Vágólapra másolva!
A Ferencváros a megújult lebonyolítási rendszerű Európa-ligában először lépett pályára, méghozzá a rekord belga bajnok Anderlecht otthonában. A mérkőzésen mindkét oldalon megvoltak a gólszerzési lehetőségek, azonban ezekkel a belga csapat sáfárkodott jobban és a második félidőben öt perc alatt két gólt szerzett, amelyre csak Traoré tudott válaszolni, így végül 2-1-re győzött az Anderlecht.

A mérkőzés előtt két órával már pezsgő élet és megannyi lilába öltözött belga szurkoló lepte el a Lotto Park környékét a komoly erőkkel felvonuló rendőrség mellett. Igazi karneváli forgatag alakult ki a stadion körüli kis utcákban, amelyeket kordonokkal zárt le a rendőrség, míg a több ezer szurkoló a food truckok és kocsmák gyűrűjében mulatta az időt. 

Sikerült egy kisebb, háromfős baráti társasággal beszélnem, akik elég borúlátók voltak a meccs kapcsán, mert az Anderlecht egy hete rúgta ki a vezetőedzőjét, és most az utánpótlásból felhozott fiatal, 36 éves mester irányítja a csapatot. 

Konkrétan azt mondták, hogy számukra ez egy rendkívül rossz mérkőzés lesz, azon sem lepődnének meg, ha vesztesen hagynák el a lefújás után a pályát. 

A stadionban egy órával a kezdés előtt már volt némi élet, a hangszórókból üvöltött a zene, a csapatok is birtokba vették a gyepet, hogy bemelegítsenek. Üde színfoltja volt a sajtóhely megtalálásának az a roppant segítőkész rendező, aki egyszercsak az angol után hirtelen magyarra váltott és megkérdezte tőlem és a Nemzeti Sportos kollégától: "Amúgy ti magyarok vagytok?" Mint kiderült, a középkorú úriember még jó pár évvel ezelőtt Tatabányáról költözött el Belgiumba, Genkbe és most csak emiatt a találkozó miatt utazott el Brüsszelbe, hogy itt segítsen.

A stadion környéke átalakult sétálóutcákká, rengeteg étel és italárusítóval. Fotó: Zámbó István

A kezdősípszó előtt bő egy órával már a két együttes kezdő tizenegyét is tudtuk, így készült a két vezetőedző az összecsapásra:

Az Anderlecht kezdője: Coosemans - Sardella, Jørgensen, Simić, Ndiaye - Verschaeren, Dendoncker, Stroeykens, Edozie - Amuzu, Dolberg.

A Fradi kezdője: Dibusz - Botka, Cissé, Szalai, Ramírez - Rommens, Abu Fani - Traoré, Zachariassen, Kady - Varga B.

30 perccel a start előtt tele lett a Fradi-szektor is, a zöld-fehér szurkolók több magyar zászlóval érkezve foglalták el a helyüket a Lotto Park vendégszektorában. 

A pálya kapcsán korábban megírtuk, hogy elég rossz állapotban van, nos, a bemelegítések után látszott igazán, hogy még el sem kezdődött a meccsterhelés, de fű a kapuk előtt már csak mutatóban volt és siralmas állapotba került a gyep.

Az első komoly helyzet a Fradi előtt adódott a negyedik perc végén, azonban Traoré tizenhatoson belül eleresztett bombájába önfeláldozóan belevetődött egy belga játékos, így jöhetett az első szöglet a mérkőzésen, amiből végül nem lett komolyabb lehetőség. 

Két perccel később már Dibusznak kellett egy nem túl életerős lövést fognia, Dolberg kínálta meg egy közé távoli próbálkozással a magyar kapust. Aztán a nyolcadik perc elején Edozie lövésénél már bravúrra volt szüksége Dibusznak, de hatalmas védéssel maradt a 0-0.

Fotó: Belga via AFP / Anderlecht's Moussa N'Diaye, Ferencvaros's Kady Borges and Anderlecht's Mario Stroeykens fight for the ball during a soccer game between Belgian RSC Anderlecht and Hungarian Ferencvarosi TC.

