Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 8. fordulójának rangadóján a bajnoki címvédő Ferencváros 3-0-ra legyőzte Puskás Akadémiát a Groupama Arénában, ezzel Pascal Jansen együttese a felcsúti csapatot megelőzve a tabella élére állt. A meccs hőse a Fradi brazil támadója, Matheus Saldanha volt, akit a 63. percben küldtek pályára, egy perccel később pedig már gólt is lőtt, a 77. percben egy újabb találattal eldöntötte a meccset, majd a 82. percben a szezon egyik legszebb gólját sarkazta, így 19 perc alatt mesterhármasig jutott.

A forduló előtt a Puskás Akadémia állt az élen, amely az eddig lejátszott hat mérkőzéséből - egy vereség mellett - ötöt megnyert. A második helyezett Fradinak ugyanannyi pontja volt, azzal a különbséggel, hogy valamennyi találkozóját megnyerte, csak egy meccsel kevesebbet játszott. A bajnokságban a két csapat legutóbbi két találkozója döntetlennel zárult, az azokat megelőző kettőn pedig a Puskás Akadémia győzött 2-1-re, mindkétszer a Groupama Arénában. Pascal Jansen csapata csütörtökön az Európa-ligában lépett pályára Brüsszelben, ahol 2-1-re kikapott az Anderlechtől, míg a Puskás Akadémia a Fehérvár elleni, múlt vasárnapi 3-0-s győzelmét követően készülhetett a rangadóra.

Fradi, Európa-liga
A Fradi hét közben vereséggel kezdett az Európa-ligában
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Fradinak nem megy a Puskás ellen?

Az OTP Bank Ligában 2022 októberében tudott legutóbb nyerni a Ferencváros a Puskás Akadémia ellen, így a fővárosi csapat nagyon komolyan készült a találkozóra. A Fradi a Dibusz – Gartenmann, Cissé, Raul Gustavo, Civic – Maiga, Abu Fani, Ben Romdán – Gruber, Varga B. Traoré összeállításban lépett pályára, míg a Puskás Akadémia a Pécsi – Maceiras, Golla, Stronati, Levi – Duarte, Plsek, Nissila – Soisalo, Puljic, Nagy Zs. kezdővel futott ki a Groupama Aréna gyepszőnyegére. 

A találkozót a Puskás Akadémia kezdte jobban, a felcsúti csapat egészpályás letámadásával a Fradi nem tudott mit kezdeni a meccs elején, így Pascal Jansen együttese beszorult a saját kapuja elé. Hornyák Zsolt csapata azonban nem tudta megszerezni a vezetést, a Fradi pedig lassan átvette a játék irányítását. 

A meccs első nagy helyzetére a 13. percig kellett várni. 

Ekkor egy szép támadás végén a bal oldalon felfutó Gruber Zsombor készítette le a labdát a szemből érkező Abu Faninak, aki 18 méterről kapásból lőtt, de a bombája néhány centivel elkerülte a bal alsó sarkot. A folytatásban többet volt a labda a Fradinál, a 27. percben pedig Adama Traoré villant meg. A mali válogatott támadó lefordult az őrzőjéről, majd 19 méterről megeresztett egy bombát, a lövése azonban elkerülte a kapu jobb oldalát. Ezt követően kőkeményen gyűrték egymást a csapatok, rengeteg volt a fizikális párharc, érezhető volt, hogy az NB I két legjobb csapata feszült egymásnak. 

Az első félidő legnagyobb helyzetére a 42. percig kellett várni. 

A Puskás Akadémia játékosa, Jonathan Levi állt oda egy 18 méteres szabadrúgáshoz, a svéd középpályás szépen eltekerte a labdát a sorfal felett, azonban Dibusz Dénes egy óriási bravúrt bemutatva kapufára tolta a jobb felsőbe tartó labdát.

A második félidő óriási iramban indult, és a Fradi veszélyeztetett először. Abu Fani átadása után Traoré húzott jobbról befele, majd 15 méterről lőtt, de a labda pont a középen helyezkedő Pécsi Ármin kezében kötött ki. 

A 63. percben a Puskás Akadémiának is volt egy helyzete. Egy gyors kontratámadás végénQuentin Maceiras lőtt 18 méterről, de Dibusz vetődve védte a jobb alsóba tartó lövést, az ismétlést pedig nagy Zsolt 16 méterről a kapu fölé vágta. 

Ez után Pascal Jansen hármat cserélt. Lehozta a pályáról mindhárom támadóját, és pályára küldte Tosin Kehindét, Kristoffer Zachariassent és a brazil sztárigazolást, Matheus Saldanhát. A brazilnak nem kellett sok, hogy letegye a névjegyét, ugyanis szűk egy perccel a beállása után kapott egy remek kiugratást Kehindétől, kapura tört, majd a kimozduló Pécsi Ármin mellett a kapuba pörgette a labdát (1-0). 

A 77. percben aztán a Fradi brazil sztárja eldöntötte a meccset. 

Egy hazaadás után Kehinde támadta meg Pécsi Ármin, a Puskás Akadémia kapusa megpróbálta elrúgni a labdát, de pont Saldanhához passzolt, a brazil támadó pedig 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt (2-0).

Öt perc múlva aztán valóságos varázslatot mutatott be a Fradi brazilja. 

Zachariassen kapott labdát a tizenhatoson belül, balról középre lőtt, Saldanha pedig egy védővel a nyakán egészen elképesztő sarkazós gólt lőtt (3-0). 

A brazil csatár így négy találkozón már hat gólnál jár a Fradiban úgy, hogy ezeken a találkozókon nagyjából összesen egy meccsnyi időt töltött a pályán.

A hajrában a Puskás Akadémia még ment előre a szépítésért, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani, így maradt a háromgólos különbség. A Fradi ezzel a hatodik meccsét is megnyerte a bajnokságban, ezzel pedig megelőzte a Puskás Akadémiát és a tabella élére állt. 

OTP Bank Liga, 8. forduló:
Ferencvárosi TC-Puskás Akadémia FC 3-0 (0-0)
Groupama Aréna, 11 767 néző, v.: Bogár
Ferencvárosi TC: Dibusz - Gartenmann, Cissé, Raul Gustavo, Civic - Abu Fania, Maiga, Ben Romdan - Traoré (Zachariassen, 63.), Varga B. (Saldanha, 63.), Gruber (Kehinde, 63.)
Puskás Akadémia FC: Pécsi - Maceiras, Golla, Stronati, Nagy Zs. - Duarte, Plsek - Soisalo (Kerezsi, 77.), Nissilä, Levi (Favorov, 77.) - Puljic (Colley, 70.)
gólszerző: Saldanha (65., 77., 82.)
sárga lap: Maiga (41.), illetve Maceiras (45.), Favorov (81.), Stronati (84.)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!