Vágólapra másolva!
Lukas Podolski a Bayern München, az Arsenal és a német válogatott játékosaként tett szert világhírnévre, de már évek óta nem csak a futball áll az élete középpontjában. A világbajnok focista még mindig aktív labdarúgó, ám azt talán kevesebben tudják róla, hogy 85 milliárd forintos vagyonát nagyrészt annak köszönheti, hogy felépített egy remekül jövedelmező kebabos étteremláncot. Podolski azóta a zeneiparba is betört, Németország legnagyobb zenei fesztiváljának a társszervezője, vállalkozásai révén pedig már annál is több pénzt keresett, mint amikor európai sztárcsapatokban futballozott.

A lengyel származású Lukas Podolski gyerekkorában költözött a családjával Németországba, majd 10 évesen került a Köln akadémiájára, ahol végigjárta a korosztályos csapatokat, 2003-ban pedig már a felnőttek között is bemutatkozott. Három évvel később a Bayern Münchenbe szerződött, a sztárokkal teletűzdelt együttesben azonban nem tudott tartósan alapemberré válni, így három idény után visszatért nevelőegyesületéhez. Podolski később a légióskodásba is belekóstolt, játszott az Arsenalban, az Interben, a Galatasarayban, és még a japán bajnokságban is kipróbálta magát. A 130-szoros német válogatott támadó a nemzeti csapattal 2014-ben ért fel a csúcsra, a vb-győztes együttes tagjaként a brazíliai tornán két csoportmeccsen jutott szóhoz. A világbajnok focista még 39 évesen is aktív, jelenleg a lengyel élvonalban futballozik, de egy ideje már nem csak a labdarúgásról szól az élete, ugyanis több jövedelmező vállalkozást is vezet, melyeknek köszönhetően üzletemberként is multimilliárdos lett.

világbajnok focista
Lukas Podolski 2014-ben világbajnok lett a német válogatottal
Fotó: AFP

Fagylalt és kebab - a világbajnok focista a gasztronómiában is hódít

"Az én apám nem volt milliomos, senki sem nyitotta ki előttem az ajtókat. Keményen kellett dolgoznom mindenért" - mondta Lukas Podolski, aki már 2017-ben elkezdett arra fókuszálni, mivel fog majd foglalkozni visszavonulása után. 

Ebben az évben dobta piacra az Ice Cream United elnevezésű saját fagylaltmárkáját, 

a vállalkozást egykori sikerei helyszínén, Köln városában indította útjára. A 39 éves futballista rengeteg pénzt keresett már játékosként, az Arsenalban a klub legjobban fizetett labdarúgói közé tartozott, ám egyáltalán nem az a típus, aki sokáig szeret a babérjain ülni.

Lukas Podolski, világbajnok focista
Lukas Podolski 2017-ben dobta piacra saját fagylaltját, az Ice Cream Unitedet
Fotó: unitedcharity.de/

Podolski egy évvel később egy még jövedelmezőbb gasztronómiai vállalkozásba fogott bele, amelynek az ötlete akkor fogalmazódott meg benne, amikor 2015 és 2017 között a török Galatasaray csapatában futballozott. 

Úgy nőttem fel, hogy rengeteg kebabot ettem, ami nagyon népszerű errefelé. Hat éve kezdtem ebbe az üzletbe, és nagyban gondolkodtunk. Nem csak edzésből, alvásból és netflixezésből áll az életem. 

Manapság senki sem akar dolgozni, mindenki közösségi média sztár akar lenni. Ezért zár be egyre több pékség, senki sem akar hajnalban felkelni és piszkos munkát végezni" - mondta a Bayern München korábbi sztárja, aki 2018-ban indította útjára a Mangal Döner X LP10 étteremláncot egy üzlettársával közösen. Ma már 30 kebab étterme van Németországban, ezekből 16 Kölnben található, ahol egyenesen imádják őt az emberek, és Podolski is ezt a várost tartja az otthonának.

Lukas Podolski
A világbajnok focista kebab éttermei hihetetlenül népszerűek Németországban
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Podolski kebabja jobb, mint a McDonald's?

"Egyszerűen nem vagyok az az öltönyös típus, úgyhogy egy ötcsillagos étterem nem is állt volna jól nekem"

- vallja Podolski, aki nem csak az üzletvezetésből veszi ki a részét, hanem időnként a konyha munkáját is segíti és a frontvonalba is beáll.

A 2024-es németországi labdarúgó-Eb idején is nagyon népszerűek voltak a világbajnok focista nevével fémjelzett grillezett húsételek, a "Poldi’s Dürüm" néven futó klasszikus kebabot 8,5 euróért, "Poldi világbajnok tálját" pedig 13,5 euróért kínálták az éttermekben. A világbajnok német focista szerint nagyon kedvező árakon elérhetőek az ételei, a döner kebabot kifejezetten olcsónak tartja a pizzához és a McDonald's-hoz képest.

German footballer Lukas Podolski opens the 11th branch of his chain Doner Kebab restaurant in Cologne
Podolski szerint a kebab sokkal jobb választás, mint egy menü a McDonald's-ban
Fotó: Anadolu via AFP/2021 Anadolu Agency

"Mennyibe is kerül egy Margherita pizza? 10 euró? De ez csak tészta, paradicsomszósz és egy kis sajt. Véleményem szerint a döner amúgy is túl olcsó. Többe kellene kerülnie. Régen az emberek folyamatosan az árakra hivatkoztak. Amikor fiatalok voltunk, egy döner valószínűleg 3 euróba került. Most körülbelül 8 euró, de hát az árak mindenhol emelkedtek" - mondta a lengyel Górnik Zabrze játékosa, aki a McDonalds-ról kifejezetten rossz véleménnyel van.

