A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megjelentek Gabriel Garcia Marquez emlékiratai

Vágólapra másolva!
A hatalmas érdeklődés miatt több mint egymillió példányban adták ki hazájában a kolumbiai író visszaemlékezéseit, amit kedd este kezdtek el árulni a dél-amerikai ország könyvesboltjaiban.
Vágólapra másolva!

A Vivir Para Contarla - nyersfordításban Élve elmondani - című műben a 75 éves Garcia Marquez fiatalkorára, életének 1955-ig terjedő szakaszára emlékezik vissza. Az író képzeletben újra ellátogat szülőhelyére, a kolumbiai Aracatacába, amelynek világa meghatározó volt későbbi pályáján. Az aracatacai élmények inspirálták Garcia Marquez legtöbb híres regényét, köztük a Száz év magányt. Az író visszaemlékezik újságíró korszakára is, amikor több, kolumbiai lapnak dolgozott, köztük az El Espectador és az El Heraldo című kiadványoknak. A következő 45 év eseményeiről szóló visszaemlékezések, a szerző nemrégiben adott nyilatkozata szerint, várhatóan novellafüzér formájában jelennek meg.

Az új Marquez-könyvnek már készül az angol, a francia, és a német fordítása, a jövő héten pedig Kolumbia mellett más latin-amerikai államokban és Spanyolországban is kiadják. A rákban szenvedő Gabriel Garcia Marquez, aki 1982-ben irodalmi Nobel-díjat kapott a Szerelem kolera idején című regényéért, jelenleg Mexikóvárosban él, három éve nem járt hazájában, és új könyvének megjelenése alkalmából sem utazott haza.

Az író visszaemlékezései iránti hatalmas érdeklődés miatt a kolumbiai rendőrség külön gondot fordít rá, hogy ne jelenhessenek meg a mű illegális kiadásai. A dél-amerikai országban ugyanis gyakoriak a könyvkalózok, akik másolatokat készítenek a legkelendőbb könyvekről és az utcán árulják a kópiákat. A rendőrség erőfeszítései ellenére Marquez új könyvét is be lehetett szerezni illegális árusoktól. Ismeretlenek egy könyvszállító teherautóból ellopták a memoár húsz példányát, amelyek az egyik vidéki város utcáin bukkantak fel sarki árusoknál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!