A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Stohl a Titus-tragédia mocsarában

Vágólapra másolva!
Shakespeare tragédiái sosem szűkölködnek vérben és erőszakban, de mind közül kiemelkedik a Titus Andronicus, ahol gyakorlatilag csak egyetlen szereplő marad életben. A Budapesti Kamaraszínház ezt a drámát vitte színre Stohl Andrással a címszerepben. 
Vágólapra másolva!
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Titus (középen) egész családja odavész

Titus Andronicus negyven évet tölt háborúban, s huszonöt fia közül huszonegyet elveszít a harcmezőn. Gyásszal, de diadallal tér haza, hősi maradványokat és királyi foglyokat hoz győztes csatából, miután végre leigázta a gótokat. Temetni és pihenni kíván Rómában, ahol újabb kötelesség mindjárt az államügyek sűrűjébe parancsolja. El kell döntenie a hatalomért vetélkedő császárfiak vitáját. A nagyobbik, Saturninus kétes jellemű, a kisebbik derék ember, és ráadásul jegyben jár Titus makulátlan tisztaságú lányával, a szende Laviniával. Döntenie kell, miközben a trónt neki is felkínálják. A konzervatív hadastyán ragaszkodik a legitimitáshoz, az elsőszülöttre szavaz, s leányát, foglyait, mindenét az új császárnak ajánlja fel.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
A gonoszok: Aaron és Tamora

A Budapesti Kamaraszínház Shure Studiójában ez a rengeteg szenvedés egy aprócska térbe szorulva tombol. A Titust játszó Stohl András - a szerep kedvéért kopaszon - remek átéléssel és jelenléttel alakítja a bukott apát és államférfit. A Katona József Színház színpadáról lelépő színész, aki inkább a tévében bohóckodik, itt most bebizonyítja, hogy nincs híján tehetségnek, ő azért mégis színész maradt. Mégpedig a jobbik fajtából. A színpadon szereplő többi színész zöme még jobbára ismeretlen, kivéve talán Bozsó Pétert, aki Aaront, a szerecsen szolgát játssza, kinek lelke éppoly fekete, mint bőrének színe. (Öröm: az arc barnasága csak jelzésszerű folt, nem kenték barnára az egész fejét.) Aaron a gót királynővel, Tamorával szövetkezik (annyira, hogy gyermeket is nemz neki), és ő buzdít mindenkit a gonoszra és a cselszővésre.

TITUS ANDRONICUS
Szereplők: Stohl András, Bozsó Péter, Szölöskei Tímea, Karácsonyi Zoltán, Dózsa Zoltán, Pindroch Csaba, Nagy Enikő, Kovács Ferenc, Madarász Éva, Balogh Rodrigó, Dolmány Attila, Horváth Illés, Tóth Zoltán, Papp Zoltán.
Vajda Endre fordítását színpadra alkalmazta: Németh Ákos, dramaturg: Falussy Lilla, díszlet: Horgas Péter, jelmez: Benedek Mari, rendezte: Soós Péter.
Előadások: január 4. (péntek), 13. (vasárnap), 19. (szombat)

Ez a Titus tele van energiával, Stohl Andrással és ötlettel, így még az ügyetlenségeket, a beszédhibákat is elnézzük, most az egyszer.

Korábban:

(doda)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!