Ha rendelsz egy menüt a McDonald's-ban, akkor annyit fizetsz, mint nálam, vagy még többet. A kaja azonban ott egy kalap sz.r, hiányzik belőle a minőség. 

Az a megfelelő hozzáállás, hogy csökkentenem kell a döner árát, hogy mindenki megengedhesse magának" - döngölte földbe a népszerű gyorsétteremláncot Podolski.

Podolski a világ legszexibb szurkolónőjét és a Backstreet Boyst is "megszerezte"

Podolski vagyonát 180 millió fontra, mintegy 85 millárd forintra becsülik, és a legendás focista is elismerte, hogy jelenleg több bevételre tesz szert a kebabozással, mint amennyit a pályafutása csúcsán keresett. A 39 éves sztár azonban nem érte be ennyivel, a gasztronómia mellett más profilokkal is bővítette üzleti portfólióját. 

Lukas Podolski fontosabb vállakozásai:

  • Ice Cream United - saját márkás fagylalt
  • Mangal Döner X LP10 - kebabos étteremlánc
  • Lukas Podolski Foundation  - hátrányos helyzetű gyermekeket segítő alapítvány
  • Glücksgefühle zenei fesztivál
  • Strassenkicker LP - saját márkás utcai ruházat

A német sztárfocista rendelkezik saját ruhamárkával, rendszeresen szervez futballtornákat influenszereknek és korábbi játékosoknak, a Lukas Podolski Foundation elnevezésű alapítványával

pedig a hátrányos helyzetű gyermekeknek próbál segítséget nyújtani abban, hogy sportolhassanak és megfelelő oktatásban részesülhessenek.

Podolski egy évvel ezelőtt a koncertszervezésbe is belevágott, üzlettársával Németországban létrehozta a Glücksgefühle zenei fesztivált, amely pillanatok alatt óriási sikert aratott és egyedülállóvá vált az országban. Tavaly a baden-württembergi Hockenheimring versenypálya melletti helyszínen mintegy 135 ezer ember tombolt olyan világhírű előadók zenéire, mint Paul Van Dyk, ATB, vagy éppen Steve Aoki. 

Idén már több mint 200 ezer rajongó érkezett a legnagyobb németországi zenei fesztiválra, amelyre Podolskiék sztárfellépőnek meg tudták nyerni az 1990-es évek legnépszerűbb fiúzenekarát, a Backstreet Boyst.

Glücksgefühle-Festival
Idén a Backstreet Boys zenekar volt a leghíresebb sztárfellépő Podolskiék zenei fesztiválján
Fotó: Uwe Anspach/dpa

A szeptemberben rendezett négynapos esemény során egy másik olyan híresség is feltűnt, akiért szerte a világon rajonganak milliók, különösen a futballdrukkerek: a világ legszexisebb szurkolónőjének tartott Ivana Knöll DJ-ként szórakoztatta a közönséget. A 32 éves horvát kebelcsoda nemrég lábtörést szenvedett, miután Görögországban távozott egy éjszakai szórakozóhelyről, de időben felépült, így lemezlovasként részt vehetett a Podolski által szervezett eseményen.

"Még a törött lábam sem szegheti a kedvemet. Az orvosok azt mondták, hogy három hétig mankót kell használnom, de két hét után már tudtam segítség nélkül járni. 

Ismét fel tudok emelni 40 kilót, és a gyógytornász azt mondta, még soha nem látott ilyen gyors felépülést. Nagyon izgatott vagyok a fesztivál miatt, bár még nem tudok ugrálni és táncolni.

Remélem, hogy továbbadhatom a pozitív energiáimat a rajongóknak. Otthon készítem a szettemet és a stúdióban dolgozom a saját remixeimen" - mondta még az esemény előtt a világ legszexisebb szurkolónője, aki gyakran vállal fellépéseket DJ-ként és a Glücksgefühle fesztiválon is nagy sikert aratott.

firo : 15.06.2024, Football Football: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Group Stage, M03, Match 03, Spain Spain - Croatia Croatia
A közösségi médiában 3 milliós követőtáborral rendelkező Ivana Knöll is részt vett Lukas Podolskiák zenei fesztiválján
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto

Podolski a fénykorában futballistaként is egészen kiváló volt, de úgy tűnik, vállalkozóként még a pályán elért eredményein is túltesz. A világbajnok német focista nem tölti tétlenül a szabadidejét, számtalan vállakozást működtet egyszerre, és amihez hozzányúl, az szinte egyből arannyá változik. A 39 éves sztár a népszerűségét remekül kamatoztatja, immár franchise-ként működő kebab-birodalmát pedig egy német robotikai cég segítségével akarja továbbfejleszteni, hogy személyzet nélkül, automatizált módon történjen az ételek készítése és eladása. Podolski mottója minden bizonnyal megegyezik a világhírű német sportszergyártó cég szlogenjével, miszerint a lehetetlen nem létezik.

 

Kapcsolódó cikkek

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!