Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Brit zenei díjak: hazai pályán Robbie a király<br/>

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy Nagy-Britannián kívül Robbie Williams nem hozza annyira lázba a közönséget, odahaza azonban ő a number one popsztár. Ez újfent bebizonyosodott február 26-án este a Brit zenei díjak (Brit Awards) gáláján, ahol újabb három Brit-díjjal jutalmazták. Robbie-nak ez volt zsinórban a negyedik "nyerő" éve a Brit-gálán, eddig 12 díjat gyűjtött össze; nyolcat saját erőből, négyet még a Take That tagjaként.
Vágólapra másolva!

Geri örül Robbie-nak
(Kép: BBC News)
Brit Awards

Az est sztárja kétségtelenül Robbie volt, a 2001-es Brit zenei díjak legfontosabb díjait azonban a melankolikus gitárzenét játszó Coldplay nyerte: ők lettek a legjobb brit zenekar, Parachutes című bemutatkozó lemezüket pedig a legjobb brit albumnak ismerték el.

A legjobb brit női előadónak járó díjat a dj-ként és énekesnőként egyaránt tehetséges Sonique kapta, a legjobb nemzetközi női előadónak Madonnát választották, aki videó-üzenetet küldött maga helyett, amelyben férje, Guy Ritchie mondott köszönetet az elismerésért, miközben a háttérben "Madge" az angol királynő portréját portörölte.

A legjobb nemzetközi férfi előadó kategória győztese Eminem lett. A rappernek egyik nagy rajongója, Sir Elton John adta át a díjat, a Grammy-gálán előadott duettjüket azonban nem ismételték meg.

A legjobb tánczenei előadó díját a visszavonulását fontolgató Fatboy Slim nyerte. A Radio 1, Nagy-Britannia legnépszerűbb zenei rádiója hallgatóinak szavazatai alapján a legjobb új brit előadó díját az A1 vihette haza. Ugyanezen kategória nemzetközi győztese Kelis lett. A legjobb popegyüttesnek a Westlife-ot választották.

Az idei "Brits" kétségkívül legnagyobb vesztesének Craig David bizonyult: a bársonyhangú 19 éves énekest hat kategóriában jelölték, de üres kézzel volt kénytelen hazatérni. Némi kárpótlást jelenthetett a brit r'n'b nagy reménységének, hogy két pártfogója is akadt a díjkiosztón. "Ha van ma Angliában Craig Davidnél jobb énekes, akkor én vagyok Margaret Thatcher" - magasztalta az ifjú sztárt Sir Elton, az idei Brit-életműdíjas, illetve legjobb nemzetközi zenekar díjával kitüntetett U2 pedig neki ajánlotta a One című dalt, az egyiket abból a négyből, melyet a gálán előadtak.

Craig David méltatlan mellőzését leszámítva ebben az évben mindenféle felháborító (vagy nevetséges) momentum nélkül zajlott a brit zene legnagyobb ünnepe, amely pedig a kilencvenes évek óta híres a botrányokról: tavaly Robbie nyilvános boxmeccsre hívta ki Liam Gallaghert, az Oasis énekesét, '98-ban Danbert Nobacon, a Chumbawamba anarcho-popzenekar egyik tagja egy vödör jéghideg vizet zúdított az akkori miniszterelnökhelyettes John Prescott nyakába, két évvel korábban Jarvis Cocker, a Pulp énekese fenékbe billentette a színpadon éneklő Michael Jacksont.

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről