A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Debrecenben nem tudnak a Golgota megvásárlásáról

Vágólapra másolva!
A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnökének semmilyen hivatalos információja nincs arról a lapértesülésről, hogy a Munkácsy-trilógia egyik darabja, a Golgota Magyarországon marad, miután egy hazai vállalkozó megvásárolja - mondta el az MTI-nek szerdán Láyer József.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság értesülései szerint szóbeli megállapodás született egy magyar vállalkozó és a festmény jelenlegi tulajdonosa között a Golgota megvásárlásáról, amely így Magyarországon maradhatna. A lap azt is tudni véli, hogy a kép az állam tulajdonába menne át, cserébe a vállalkozó szintén festményeket kapna.

Láyer József , a megyei önkormányzat fideszes politikusa szerint az ügyről semmilyen formában nem tájékoztatták. Ugyancsak a lapokból értesültek a hírről a debreceni Déri Múzeum munkatársai. Bár az MTI-nek - a megbízott igazgató távollétében - hivatalosan nem nyilatkozhattak, annyit elmondtak: végtelenül örülnének, ha a Golgota az Ecce Homo mellett továbbra is a múzeum Munkácsy-termében maradhatna. Még jobban örülnének annak, ha visszakerülne Kanadából a trilógia harmadik darabja, a Krisztus Pilátus előtt című is, s újra együtt lennének láthatóak a monumentális alkotások Debrecenben.

Tekintse meg Munkácsy trilógiáját!http://www.kfki.hu/keptar/magyar/m/munkacsy/muvek/trilogia/index.htmlMűvészethttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=8404

Bényi Árpád festőművész, a trilógia együtt tartásáért alakult kuratórium elnöke is a sajtóból értesült a Golgota megvásárlásáról. Azon túlmenően, hogy örül a hírnek, a festőművész kijelentette: szégyellheti magát 1993-tól minden magyar kormány, amiért elmulasztotta megvásárolni a Golgotát. Bényi úgy látja, ismét van remény arra, hogy együtt maradjon a trilógia. Véleménye szerint amennyiben a Golgota megvásárlásáról szóló hírek valósak, azonnal lépéseket kell tenni, hogy mielőbb visszakerüljön Kanadából a Krisztus Pilátus előtt című alkotás is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!