A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNMárton Viviana
09:33TekvondoRuth Gbagbi-Viviana Marton
HUNMagyarország
10:40Kajak-kenuKenu 500m-páros elődöntő 2
HUNMagyarország
10:50Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 1
HUNMagyarország
11:00Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 2
HUNMagyarország | Magyarország
11:10Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 1
HUNLigeti Dániel
11:40BirkózásDaniel Ligeti-Ashton Mutuwa
HUNMagyarország
19:35VízilabdaGyőztes QF 3-Győztes QF 4
NyílNyíl

Pillanatfelvételek egy állami gazdaság két leányszállásán

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava

Taksony nincs messze Budapesttől. Mindössze 30-35 kilométerre. Az állami gazdaságban főleg szabolcsi munkásokat találunk. Hogyan élnek, dolgoznak, mi a problémájuk?

"Meggyőzés" - tettleg

rev.hu
rev.hu

Mindjárt megérkezésemkor zűrzavar kellős közepébe toppantam. Az üzemegység-vezető, Szűcs Béla összekülönbözött az egyik lánnyal, névszerint Jócsák Erzsivel. A lány követelte, hogy a nyári prémiumot fizessék meg neki. Szűcs szerint nem jár prémium, mert igazolatlanul mulasztott. Szó szót követett, a vita hevében Szűcs nekitámadt a lánynak, belekapott a szoknyájába és az végighasadt.


A lány panaszra ment az üb-elnökhöz, Juhász Andráshoz. Az utánajárt a dolognak, kiderítette, hogy a lány a legnagyobb dologidőben egyik napról a másikra bejelentés nélkül szabadságra ment és utólag sem tudott semmi indokot felhozni, miért volt napokig távol a gazdaságtól. Az üb-elnök megmagyarázta Jócsák Erzsébetnek, hogy bizony hibát követett el, nem jár prémium. A lány ezt meg is értette. Ugyanakkor az üb-elnöke azt is közölte vele, hogy az üzemegység-vezető ellen megteszi a kellő lépéseket, mert még ha igaza is van, annyira nem ragadtathatja el magát, hogy tettlegességre vetemedjék.

Lekvárfőzés órabérben

A szigetmajori lányok másra is panaszkodtak. Nem találták a normát megfelelőnek, szerintük, amit végeznek, nem egyszerűen paprikaszedés, hanem utószedés, ami sokkal nehezebb, mert sok válogatással jár. Az üb-elnök miután helyszínen meggyőződött a talányok jogos panaszáról, rögtön felkereste az üzemegység-vezetőt s később azzal a hírrel tért vissza, hogy teljesítik a brigád kérését.


Minden reggel névsorolvasást tartanak a szigetmajori üzemegységben. Ilyenkor minden lány szinte kivétel nélkül jelentkezik. Ám kinn, a földeken már nem teljes a "névsor". Van, aki nem jött ki dolgozni, de munkanapja igazolt, mert a névsorolvasásánál ott volt. De akad olyan lány is, aki utasításra marad bent. Berencsi Erzsi harmadmagával ugyanis órabérben főzi a lekvárt télire, Szűcsnek és Szabónak, az üzemegység vezetőjének és helyettesének.

"Fenntartott" első hely

A szigetmajori leányszálláson egyébként nem lehet vetkőzni és mosakodni. Egyszerűen azért nem, mert két-három fiú állandóan ott cselleng. Ezzel szemben ugyanebben az állami gazdaságban, az erdőpusztai üzemegységben tiszta a legényszállás és itt a legények nem zavarják a lányokat. Az üzemi konyha is jó ebben az üzemegységben. Mindebben nem kis része van Nyúl Antal üzemegység-vezetőnek és Bajai agronómusnak, valamint a szakszervezeti bizalminak, Mester elvtársnak. Bajai agronómus például rendszeresen ellenőrzi a konyha tisztaságát. A szakszervezeti bizalmi pedig legutóbb elintézte, hogy új tányérok kerüljenek az ebédlőbe.


Bár ebbe az üzemegységbe szívesen jönnek vissza évről évre dolgozni a lányok, panaszt azért itt is hallani. A kivételezés miatt. Azt állítják, hogy csak Ruffék munkacsapata lehet az első. Pedig ők sem dolgoznak rosszabbul. Amikor a napokban elérték Ruffék teljesítményét, akkor gyorsan órabéres munkára helyezték őket, nehogy megelőzzék a másik munkacsapatot. Mivel évek óta ők tartják az elsőséget, senki sem akarja, hogy most hátrább kerüljenek. Vajon jogos-e a kibérelt és fenntartott első hely? - teszik fel a kérdést a többiek. Azt szeretnék, ha a munkát nem kivételezés alapján adnák ki.

Egy kis ötletesség soha nem árt

Problémák tehát jócskán vannak. Hogyan birkózik meg velük Juhász András üb-elnök? Íme egy történet, amelyik ezt is megmutatja. Az üb nem tudta az igazgatónál elintézni, hogy a fogatosok megkapják a munkaruhát. A hosszas huzavona után Juhász lefényképezte a rongyos ruhában járó fogatosokat és "némi megjegyzéssel" kirakta a faliújságra. Az igazgató másnap elment az üb-elnök feleségéhez.


- Ige figyeljen. Juhász elvtársnő. Maga okos asszony, beszéljen a férjével, ne tegyen itt csúffá, hiszen mindenki rajtam nevet.


Az asszony nem szólt semmit, de este amikor hazament a férje, ez volt az első szava.
- Le ne vedd a képeket a faliújságról! Az igazgató nagyon szégyelli magát, így hát meglesz a ruha!


Neki volt igaza. A fogatosok azóta is rendszeresen megkapják a munkaruhát.


Lendvai Vera

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!