Honnan jön az Erős Pista?

paprikaföld címlapkép
Vágólapra másolva!
Képriport egy mélykuti paprikaföldről, ahol a Pistának valót termesztik.
Vágólapra másolva!
Középen egy úgynevezett füstös paprika, beérésére még két hetet kell várni, akkorra teljesen bepirosodik, ezért az igényes betakartást több körben kell végezni, hiszen a csövek nem egyszerre érnek be. A képen látható paprikák a Szegedi 178 csípős, csüngő termésállású fajta képviselői. A fajta jó őrleménynek és darált fűszerpaprikának is, ezekből is Erős Pista lesz. Forrás: Origo
Balra a teljesen érett, piros paprika, jobbra egy még enyhén füstös, zöldes termés Forrás: Origo
A vödrökből megy a zsákokba az érett paprika. A szabadföldi fűszerpaprikák szürete most kezdődik, de ezeket az érett paprikákat az igényes fűszerpaprikát előállítók -az ipari termelésre ez nem jellemző- még megfelelő körülmények között hetekig utóérlelik, amely során szépen felépül, elményül az íze. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat. Forrás: Origo
A frissen leszedett csípős fűszerpaprika még az esetleges apró sérüléseken keresztül is durva mértékben csípőset párologtat, a zsákba szagolni veszélyes Forrás: Origo
Még ilyenkor is virágzik a paprika, de ebből már nem lesz termés, legfeljebb a kész, de még zöld csövek érhetnek be a szüreti időszak végére. Forrás: Origo
Bognár Sándor termelő paprikái között Forrás: Origo
Az elmúlt éveknél kedvezőbb időjárás volt a paprikára, amely sok napsütést és csapadékot is igényel, a szárazságot rosszul tűri. Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!