Irodalom rács mögött

Vágólapra másolva!
A szabad gondolkodást korlátozó cenzúra és öncenzúra a témája annak a nemzetközi kiállításnak, amelyet június 11-26-ig a budai Várban láthatunk.
Vágólapra másolva!

A kiállítást először 1999-ben, Berlinben, a Bebelplatzon, a náci könyvégetés helyszínén mutatták be. Alig néhány hónappal azután, hogy Hitler hatalomra jutott, könyvek ezreit - köztük olyan szerzők műveit, mint Thomas Mann, Marcel Proust, Emile Zola, Albert Einstein, Sigmund Freud, Bertolt Brecht - vetették tűzre. Az installáció ezután a berlini Zsidó Múzeumba, majd a kölni Náci Dokumentációs Központba került.

Az installáció 21 „ketrecből” áll, amelyben Sheryl Oring amerikai művésznő a berlini lakosság ajándékát, több mint 500 antik írógépet „zsúfol” össze.

A budapesti kiállítás helyszíne a budai Várpalota Oroszlános udvara, ahol a Széchényi Könyvtár és a múzeumok közelsége biztosít méltó környezetet számára. A tárlat, amely június 6-26-ig látható, kapcsolódik az ünnepi könyvhét eseményeihez. Hivatalos megnyitása június 11-én, délután 6 órakor lesz.

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mond Göncz Árpád, valamint Konrád György, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Vámos Miklós íróknak cenzúrával kapcsolatos gondolatait ismerheti meg a közönség. Közreműködik: Bródy János, Halász Judit, Koncz Zsuzsa, Tímár Andor.

A Cultural Exchange Foundation a média segítségével írógépek gyűjtését tervezi, hogy lehetővé tegye a művész számára az adományokból egy újabb, azaz egy „budapesti ketrec” (No. 22) építését.

Sheryl Oring az amerikai North Dakota államban nevelkedett. Tíz évig különböző kaliforniai napilapoknak, legutóbb a „San Francisco Chronicle”-nak újságíróként dolgozott. 1997-ben pályát változtatott, és a művészet felé fordult. A Writer’s Block koncepciója a művész szavak iránti szeretetéből és a szólásszabadság erejébe vetett hitből fakad. Oring legújabb műve a nyelv fontosságával, továbbá a nemi szerepek által meghatározott hatalommal foglalkozik.

A magyarországi bemutatót követően ez év őszén az Irodalom rács mögött kiállítás az Egyesült Államokba utazik.

Korábban:
Helmut Newton: Szex és tájképek - fotókiállítás

Ajánlat:
A kiállítás honlapja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről