A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szabó Csaba

Vágólapra másolva!
Kamikáze molekulák: A szabadgyökök befolyásolása a C-vitamintól a Viagráig
Vágólapra másolva!

A szabadgyökök olyan oxigén vagy nitrogén alapú molekulák, amelyek kémiai tulajdonságaik révén megtámadhatnak különféle kulcsfontosságú fehérjéket vagy akár a DNS-t. A szabadgyökök szerepének megértése valóságos forradalmat jelent az orvostudományban, és alapjaiban változtatta meg a betegségek kialakulásával és kezelésével kapcsolatos felfogásunkat. Napjainkban a laikus közönség is fokozottan érdeklődik a szabadgyökök iránt, táplálkozási aspektusokból, az öregedés élettanával összefüggésben, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatosan. Az előadás a tudományos eredmények bemutatásán túl bizonyos gyakorlati alkalmazásokat is érint.

I. A szabadgyökök termelődése és élettani szerepe
Bemutatunk néhány kulcsfontosságú felfedezést a szabadgyökök termelődésében, és vázoljuk a gyökreakciók jelentőségét egészséges sejtek egyes működéseiben, mint például a kórokozók elleni küzdelemben, vagy a szív- és érrendszer kulcsfontosságú működéseinek fenntartásában.

II. A nitroglicerintől a Viagráig
A szabadgyökök kutatásában a nitrogén-monoxid szabadgyök szerepének megismerése jelentette a legutolsó nagy áttörést. Ezt a gyököt, amely például autók kipufogógázában fordul elő, a szervezet erei is termelik, és a magas vérnyomás kialakulását gátolja. Különböző gyógyszerekben orvosilag alkalmazzuk értágító hatását. Nem utolsósorban a nitrogén-monoxid hatásának meghosszabbítása áll az impotencia "csodaszere", a Viagra biológiai hatása mögött.

III. A szabadgyökök szerepe betegségek kialakulásában
A szervezet speciális mechanizmusokkal rendelkezik a szabadgyökök semlegesítésére. Ezek károsodása, illetve a gyökök kóros túltermelése esetén életfontosságú folyamatok egyensúlya bomlik meg. Mindennek számos gyulladásos és érrendszeri betegség, valamint a rákbetegség kialakulásában van fontos szerepe. A szívinfarktus és az agyvérzés példáin keresztül bemutatjuk, hogyan lehet a új gyógyszerekkel a szabadgyök-egyensúlyt visszaállítani.

IV. Szabadgyökök és öregedés: táplálkozástudományi aspektusok
A mitokondriumok a sejtek energetikai raktárait tartják fenn. A mitokondrium által felhasznált oxigén egy része azonban szabadgyökké alakul, és évek-évtizedek alatt felgyülemlenek bizonyos károsodások. Ennek többek között az öregedés folyamatában, bizonyos daganatos betegségekben, illetve a cukorbetegség késői zavarainak kialakulásában van szerepe. Állatokban a szabadgyökök kiiktatása, illetve a mitokondriumok működésének csökkentése (pl. koplaltatás révén) az élettartam meghosszabbodásához vezethet.

V. A női nem mint védő faktor a szívinfarktus és az agyvérzés ellen
Ismert, hogy a nők kisebb gyakorisággal válnak szív- és érrendszeri betegségek áldozatává, mint az ugyanolyan korú férfiak. Ez a védettség a menopauza után megszűnik. A hatásban a női nemi hormonok egyike, az ösztrogén játszik döntő szerepet, nem kis részben kulcsfontosságú szabadgyök-reakciók szabályozása révén.


Tovább

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!