A magyar újjászületés tízparancsolata

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

1. Magyarország törvényes, a nép által elismert kormánya a Nagy Imre-kormány.

2. A törvényes kormány és a nép akarata ellenére idegen állam hadserege Magyarországon nem állomásozhatik.

3. A magyar nép sztrájkkal, bojkottal, az ellenállás minden formájának felhasználásával kifejezésre juttatta, hogy Kádár Jánost és hazaáruló társait kormánynak el nem ismeri, s hogy a szovjet megszállásba soha bele nem nyugszik.

4. Ha a Szovjetunió bizonyos előzetes feltételeket teljesít, akkor a Nagy Imre-kormány vegye újra át az ország vezetését és kezdjen tárgyalásokat a szovjet hatóságokkal.

Az előzetes feltételek a következők:

  • a) Azonnali teljes tuzszünet.
  • b) A szovjet csapatok azonnal kezdjék meg a visszavonulást a varsói szerződésben kijelölt támaszpontjaikra.
  • c) A letartóztatott magyar kormányküldöttséget (Erdei, Maléter, Kovács, Szűcs) s általában a letartóztatott katonákat és polgárokat engedjék szabadon.
  • d) A tárgyalások megkezdése előtt a Nagy Imre kormány tanácskozhassék szabadon a munkástanácsok, a parasztság és az értelmiség képviselőivel.

5. A meginduló tárgyalásokon a magyar kormány követelje, hogy a szovjet csapatok a tárgyalások befejezésétől számított egy hónapon belül kezdjék meg Magyarország kiürítését, és ettől számított három hónapon belül teljesen hagyják el az országot.

6. A Szovjetunió ismerje el Magyarország semlegességét.

7. Az újra hivatalba lépett Nagy Imre-kormány azonnal kezdje meg a demokratikus karhatalom szervezését. A karhatalom a felkelők legjobb egységeiből, továbbá a rendőrség és a honvédség nemzethű alakulataiból és felfegyverzett munkásokból álljon. A karhatalomra támaszkodva a kormány biztosítsa a törvényes rendet, és akadályozzon meg minden önkényeskedést. Minden ellenforradalmi kísérletet, akár fasisztáktól, akár a sztalinistáktól induljon ki, a legkeményebben le kell verni.

8. A kormány támaszkodjék a demokratikusan megválasztott, tényleges intézkedési joggal felruházandó forradalmi bizottságokra és munkástanácsokra. Ezek biztosítják, hogy az új Magyarországon a föld a parasztoké, a gyár és a bánya a munkásoké, a művelődés joga pedig mindenkié legyen.

9. A kormány adja meg a teljes működési szabadságot minden demokratikus pártnak és szervezetnek.

10. A szovjet csapatok kivonulásától számított három hónapon belül meg kell tartani a szabad választásokat, amelyeken minden demokratikus párt indulhat

Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom

Sokszorosítsd, Írd le! Add tovább!"

1956. november 13-án a Magyar Értelmiség Forradalmi Bizottsága tagjainak kezdeményezésére megalakult a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom nevű illegális szervezet. Vezetői Ádám György és Gimes Miklós voltak. November 15-én kiadták a "Magyar újjászületés tízparancsolatát", és megindították az Október Huszonharmadika című lapot, amely december közepéig konspiratív körülmények között, sokszorosítva jelent meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!