Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A telefon felmelegedése komoly gondokat is okozhat a hőségben

Vágólapra másolva!
A kánikulában nem csak az emberek és a háziállatok szenvedhetnek. A telefon felmelegedése komoly károkat okozhat, ha nem figyelünk.
Vágólapra másolva!

A nyári kánikula nemcsak minket visel meg, hanem elektronikus eszközeinket is, különösen a mobiltelefonjainkat. Túlmelegedhetnek, ami komoly károkat okozhat bennük, és jelentősen csökkentheti élettartamukat. Ahhoz, hogy a telefon felmelegedését megelőzzük a hőségben, érdemes néhány alapvető szabályt betartanunk. Lássuk, mire figyeljünk oda!

telefon felmelegedés ég, nap
A telefon felmelegedése komoly bajokat okozhat.

Ne takarjuk le a telefont

A telefonok elenyészően kis kivételtől eltekintve mind passzív hűtésűek, azaz a felületükön keresztül vezetik el a bennük keletkezett hőt, így a szellőzésük biztosítása alapvető fontosságú a túlmelegedés elkerülése érdekében. Amikor a készülék használatban van, különösen nagy teljesítményt igénylő alkalmazások futtatásakor, hő termelődik. Ha ilyenkor letakarjuk a telefont, például egy táskába tesszük vagy textíliával borítjuk be, az megakadályozza a hő elvezetését, ami gyors túlmelegedést eredményezhet. Próbáljuk meg mindig szabadon hagyni a készüléket, hogy biztosítva legyen a megfelelő szellőzés. Komolyabb kánikulában a zárt, hőszigetelő tokokat is érdemes mellőzni egy picit.

Óvakodjunk az autóban való töltéstől

Az autóban töltés különösen kockázatos lehet a forró nyári napokon. Az autó belseje gyorsan felmelegszik, különösen, ha közvetlen napfény éri. Ha ilyen környezetben töltjük a telefonunkat, az a készülék túlmelegedéséhez vezethet. A hő hatására a telefon akkumulátora is károsodhat, ami hosszú távon csökkenti az élettartamát és teljesítményét. Ha elkerülhetetlen az autóban töltés, próbáljuk meg árnyékos helyen parkolni, vagy használjuk a légkondicionálót a készülék hűtésére.

Tartsuk alacsonyan a fényerőt

A telefon kijelzőjének háttérvilágítása jelentős hőt termel, különösen maximális fényerő mellett. A hőségben érdemes a kijelző fényerejét alacsonyabb szinten tartani, hogy csökkentsük a készülék hőtermelését. Emellett az alacsonyabb fényerő hozzájárul az akkumulátor élettartamának megőrzéséhez is. Használjuk az automatikus fényerőszabályozási funkciót, amely a környezeti fényviszonyokhoz igazítja a kijelző fényerejét, vagy manuálisan állítsuk be a fényerőt alacsonyabb szintre.

Tartsuk távol a telefont a közvetlen napfénytől

A közvetlen napfény gyorsan felmelegíti a telefont, így érdemes mindig árnyékos helyen tartani a készüléket. Ha kint tartózkodunk, használjunk védőtokot, amely védi a készüléket a nap sugaraitól, vagy tartsuk a zsebünkben, táskánkban. Az autóban soha ne hagyjuk a telefont az üléseken vagy a műszerfalon, ahol közvetlen napsugárzás érheti.

Figyeljük a készülék hőmérsékletét

Sok modern okostelefon rendelkezik olyan funkcióval, amely figyelmeztet a készülék túlmelegedésére. Figyeljünk ezekre a figyelmeztetésekre, és ha a telefon túlmelegedett, azonnal kapcsoljuk ki és hagyjuk kihűlni. Ne használjuk a készüléket addig, amíg nem érzi ismét kényelmes hőmérsékletűnek.

Mit tegyünk, ha a telefon felmelegedése már megtörtént?

Ha túlmelegedésre utaló jeleket észlelünk, például azt, hogy az okostelefon meleg tapintású, egyre jobban lelassul, vagy túlmelegedésre utaló figyelmeztetést jelenít meg, akkor az első dolog, amit tennünk kell, hogy egy hűvös helyre, árnyékba helyezük, mielőtt komoly baj nem történik. Ne takarjuk be kabáttal vagy takaróval, mivel ez még több hőt fog magába zárni körülötte.

Ne tegyük a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba, bármennyire is csábító ötletnek tűnik ez. A nagyon melegről a nagyon hidegre való azonnali váltás szinte biztosan károsítja a készüléket.

Ha beviszük a készüléket a házba, helyezzük egy szellőzőnyílás vagy ventilátor elé. Ha a telefon tokban van, vegyük le azt, mivel így a telefon egy kis levegőhöz juthat, és minden oldalról leadhatja a hőt. Be is zárhatjuk az összes futó alkalmazást, csökkentve ezzel a telefon által jelenleg felhasznált energiát, bekapcsolhatjuk a repülőgépes üzemmódot, hogy leállítsuk a mobil-, Bluetooth-, Wi-Fi- és GPS-adóvevők által termelt hőt, és akár alacsony fogyasztású üzemmódba is kapcsolhatunk a telefon beállításaiban.
Ha azonban a telefon forró a tapintású, akkor nem érdemes a szoftverrel bíbelődnünk. Biztonságosabb, ha egyszerűen teljesen kikapcsoljuk a telefont. A legtöbb telefon kikapcsolja magát, ha túl melegszik, de előfordulhat, hogy ez nem sikerül. Ilyenkor a legjobb, ha mi magunk tesszük ezt meg, mert inkább maradjunk le egy hívásról, mint hogy új akkumulátorra vagy telefonra kelljen beruháznunk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről