Bibliográfiai ritkaságok az ELTE könyvtárában

Vágólapra másolva!
A 16-17. századi különgyűjtemény 80 legértékesebb darabját bemutató kiállításon ritka térképeket, klasszika-filológiai kiadásokat, anatómiai metszeteket, hadtörténeti munkákat, korabeli történészek műveit tárják az érdeklődők elé.
Vágólapra másolva!

Bibliográfiai ritkaságokat láthat a nagyközönség november 18-ától december 15-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának újonnan kialakított 16-17. századi különgyűjteményében - mondta el az Egyetemi Könyvtár Régi nyomtatványok osztályának vezetője.

Farkas Gábor Farkas ismertetése szerint a gyűjtemény 80 legértékesebb darabját bemutató kiállításon ritka térképeket, klasszika-filológiai kiadásokat, anatómiai metszeteket, hadtörténeti munkákat, korabeli történészek műveit tárják az érdeklődők elé. Az idegen nyelven íródott, külföldi nyomtatásban megjelent munkák legtöbbje először szerepel kiállításon.

A gyűjtemény egyik különlegessége Amerigo Vespucci 1504-es útleírása az Újvilágról, amelynek másik példánya a Göttingeni Egyetem könyvtárában található. Az ország második legnagyobb korabeli gyűjteménye mintegy 7000 kötetet tartalmaz, amelyek nagy része 300 éve a könyvtár tulajdonát képezi. Az osztályvezető elmondta: az alkotások viszonylag jó állapotúak, többségüket mégis restaurálni kellett.

A bemutató célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvek egyre romló állapotára, segítségével támogatókat nyerjenek és létrehozzanak egy, a régi könyvek restaurálását támogató kört. Farkas Gábor Farkas kitért arra is, hogy egy-egy mű felújítása legkevesebb egy hónapot vesz igénybe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!