A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
4
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNMagyarország
19:35VízilabdaGyőztes QF 3-Győztes QF 4
HUNMárton Viviana
21:19TekvondoViviana Marton-Aleksandra Perisic
NyílNyíl

Hogyan osztották el a lakásokat Budapesten a tanácsok?

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad nép:


Építkezés a VIII. kerületi Üllői úton. A Patócs-brigád két tagja éppen az előregyártott elemeket illeszti a helyére.

Az idei évtő kezdve a fővárosban elkészült új lakások negyven százalékát a tanácsok osztják el a dolgozók között. 1956-ben a tervek szerint mintegy 2000 lesz azoknak az új lakásoknak a száma, amelyekkel a tanácsok rendelkeznek. Ez természetesen nem oldja meg, de feltétlenül enyhíti a budapesti lakásínséget.


A Minisztertanács idevágó rendeleteinek és az egyes kerületek igényeinek figyelembevételével a fővárosi tanácsnál elkészült az idei lakáselosztási terv.


Az új lakások túlnyomó részének elosztását közvetlenül a kerületi tanácsok végzik, ahol lakásügyi osztályok javaslatai alapján a végrehajtó bizottságok döntenek a kiutalásokról. Mintegy 80-80 új lakást kapnak a legzsúfoltabb kerületek (mint például a VIII és a IX. kerület), míg a kevésbé csúfoltakban, s azokban, amelyekben sok családi ház épül egyéni kezdeményezésből (például Rákoskeresztúron) 45-50 lakást osztanak ki a tanácsok.
A fővárosi tanács a rendelkezésére álló lakáskeret 10 százalékát a felügyelete alá tartozó ipari, közlekedési, kereskedelmi stb. vállalatok dolgozóinak, illetve a tanácsok alkalmazottainak juttatja.


Budapesten összesen 2400 életveszélyesnek nyilvánított lakást tartanak számon. Ezeknek egy részét bontják, s tulajdonosaikat új lakáshoz juttatják. Akiknek lakásuk rendbe hozásáig ki kell költözniük, azok részére álmeneti szállásról gondoskodnak.


A Minisztertanács rendelete értelmében az új lakások háromnegyed részét a fizikai dolgozók között osztják ki. A kerületi tanácsok természetesen figyelembe veszik a fiatal házasok jogos igényeit is.


A most felépülő házakon kívül a kerületi tanácsok még néhány más "lakásforrással" is rendelkeznek. Ők osztják el - nagyjából a fenti szempontok alapján - a vidékre költözés és más okokból megürülő lakásokat. Tavaly e lakások száma elérte a 4500-at. A másik ilyen forrás: a lakássá visszaalakított irodák. Ezeknek számát most még nem lehet pontosan tudni. Másfél esztendő alatt több mint 400 ilyen lakást kapott a fővárosi tanács.


Még egy érdekes adat: a fővárosban jelenleg épülő minden száz lakásból 72 egyszobás, 23 kétszobás és 5 háromszobás lesz.

Korábban:

Új városrészek és lakótelepek épülnek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!