Vágólapra másolva!
Minden idők leggyengébb televíziós nézettségi adatait produkálta a vasárnap befejeződött San Antonio Spurs-New Jersey Nets NBA-bajnoki döntő. De nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is: a sorozat első meccsét például Spanyolországban - ahol Magyarországhoz hasonlóan ugyancsak élőben adták a döntőt - hajnali fél három és negyed hat között írd és mondd ezer háztartásban nézték a negyvenmilliós országban.

Az Egyesült Államokban 27 éve méri a nézettségi adatokat a Nielsen auditáló cég, s ez idő alatt egyszer sem volt olyan alacsony az érdeklődés az NBA-döntő iránt, mint most. Az úgynevezett "rating" - vagyis az ország összes tévékészülékeinek az a százaléka, amelyen nézték a szóban forgó adást - a Spurs-Nets döntő esetében mindössze 6,5 volt. Az ezt megelőző minimumrekordot az 1981-es Boston Celtics-Houston Rockets döntő nézettsége tartotta, 6,7 százalékkal. Pedig abban a döntőben olyan legendás játékosok kerültek szembe egymással, mint Larry Bird és Moses Malone.

Nem is olyan régen, öt éve a Chicago Bulls-Utah Jazz finálé még 18,7 százalékát vonzotta a háztartásoknak (Jordan, Pippen, Rodman, illetve Malone és Stockton), de tavaly, a Lakers-Nets döntő is 10,2 százalékos érdeklődésnek örvendett. Persze akkor a győztes csapatban Shaquille O'Neal és Kobe Bryant játszott.

Ch. Gáll András

Mindent egy helyen az Eb-ről