Az első tíz percet követően az Anderlecht átvette a mezőnyben az irányítást, ugyanakkor a Fradinak is voltak veszélyes támadás építései a belga kapu előtt. A 25. percben ismét Dibuszra volt szükség egy életerős lövést követően, de rendkívül magabiztosan állta a sarat a magyar hálóőr. Aztán a 35. percben egy Fradi-szöglet után Varga Barnabás lőhetett nagyjából 10 méterről kapura, remek próbálkozásába szerencsétlen módon a csapattárs feje úgy ért bele, hogy a kaput végül nem találta el. Az első félidő végéhez közeledve a hazaiaktól Amuzu sérült meg, a helyére Angulo érkezett a pályára. A 43. percben egy szép zöld-fehér támadás végén Rommens lőtt kapura, de Coosemans a helyén volt, maradt a 0-0-s állás, ami a szünetig nem is változott. 

A második játékrész első komoly helyzete Varga Barnabás előtt adódott, egy belga labdavesztés után kiválóan indult meg a magyar támadó, azonban a tizenhatoson belülre elfogyott a lendület, plusz egy védő is szorongatta, így lövését könnyedén fogta Coosemans. 

Sajnos az első óra végén egy Anderlecht akciót követően már Dibusz is tehetetlen volt, a hazaiaktól Stroeykens készítette elő a helyzetet, a középre visszalőtt passzát Verschaeren lőtte laposan a jobb alsó sarokba, ezzel 1-0 lett az Anderlechtnek.

Leander Dendoncker és Kristoffer Zachariassen harcolnak a labdáért. Fotó: Belga via AFP

Alig öt perccel később a Fradi-védelem nem tudta szabályosan megállítani a hazaiak támadását a tizenhatoson belül, így tizenegyeshez jutott az Anderlecht. A labda mögé Dolberg állt és nem hibázott, magabiztosan lőtte a játékszert a jobb alsó sarokba, ezzel 2-0 lett oda.

Ekkor döntött úgy Pascal Jansen, hogy belenyúl a mérkőzésbe és hármas cserét hajtott végre a 71. percben. Bejöttek Ben Romdhane, Saldanha és Maiga, lementek Zachariassen, Abu Fani és Kady. Majd öt perccel később ismét változtatott a holland-angol vezetőedző, lecserélte Botkát és Ramírezt, helyettük Gartenmann és Civic érkeztek. 

A 80. perc végén felcsillant némi remény, miután a csereként beállt Angulo három perc alatt begyűjtött két sárga lapot, és elhagyta a pályát, tíz emberre fogyatkozott ezzel az Anderlecht.

A Fradinak sem kellett több, rögtön átvette a kezdeményezést és folyamatos nyomás alatt tartotta a hazaiakat, akiknek egyértelmű lett a célja, valahogy kibekkelni a maradék időt. 

A 86. perc végéig sikerült is tartaniuk magukat, aztán a zöld-fehér csapat feltörte egy szép akció végén a védelmet és Traoré lőtte az idei szezon első Fradi kupagólját, 2-1-re módosítva az állást.

varga Barnabás
Varga Barnabásnak meggyűlt a baja a belga védőkkel. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A belga csapat az utolsó percekben kétségbeesetten húzta az időt, ahogy csak tudta, sem a kirúgásokkal, sem a bedobásokkal nem kapkodtak. Végül ez a taktika kifizetődött és nagy küzdelem végén 2-1-re győzött az Anderlecht.

Dübörög az EL!

A Ferencvárosnak köszönhetően ismét van magyar csapat európai kupában, a csoportkörben. A magyar bajnok illusztris csapatokkal játszik hétről hétre. Olyan sztárcsapatokkal csap össze a Fradi, mint a belga Anderlecht, az angol Tottenham, az ukrán Dinamo Kijev, vagy a német Eintracht Frankfurt. Az ellenfelek között találjuk még a görög PAOK, a svéd Malmö, a francia Nice, vagy a holland AZ Alkmaar együttesét. A fogadási kedv rendszerint megugrik, amikor van magyar csapat valamely európai csoportkörben. Az  EL-lebonyolításnak köszönhetően ezúttal sok rangos találkozón szoríthatunk és fogadhatunk. Részletek az EL-ről itt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!