Tony Blair is aláírta az olimpiai tűzszünetet

Vágólapra másolva!
Tony Blair brit kormányfő is aláírta szombaton Athénben azt a dokumentumot, amely a világban dúló fegyveres konfliktusok beszüntetésére szólít fel az olimpia idejére. Az ókori példán alapuló kezdeményezést - amikor a játékok idejére a háborúzó városok tűzszünetet hirdettek meg -, több mint 450 politikai vezető és nemzetközi személyiség írta alá.
Vágólapra másolva!

"Nem lehet egyszerre harcolni és játszani" - jelentette ki Sztavrosz Lambrinidisz, a Nemzetközi Olimpiai Tűszüneti Központ igazgatója. Húsz kormányfő, államfő, illetve és uralkodócsaládok tagjai látták el kézjegyükkel az okmányt szombaton. Közöttük volt Tony Blair, Zsófia spanyol királyné, Albert monacói trónörökös és Fejszál bin Huszein jordániai herceg. A szervezők szerint idősebb George Bush volt amerikai elnököt, az amerikai küldöttség vezetőjét is felkérték az okmány aláírására, de ő elutasította a kérést. A dokumentumot aláírta Horst Köhler német államfő is. Az aláírók között szerepel II. János Pál pápa, Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Bill Clinton volt amerikai elnök is.

Az Egyesült Államok nem tartja be az olimpiai tűzszünetet. Colin Powell amerikai külügyminiszter kérdésre válaszolva újságírókkal közölte: "bár az eszme szép, a világ nem áll meg teljesen az olimpia miatt". Tony Blair nem kommentálta az aláírási ceremóniát és újságíróknak sem kívánt nyilatkozni.

Az aláírási ünnepségen felolvasták Jeórjiosz Papandreu volt görög külügyminiszternek, az olimpiai tűzszünet kezdeményezőjének a közleményét. Az okmányt Pekingbe, a 2008-as nyári olimpiai játékok színhelyére küldik tovább.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről