Yoko Ono válik emigráns magyar férjétől

Vágólapra másolva!
Yoko Ono huszonkét évi házasság után válik magyar származású férjétől, a nála 18 évvel fiatalabb Samuel Havadtőy amerikai régiségkereskedőtől. A hír a Le Figaro Személyiségek című rovatában jelent meg. A francia lap felfedezésként adja elő, hogy John Lennon volt felesége a Beatles-sztár halála után fél évvel nőül ment az Amerikában élő felkapott lakberendezőhöz és galériatulajdonoshoz.
Vágólapra másolva!

A Figaro nem tud arról, hogy a hivatalos válási eljárás megkezdődött-e már, de azt biztosra mondja, hogy a pár szétköltözött. A házasság ténye Magyarországon ismert: Havadtőy Sámuel, aki a hatvanas években hagyta el Magyarországot, 1992-ben Yoko Onóval együtt Galéria 56 néven nyitott műkereskedést Budapesten. Az új régiségboltot Keith Haring amerikai képzőművész életművének szentelt kiállítással avatták fel. A fiatalon elhunyt alkotó utolsó munkáját, egy fehérarannyal borított szárnyasoltár-képet később a házaspár a budapesti Ludwig Gyűjteménynek ajándékozta.

A galéria megnyitása után a Yoko Ono-Havadtőy házaspár sűrűn látogatott a magyar fővárosba. 1998-ban John Lennon litográfiáiból rendeztek kiállítást a Galéria 56-ban. A Beatles-zenész képzőművészeti alkotásait áruba is bocsátották, s a befolyt összeget a Tűzoltó utcai kórháznak ajánlották fel. Yoko Ono egyúttal 50 ezer dollár értékű orvosi műszert is vásárolt a gyermekklinikának.

A magyar kultúráért kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréséül Havadtőy Sámuelt Pro Cultura Hungarica emlékplakettel tüntette ki Magyar Bálint, akkori művelődési és közoktatási miniszter 1998 áprilisában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről