Rabiot még hétfőn tájékoztatta Deschamps-ot arról, hogy nem akar arra várni, hogy esetleg egy sérülés miatt jut neki hely a vb-keretben, inkább nem tart a csapattal a felkészülés során.
A franciák szerdán kezdték meg a felkészülést, Deschamps pedig gyorsan tisztázta a helyzetet.
„Nem levelet kaptam a játékostól, emailt írt nekem hétfőn.
Hívtam telefonon, küldtem neki SMS-t, hogy biztos legyek benne, ő írta az üzenetet. Választ nem kaptam,
de megerősítették, hogy ő küldte, így tájékoztattam erről a szövetség és a PSG elnökét is. Meglepődtem, talán meg is értem a hirtelen felindultságát, ezzel a döntéssel azonban kizárta magát. Reméltem, hogy felnőtt módjára reagál és orvosolja a hibáját, de
ilyen viselkedésnek nincs helye, ezt megjegyeztem. Nem fogok napokig rágódni ezen, nem akart tartalék lenni, nem akar készen állni, ha szükség van rá,
ez az ő döntése" – mondta Deschamps.
A játékosként világbajnok francia edző szerint nem kizárt, hogy van visszaút a játékos számára, hiszen még csak 23 éves.
A francia szövetség elnöke Noel Le Graet elmondása szerint nem így ismerte meg Rabiot-t, és meglepte a játékos döntése, szerinte a 30-as keretbe is igen megtisztelő bekerülni.
Rabiot PSG-s szerződéséből egyébként már csak egy év van hátra és olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint a történtek után már klubja sem számít a játékosra, a pletykák szerint Unai Emery vinné magával a renitens játékost az Arsenalhoz.