötte. A magyarok Eb-csoportjában a svájci válogatott a németek mögött másodikként jutott tovább a legjobb 16 közé, ahol magabiztos játékkal, 2-0-ra simán legyőzte a címvédő olaszokat.

Southgate sárga lapos eltiltás miatt nem számíthatott a védelemben Marc Guehi játékára, Bukayo Saka viszont a bal oldali szárnyvédő posztján kapott helyet, a támadósorban pedig Kane mögött Bellingham és Phil Foden szerepelt. Murat Yakin nem változtatott az olaszok elleni kezdőcsapatán, a svájci együttes a legerősebb összeállításában léphetett pályára Düsseldorfban.

Első félidő

Kiegyenlített játékot hozott a mérkőzés eleje, majd a 15. percben Harry Kane terült el a földön Fabian Schär szorításában, de ezért nem adott büntetőt Daniele Orsato játékvezető. A folytatásban az angolok birtokolták valamivel többet a labdát, emellett több kapuralövéssel is próbálkoztak, ám egyáltalán nem lehetett közönségszórakoztatónak nevezni a játékukat, ahogyan a svájciakét sem. 

A 44. percben kis híján vezetést szereztek az angolok, Saka cselezte be magát a 16-oson belülre a jobb oldalon, majd Kobbie Mainoo-hoz passzolt, akinek a lövésébe belevetődtek a svájciak.

Nem sok helyzetet láthatott az első félidőben a közönség, maradt a 0-0 45 percnyi játékot követően.

Kobbie Mainoo vezetést szerezhetett volna az első félidő végén
Fotó: AFP (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)

Második félidő

A második játékrész is egy Saka-lehetőséggel indult, az Arsenal sztárjának lövését azonban blokkolták a svájciak. Az 51. percben Breel Embolo fordult le a védőjéről, de lövése éppen csak elgurult Jordan Pickfordig. Öt perccel később ismét az AS Monaco támadója került helyzetbe, de közeli fejesét is könnyedén fogta az angolok kapusa. Egyre nagyobb fölényben kezdtek futballozni a svájciak, időnként be is szorították az angolokat a kapujuk elé. 

A 75. percben megérdemelten szerezett vezetést Svájc, Dan Ndoye jobb oldalról érkező lapos beadása eljutott a védőjét megelőző Embolo elé, aki közelről, estében a jobb alsó sarokba helyezett.

Breel Embolo góljával szerzett vezetést Svájc
Fotó: AFP (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Southgate azonnal cserékkel frissített a csapatán, hiszen Anglia nagyon közel került a kieséshez. 

A 80. percben egyenlítettek az angolok, Saka gondolt egyet és lövésre vállalkozott, Declan Rice passza után 20 méterről mesterien csavart a jobb alsó sarokba. 

A gól után felpörögtek Bellinghamék, úgy tűnt az angol válogatott a szlovákok elleni meccs után elkerülné az újabb hosszabbítást. Az utolsó percek aztán inkább a svájciaké voltak, de nem esett újabb gól, következhetett a kétszer 15 perces ráadás.

Bukayo Saka mentette meg az angolokat
Fotó: AFP (Photo by Adrian DENNIS / AFP)

Hosszabbítás után drámai 11-es párbaj

Rice veszélyes lövésével kezdődött a hosszabbítás, Yann Sommer azonban leért a bal alsó felé zúgó, nagy erejű löketre. A 101. percben Bellingham lőtt a jobb felső sarok irányába, de a svájci kapus ezt a kísérletet is hárítani tudta. A ráadás második félidejében inkább Murat Yakin együttese voltak aktívabb, de nem esett gól, így jöhettek a 11-esek.

A büntetőrúgásokat az angolok kezdték, Cole Palmer be is lőtte az első tizenegyest, a svájciak részéről azonban Akanji kihagyta. A második körben Bellingham nem hibázott, ahogyan Schär sem. A harmadik angol 11-est is berúgta Saka, majd Shaqiri is eredményes volt. A negyedik körben Toney a jobb alsó sarokba helyezett, Amdouni pedig magabiztosan középre gurított. Az angolok már csak egy lövésre voltak a továbbjutásról, Alexander-Arnold nem is hibázott, így Anglia jutott az elődöntőbe, ahol a holland-török párharc győztesével találkozik majd.

Eredmény, negyeddöntő:
Anglia-Svájc 1-1 (0-0), tizenegyesekkel:
Düsseldorf, 47 ezer néző, v.: D. Orsato (olasz)
gól: Saka (80.) ill. Embolo (75.)

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!