Az alkoholfogyasztás csökkentésének egyszerű stratégiája?

Ez az egyszerű stratégia talán működhet az alkoholfogyasztás csökkentésére
Ez az egyszerű stratégia talán működhet az alkoholfogyasztás csökkentésére
Vágólapra másolva!
A kutatók felfedeztek egy hatékony módszert, amivel az embereket kevesebb alkoholfogyasztásra ösztönözhetik, csökkenthetik a fogyasztással járó megnövekedett rákkockázatot, amit az italok számolásával párosítanának. Úgy vélik, a „miért csökkentsük” és a „hogyan csökkentsük” üzenetek különleges kombinációja hasznos lehet a lakosság jó egészségének előmozdításában és az alkoholfogyasztás csökkentésére.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a túl sok alkohol fogyasztása nem csak rákhoz vezet, de a túlzásba vitt alkoholfogyasztás számos problémával is járhat, beleértve a korai halált, a szívbetegségeket, az emésztési problémákat és a demencia fokozott kockázatát. Az alkoholfogyasztás csökkentése ezért létfontosságú lehet.

Ez az egyszerű stratégia talán működhet az alkoholfogyasztás csökkentésére
Ez az egyszerű stratégia talán működhet az alkoholfogyasztás csökkentésére
Fotó: Getty Images

Azt találtuk, hogy az alkoholról és a rákról szóló információk párosítása egy konkrét gyakorlati intézkedéssel, mondjuk az italok számolásával, azt eredményezte, hogy az ivók csökkentették az elfogyasztott alkohol mennyiségét – mondta Simone Pettigrew közgazdász és pszichológus, a The George Institute for Global Health munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A tanulmányhoz három felmérést töltöttek ki: 

  • az elsőt 7995 ember töltötte ki,
  • közülük 4588-an három héttel később a másodikat,
  • az utolsó felmérést pedig három héttel később 2687-en fejezték be. 

A résztvevőket különböző csoportokra osztották, akiknek különböző reklámokat és üzeneteket mutattak az alkoholfogyasztással kapcsolatban. A kontrollcsoporttal összehasonlítva egy kombináció tűnt ki: az alkoholt és a rákot összekapcsoló tévéreklám, valamint az italok számbavételére vonatkozó javaslat volt az egyik leghatékonyabb abban, hogy az emberek csökkentsék az alkoholfogyasztásukat.

 

Működőképes tanács az alkoholfogyasztás csökkentésére

Más megközelítések csak részben működtek, így például az, amikor a résztvevőket arra ösztönözték, hogy döntsenek egy bizonyos számú alkoholos ital elfogyasztásáról, majd tartsák magukat ehhez.

Sokan nem tudják, hogy az alkohol rákkeltő. Ez fontos információ, amivel az alkoholfogyasztóknak tisztában kéne lenniük. De az, hogy elmondjuk az embereknek, hogy az alkohol rákot okoz, csak a megoldás egy része; meg kell adnunk nekik a választ arra is, hogyan tehetnek lépéseket a kockázat csökkentése érdekében

 – mutatott rá mondta Pettigrew, hozzátéve, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint az alkoholfogyasztás világszerte az idő előtti halálesetek hét százalékáért tehető felelőssé.

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás számos problémával járhat,
A túlzásba vitt alkoholfogyasztás számos problémával járhat, beleértve a korai halált, a szívbetegségeket, az emésztési problémákat és a demencia fokozott kockázatát
Fotó: Catherine Falls Commercial/Getty Images

Az Addictive Behaviors című folyóiratban publikált tanulmányban a szakemberek rámutattak a probléma kezelésének egyik módjára: az alkoholfogyasztók legyenek jobban tisztában az egészségügyi kockázatokkal. És bár az egészségügyi ügynökségek már vizsgálták azt is, 

hogyan lehetne az alkoholt nehezebben elérhetővé és drágábbá tenni, végső soron a személyes döntések fogják meghatározni, hogy az alkohollal kapcsolatos viselkedés hosszú távon megváltozik-e vagy sem.

Ebben a konkrét tanulmányban a résztvevőket úgy választották ki, hogy „demográfiailag nagyjából reprezentatívak legyenek”, így ez a megközelítés nem feltétlenül működőképes máshol is, de úgy tűnik, hogy az alkoholos italok számolása egy olyan lehetőség lehet, amelyet érdemes kipróbálni, ha valaki csökkenteni szeretné az alkoholfogyasztását.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!