Tojás, a vitaminbomba
Már napi egy tojás is tartalmazza azokat az esszenciális vitaminokat, amelyek segítenek, hogy egészségesnek érezzük magunkat. Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. A fehérje és a sárgája is teljesen megemészthető, feldolgozása közben pedig nem veszít értékeiből. A tojás fenséges tápláléknak minősül, hiszen tökéletes zsírösszetétele mellett megannyi vitamin és ásványi anyag található meg benne. Az A-vitamin és a B2-vitamon a látásra és a bőrre van jó hatással, a D-vitamin erősíti a csontokat, fogakat, az E-vitamin pedig az izmok és az idegrendszer egészségében játszik fontos szerepet.
A szervezet támogatása, az immunerősítés különösen fontos az őszi hónapokban. A tojás segíti az immunműködést, az anyatej után a második legjobb minőségű tápanyagforrás. Kalóriaértéke elenyésző más ételekhez képest, 75 kcal energiatartalommal rendelkezik egy egész tojás. Pont ezért megállja a helyét a diétás étrendben is, megkönnyíti a fogyást. Reggeliként fogyasztva telítettség érzetet nyújt, amit a jelentős fehérjetartalom ad, így segít az egészséges testsúly fenntartásában.
Az idősebb korosztály számára is fontos a rendszeres fogyasztása, hiszen a szív egészségére kiemelten jó hatással van, csökkenti a vérnyomást, az infarktus kialakulásának kockázatát, magas Omega-3 zsírsav tartalma pedig a szívbetegségek ellen véd.
Várandósság alatt is hatékony a kolin tartalma miatt, amely a sejtek normál működéséhez szükséges, így segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint hozzájárul a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődéséhez.
Receptajánló
Sokszínű étel, változatosan lehet elkészíteni, bármikor beszerezhető a boltokban és szinte az összes tápanyagot tartalmazza, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Elengedhetetlen kelléke a nagymama féle palacsintának, az almáspitének és még megannyi finomságnak.
A majonézes tojássaláta egy nagyon egyszerű, de biztosan sikert arató vendégváró recept, amivel mindenki levehető a lábáról.
Hozzávalók (4 főre):
6 db tojás
4 szál újhagyma
10 dkg tejföl
2 evőkanál majonéz
2 teáskanál mustár
1 kávéskanál só
1 csokor petrezselyem
bors
Elkészítés:
A főtt tojásokat pucold meg és egy villával nyomkodd össze. Keverd hozzá a tejfölt, a majonézt, a mustárt, majd ízlés szerint sózd és borsozd. Kend pirítósra, szórd meg petrezselyemmel, és már kész is a remek napindító vagy vendégváró energiaszelet.
Tojás Világnap
A Tojás Világnapját 1996 óta világszerte ünneplik, minden év októberének második péntekjén. Célja elsősorban a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása, a tojás renoméjának visszaállítása, valamint a táplálkozásban betöltött szerepének kiemelése. Az idei évben e nap alkalmából „Tévhitek helyett tájékozódj!” mottóval indított fenntarthatósági kampányt a magyarországi Tojásszövetség, melyben egy animációval mutatják be, hogy a tartásmód nincsen hatással a tojás minőségére és beltartalmi értékeire, ugyanakkor az EU-konform ketreces tartástechnológiának a legkisebb az ökolábnyoma és az üvegházhatása.
Bővebb információért a tojás jótékony hatásairól látogass el a https://www.amc.hu/tojaskampany/ oldalra és figyeld az Agrármarketing Centrum Facebook oldalát.