Vágólapra másolva!
Gion Nándor az utóbbi évtizedek legjelentősebb vajdasági magyar prózaírója volt, de nemcsak kisebbségi íróként, hanem a teljes kortárs magyar irodalomban is a fontos szerzők közé tartozik.
Vágólapra másolva!

Gion Nándor 1941-ben született a magyarlakta Szenttamáson (Srbobran). A szerbek, horvátok, svábok és zsidók alkotta közösségben magyar
gyerekként korán megtanulta a más népek iránti toleranciát; tizennégy regénye közül a legsikeresebbek a szerbiai területen élő népek XX. századi sorsáról szólnak.

Gion Nándor: Mit jelent a tök alsó?http://www.elender.hu/kortars/0112/gion.htmGion Nándor: Garantálja Z. A.http://home.hu.inter.net/~kortars/0107/gion.htmGion Nándor: Aranyat találthttp://forras.rkk.hu/0204/gion.html

Műveinek nagyobb része több nyelven jelent meg, hat regényéből film, tévéjáték is készült. Gion Nándor 1963-ban végezte el az Újvidéki (Novi Sad-i) Egyetem magyar irodalom szakát, 1963 és 1983 között újságíróként, 1983-tól 1985-ig az Újvidéki Színház igazgatójaként dolgozott, 1985-től az Újvidéki Rádióban főszerkesztői posztot töltött be. 1979 és 1982 között a Vajdasági Magyar Íróegyesület elnöke volt. A vajdasági magyarok éveken át tartó bizonytalan helyzete miatt 1992-ben Magyarországra költözött.

Antikvár

Gion Nándor 1982-ben megjelent kötete.


Latroknak is játszott


Kétéltűek a barlangban Testvérem, Joáb
Virágos katoná-Rózsaméz Ez a nap a miénk Latroknak is játszott

Népszerűek ifjúsági regényei, több ilyen témájú művéből szerb és magyar ifjúsági filmek készültek; Sára Sándor rendezővel 1996-ban Magyarországon együtt készítették A vád című filmet.

Kiadó

Gion Nándor könyveit az utóbbi években az Osiris jelentette meg. Közülük három kapható jelenleg.


Osiris Kiadó





Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!