Egy hegyeshalomi vámvizsgálatról

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Olvasói levél

Módomban volt részt venni hivatalos küldöttként a bécsi nemzetközi vásáron. Négytagú delegációnk autón ment ki, visszafelé is így jött. Az osztrák vámhatóságok részéről mindkét alkalommal ugyanazt az előzékenységet, udvariasságot tapasztaltunk. A vámvizsgálat abból állt, hogy megkérdezték: poggyászaink személyi poggyászok-e? a választ udvariasan megköszönték, tisztelegtek és ezzel a vámvizsgálat be is fejeződött.


Másképp zajlott le viszont a vámvizsgálat a magyar vámőrök részéről. Tudom, hogy munkájuk nem könnyű és nagyon sok esetben kiválóan megállják helyüket. Azt azonban, ami velünk történt szeptember 15-én, délután 1 órától fél háromig - nem hagyhatom szó nélkül. A hegyeshalomi vámőrparancsnok, egy főhadnagy, először is azzal kezdte, hogy mindent kirakott az autóból, és sorra vizsgáltatta a bőröndöket. Ez ellen még nem is lehetne kifogást emelni. De maga a vizsgálat abból állt, hogy szemtelen vigyorgással turkáltak csomagjainkban. Úgy éreztük magunkat, mint súlyos váddal terhelt gonosztevők.

Külföldre mennek

- Hány óra van, Lajos? - Három.


Alátámasztja ezt az is, hogy amikor megmutattuk a szardíniát, amit családunknak hoztuk, közölték: minden dobozt ki kell bontani, mivel rendelet van arra, hogy az országban zárt konzervet behozni nem lehet, feltételezhető ugyanis, hogy az eredeti dolgokban kémjelentések vannak. Közölték, hogy a felbontást el lehet kerülni, ha a konzervet felajánljuk az "állam javára". Sorban bontogatták ki a szardíniákat, majd amikor látták, hogy mégsem ajánljuk fel azokat, a hátralevő öt-hat doboz kibontásától eltekintettek. Mindez gúnyos mosolyok, szemrehányások közepette történt.


Velünk egy időben két osztrák gépkocsi is jött be az országba. Ezeknek a vámvizsgálata, nagyon helyesen, nem tartott tovább egy percnél, s udvariasan zajlott le - bár náluk is voltak konzervek. Úgy látszik, a kémkedés esetleges gyanúja csak a magyar állami funkcionáriusokra vonatkozik, más nemzetiségű embereknél nem merül fel. Vagy talán úgy vélték a vámőrök, hogy magyarokkal nyugodtan piszkálódhatnak?


Tudomásom van arról, hogy mindaz, ami velünk történt, nem elszigetelt jelenség. Ideje lenn, hogy a Külkereskedelmi Minisztérium végre rendet teremtsen a vámvizsgálatok körül (úgy vélem, egyik-másik vámszabályunkat is felül kellene vizsgálni,), hogy ne kelljen az embereknek saját honfitársai miatt szégyenkeznie, amikor rövid távollét után hazája földjére lép.


László György
főmérnök, Budapest Főváros Tanácsa
végrehajtó bizottsága

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről