A bizalom egyik forrása

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:


Az elmúlt évek során mi, ifjúsági vezetők két dologra törekedtünk elsősorban. Arra, hogy fiataljaink a termelésben jó eredményt érjenek el és arra, hogy minél több tagja legyen szervezetünknek. Ez így helyes. De - amint azt a Központi Vezetőség határozata is megállapította - az már nem helyes, hogy a feladatok végrehajtása közben megfeledkeztünk a fiatalok jogos érdekeinek védelméről.


Bár a mi szervezetünk eddig is gondolt arra, hogy elhelyezzük a napközi otthonba a fiatal anyák gyermekeit, törődtünk a fiatalok megfelelő kereseti lehetőségének biztosításával is. Most azonban úgy látjuk, hogy amit eddig tettünk - elég kevés.

A Dolgozó Ifjúság Szövetsége (DISZ) a Magyar Dolgozók Pártja vezetése alatt álló országos és egységes ifjúsági szervezet, amely 1950 júniusában alakult. Soraiban a 14-25 év közötti fiatalokat tömörítette. Az egységes ifjúsági tömegszervezet létrehozásával a kommunista párt célja az volt, hogy teljes ellenőrzése alá vonhassa az addig különböző szervezetekre tagolódott ifjúsági mozgalmat, valamint hogy a fiatalokat az úgynevezett népi demokratikus rendszer híveivé nevelje, és végrehajtassa a pártnak az ifjúságra vonatkozó határozatait. Emellett a DISZ biztosította az MDP személyi állományának utánpótlását is. A DISZ felépítése teljes egészében megegyezett az MDP felépítésével, ugyanolyan hierarchizált és centralizált szervezet volt. A DISZ központi napilapja a Szabad Ifjúság volt, ezenkívül hetilapot is adott ki. Az 1956-os forradalom idején a DISZ felbomlott, helyét és szerepét 1957 tavaszától kezdve a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) vette át.


Az elmúlt hetekben üzemünkbe helyeztek egy fiatal mérnököt, aki nemrég került ki az iskolából. Nem volt pénze, s egyetlen ismerőse sem Budapesten. AKGM személyzeti osztálya azzal már nem törődött, hogy hol lakik, miből él majd addig, amíg keresethez jut. A DISZ-szervezet azonban az üzembe érkezésekor mindjárt érdeklődött gondjai felől, s a budapesti DISZ végrehajtó bizottság segítségével sikerült is ideiglenesen megfelelő lakásban elhelyezni.


Kitől várjanak segítséget a fiatalok, ha nem a DISZ-től? Igaz, az üzemekben elsősorban a szakszervezet feladata a dolgozók érdekvédelme. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy az ifjúsági vezetők is törődjenek az ifjúmunkások gondjaival.


Mi is nagyon helyes kezdeményezésnek tartjuk azt, hogy pártunk Központi Vezetősége tanácskozást hív össze ifjúságunk helyzetének megvitatására. Már most előzetesen szeretnék két megoldásra váró kérdést megemlíteni. Egyik: a Munka Törvénykönyve meghatározza a 18 éven aluli ifjúmunkások foglalkoztatásának módját. Többek között azt is, hogy egy ifjúmunkásnak ebben a korban legfeljebb 20 kilót szabad emelnie. A mi üzemünkben is dolgoznak fiatalok anyagmozgatói munkakörben, s gyakran elkerülhetetlen, hogy 20 kilónál többet emeljenek. Ezért elég gyakori nálunk a baleset. A múlt hetekben egy 17 éves ifjúmunkás ujja csonkult meg, munkába állásának első óráiban, mert gyakorlatlan volt, s mert erejét meghaladó súlyt kellett emelnie. Az igazgató a továbbiakban természetesen nem vállal felelősséget az ilyen esetekért, inkább nem alkalmaz 18 éven aluliakat ebben a munkakörben.


Ezt a kérdést meg kellene vizsgálni, annál is inkább, mert a KV határozata javaslatot tesz arra vonatkozóan, hogy már a tizennégy éves fiatalok is dolgozhassanak az üzemben. Ki kell dolgozni azt is, hogy ezek a fiatalok hol és milyen munkakörben dolgozzanak.


A másik ilyen probléma a szakszervezet és a fiatalok viszonya. Üzemünkben dolgozik egy fiatal technikus, aki súlyos beteg, s akit szanatóriumba kellene beutalni, de nem lehet, mert nincs meg a hat hónap szakszervezeti tagsága. Vajon helyes-e ez? Ilyen esetben még a szakszervezetnek is meg kellene vizsgálnia a körülményeket. Hiszen az a fiatal aki kikerül az iskolából, technikumból, nyilván nem rendelkezhet egyszerre éves vagy akár féléves szakszervezeti tagsággal. Arról nem is szólva, hogy ezeknek a fiataloknak többségét senki sem világosítja fel a szakszervezet jelentőségéről.


Úgy gondolom, ha az ilyen érdekvédelmi problémákkal is foglalkozik a DISZ, akkor a fiatalok még nagyobb bizalommal fordulnak hozzá és ez a bizalom feltétlenül tovább erősíti szervezeteinket.

Sárközi Ferenc
Fémtömegcikk-művek DISZ-titkára

Korábban:

Visszaeső fiatalkorúak

Hogyan lett az áldozatból vádlott


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!