Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Mérföldkő lehet az éghajlatváltozás enyhítésében McGill Egyetem felfedezése

A klímaváltozás jelentős hajtója a légkörben lévő szén. A McGill Egyetem kutatói terveztek egy új katalizátort a szén-dioxid metánná alakításához - ami egy tisztább energiaforrás - kis rézdarabok, nanoklaszterek felhasználásával. Míg a hagyományos metángyártó módszerek, amik fosszilis üzemanyagból gyártanak metánt, több szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, az új folyamatok, az elektrokatalízis nem.
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás jelentős hajtója a légkörben lévő szén. A McGill Egyetem kutatói terveztek egy új katalizátort a szén-dioxid metánná alakításához - ami egy tisztább energiaforrás - kis rézdarabok, nanoklaszterek felhasználásával. - írja a kanadai Saskatchewani Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

Egy napfényes napokon használhatunk napenergiát, vagy amikor fúj a szél, a szél használatával gyárthatunk megújuló elektromosságot, de amint létrehoztuk az elektromosságot, fel kell használnunk. De a McGill egyetem kutatónak módszerével ezt a megújuló, de szakaszos elektromosságot használhatjuk arra, hogy energiát tároljunk kemikáliákban, mint a metán.

 

A légköri szén-dioxid réz nanoklaszterekkel metánná alakítható és amint a metánt használják, a felszabaduló szén-dioxid a metánba befogható és újrahasznosítható. Ez egy zárt szénhurkot hoz létre, ami nem bocsát ki új szén-dioxidot a légkörbe.

 

A kutatók a Applied Catalysis B: Environment and Energy magazinban publikálták kutatásukat, melyet a Saskatchewani Egyetem tett lehetővé.

A klímaváltozás jelentős hajtója a légkörben lévő szén. A McGill Egyetem kutatói terveztek egy új katalizátort a szén-dioxid metánná alakításához - ami egy tisztább energiaforrás -  kis rézdarabok, nanoklaszterek felhasználásával. Míg a hagyományos metángyártó módszerek, amik fosszilis üzemanyagból gyártanak metánt,  több szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, az új folyamatok, az elektrokatalízis nem.
Fotó: Origo

A szimulációkban különböző méretű réz katalizátorokat használtak, a kicsitől kezdve ami csak 19 atomból áll, az 1.000 atomból álló nagyobbakig. Aztán a laboratóriumban tesztelték, arra fókuszálva, hogy a klaszterek mérete milyen hatással van a reakció mechanizmusára. 

 

A rendkívül kicsi réz nanoklaszterek nagyon hatékonyak a metántermelésben. Ez egy jelentős felfedezés,, ami azt mutatja, hogy a réz nanoklaszterek mérete és szerkezete jelentős szerepet játszik a reakció kimenetelében.

 

A csapat tervezi, hogy folytatja a katalizátoruk finomítását, hogy hatékonyabbá tegyék és megvizsgálják a nagy mértékű, ipari alkalmazásait. Azt remélik, hogy felfedezésük új utakat nyit a tiszta, fenntartható energia termeléséhez.

(Forrás: Saskatchewani Egyetem: https://www.lightsource.ca/)



 



 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről