A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Betiltja egy város az ingatlankiadók kartellezését

lakáskulcs házkulcs bejárati ajtó kulcstartó keychain kulcskarika otthon ház lakás
Fotó: Iza Gawrych / Unsplash
Vágólapra másolva!
Két szolgáltatással is összejátszanak az albérletárak maximalizálása érdekében.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a botrány az egyesült államokbeli RealPage és Yardi internetes szolgáltatások körül, mindkettőt az albérletárak egekbe emelésére találták ki. Az ingatlanokat kiadó magánszemélyek és cégek beregisztrálhatják a bérleményeket a szolgáltatásokba, megadva azok pontos helyét, legkülönfélébb paramétereit, továbbá az éppen elkért bérleti díjat.

Megfelelő mennyiségű adat és résztvevő birtokában a rendszer lényegében egy szörnyeteggé válik a bérlők számára, a kiadóktól kapott nem nyilvános adatokat felhasználva képes mindenkinél egyedi javaslatot tenni arra, hogy ténylegesen mi a maximálisan elkérhető bérleti díj az adott ingatlan esetében.

Ebből legelőször az ingatlanokat „túl olcsón” kiadók profitálnak, majd kollektíven az összes bérbeadónál csörögni kezd a kassza, a rendszer kartellbe szervezi őket a bérleti díjaik maximalizálása érdekében.

A helyzet miatt a RealPage ellen tavaly ősszel már pert indított Washington főállamügyésze, most pedig a megdöbbentő drágaságáról és lakhatási válságáról hírhedt San Francisco vezetése is az efféle szolgáltatások értékesítésének és használatának teljes betiltása mellett döntött, a RealPage mellett a konkurens Yardit is felhozták specifikus példaként. 

A szabályozásnak még át kell mennie szeptember 3-án egy végső szavazáson, nem sokkal ezt követően léphet majd életbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!