A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hawaii barátságos vulkánjai

Vágólapra másolva!
Kileaua a világ legaktívabb vulkánja, testvére, Mauna Loa pedig a legnagyobb. "Barátságos vulkánokként" közismertek. Szinte állandóan kitörnek - a jelenlegi kitörés több mint húsz éve tart -, ám csak ritkán pusztítanak, és naponta 6-7 ezer turista látogatja őket.
Vágólapra másolva!

1924-ben egy turista meghalt, 2002-ben pedig két újságíró. Tehát azt nem lehet mondani, hogy sohasem rombolnak. Jelenlegi működésük alatt több ezer hektárnyi erdő égett le, és egy teljes falu, valamint sok kilométernyi utat temetett be a hömpölygő láva. De a vulkánok mindig pontosan figyelmeztetnek, és lehetővé teszik, hogy az emberek elmenekülhessenek, mielőtt a forró áradat megérkezik.

A helyiek azonban mindig készek megbocsátani a Tűz Istennőjének, Pelének: "Már érkezésünk előtt itt volt. Ő adott életet ezeknek a gyönyörű szigeteknek. Tény, hogy a házunkat kockáztatjuk, amikor egy aktív vulkánnal élünk együtt a hátsó udvaron."

Ebben az évszázadban egyedül ez a két tűzhányó összesen hatvankétszer tört fel, és mindkettő jó erőben van. Kileaua hét éve működik folyamatosan, Mauna Loa újra "duzzad", és készen áll új területek létrehozására.

Mauna Loa utoljára 1984-ben fenyegette Hilo városát. Az ötvenezer lakos és a világjárók bőröndökkel a kezükben figyelték, lélegzetüket visszatartva. A Honolulunál lévő légibázison állomásozó amerikaiak készen álltak bombázni a város felé tartó "tűzfolyót". De mielőtt a felszállási parancsot kiadták volna, egy kis repülőgép leszállt a kráterbe, és virágot, bogyókat és egy láda jó minőségű gint ajánlott föl áldozatul az Istennőnek. Pelé elfogadta az ajándékot, és a kitörés abbamaradt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!