"A kék bölcső" lett az elmúlt év legjobb sci-fi regénye

Vágólapra másolva!
Bujtor László, alias Leonard Banister vehette át a legjobb magyar regénynek járó Zsoldos Péter díjat "A kék bölcső" című művéért. Július 29-én a Salgótarjánban megrendezett országos sci-fi találkozón, a Hungaroconon két irodalmi és egy képzőművészeti pályázat eredményeképpen összesen kilenc alkotót díjazott, kettőt pedig dícséretben részesített a zsűri.
Vágólapra másolva!

Július 26-29. között XXI. alkalommal került megrendezésre a tudományos fantasztikus műfaj kedvelőinek és művelőinek országos találkozója, a Hungarocon. Salgótarján az idén 10. alkalommal adott otthont a rendezvénynek. Az eseményen mintegy százan vettek részt, köztük két sci-fi könyvkiadó vezetője, számos író, az ELTE sci-fi szemináriumának vezetője, a rendezvényt szervező országos Avana egyesület tagjai, és az érdeklődő közönség.

Előadások hangzottak el az ELTE magyar sci-fit érintő kutatásairól, a mesterséges intelligenciáról, és más, a műfajhoz kapcsolódó témákról, továbbá a közönség kerekasztal beszélgetésen vehetett részt az Cherubion és az N&N kiadó vezetőivel. A tanulni vágyók pedig beiratkozhatnak az Íróiskola 2001-es szemináriumára.

Bujtor László a díjjal. Fotó: ParallaxisAhogy az már hagyománnyá vált, az Avana Egyesület három pályázatot is hirdetett korábban az év során a rendezvény alkalmából: a Zsoldos Péter Díjat a nyomtatásban már megjelent regények és novellák számára, a Preyer Hugó emlékére kiírt pályázatot a nyomtatásban még meg nem jelent novelláknak, és egy képzőművészeti pályázatot a képek, szobrok, modellek alkotóinak. Mindhárom verseny eredményét a Hungaroconon, július 29-én hirdették ki.

A Zsoldos Péter Díj negyedik alkalommal került kiosztásra. A háromfős zsűri elnöke, Trethon Judit a nevezésekről szólva elmondta: két olyan regény is volt a nevezettek között, amely méltó lett volna a díjra, ezért nehéz volt választani Wizner Vég Balázs "A pilóta" és Bujtor László "A kék bölcső" című műve között, de végül az utóbbira esett a zsűri választása.

A piramist Bán János vihette hazaNovella kategóriában Bán János vihette haza a Zsoldos Péter Díjat, aki duplázott: tavaly ugyanis a "Bálnák a Crassus felett" című alkotásával nyert. Az idén győztes "Off topic" című alkotása, ami a Cherubion kiadó "Aranypiramis" című antológiájában jelent meg, egy atomháború után újra éledő internetes fórumon zajló beszélgetésbe enged bepillantást.

Bajzafi Ferenc (jobbra) emléklapot vesz át Marsalkó Zsolttól. Fotó: ParallaxisA Preyer Hugó emlékére kiírt novellapályázatra 48 nevezés érkezett. A Marsalkó Zsolt író vezette zsűri a 5-7 olyan írást talált közöttük, amelyek között nehéz volt dönteni, ezért a szokottnál több alkotást díjaztak. Az első három díj után egy negyediket is kiosztottak, egyet pedig dícséretben részesítettek. A győztes Bajzafi Ferenc lett, "Az albínó szeme" című írásával.

A képzőművészeti pályázatra az idén kizárólag képekkel neveztek az alkotók. A Hungaroconon kiállított művek közül közönségszavazással Tar Róbert "A nő születése" című műve lett az első.

A díjnyertes kép. Fotó: ParallaxisA Solaria Science Fiction Magazin hamarosan leközli az összes díjnyertes művet - a Zsoldos díjas regény kivételével.

Az [origo] augusztus 1-jén 14 órakor vendégül látja társalgójában Bujtor Lászlót, a Zsoldos Péter Díj regény kategóriájának nyertesét, ahol az internetezők "élőben", online tehetnek fel neki kérdéseket műveivel, a díjjal és a magyar sci-fi élettel kapcsolatban.

A győztesek:

Zsoldos Péter Díj 2001
Regény: Bujtor László (Leonard Banister) - A kék bölcső
Novella: Bán János (Kim Lancehagen) - Off topic
A zsűri dícséretben részesítette Wízner Vég Balázst "A pilóta" című regényéért
A zsűri tagjai voltak: Trethon Judit, Zsoldos Dávid, Kiss Gabriella

Preyer Hugó emlékére pályázat
1. Bajzafi Ferenc - Az albínó szeme
2. Haga Tivadar - Ítélet: életfogytiglan
3. Kékes-Szabó Andrea - Csillagburok
4. Kovácsvölgyi Sándor - Sárga-kék
Dícséret: Bornemisszáné Kósa Katalin - Áramszünet
Zsűri tagjai voltak: Marsalkó Zsolt, Bódi Ildikó, Csák Tamás

Képzőművészeti díj
1. Tar Róbert - A nő születése
2. Kasza Magdolna - V.
3. Szathmári Zsolt - Feltámadás
A helyezéseket közönségszavazás alapján osztották ki.

J.Gy.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!