Ahová lépünk, kolbászok lógnak, alattuk szalonnák sorakoznak. A nyárson malacok pörögnek, mellettük lassan megsülő birkák vicsorognak a parázs fölött. Délben meghozzák a Guinness-rekorder kolbászt: az idei 2031 méter hosszú lett. Tudják miért pont ennyi?
A vajdasági, dél-bácskai Turiában (Turija) 31. alkalommal rendezték meg február 28-án a Kobasicijadát, azaz a legendás kolbászfesztivált. Szinte egész Szerbiából, Horvátországból és Magyarországról érkeznek vendégek, résztvevők – érdemes is megnézni, hiszen csak egy órányira van a magyar határtól.
Az élmény páratlan. A Balkán irányában elhagyni az Európai Uniót mindig izgalmas, pláne, ha gasztronómiáról van szó. Senki nem görcsöl, nincs túlszabályozva, ide nem ért el a brüsszeli hivatalnokok unalma. Valahogy még a furakodás is lazább. Igazi tumultus viszont nincs: a falu több utcáját árusok, kolbászsütők, lazán a fűbe telepített üstök szegélyezik – rengeteg ember van, de szétoszlik, nincs bezárva egy sportcsarnokba vagy térre.
Görgessék végig nagyképes válogatásunkat: rengeteg fotó vár önökre, amelyekből szinte kilóg a füstölt áru, a sülő hús, a parázsra cseppenő zsír illata. Ha tetszik, jövőre ki ne hagyják, ritka az ilyen jó hangulatú, laza zsírorgia.
Házi sonkák a Zastaván. 3000 forintért adták kilóját, mindkettő érlelt volt - a sötétebb az öregebb Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccTuriai cipőkanál, mint fesztiválemlék. Ilyet sem láttunk még máshol, de legalább megtudtuk, hogy ez a 31. ilyen rendezvény Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccFigyeljük meg az összhangot: szlovén Tomos moped és kézműves nádszatyor, hogy legyen mivel hazavinni a kolbászt Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccDisznó és birka két jó barát, együtt pörögnek a parázságy felett Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccA lufiárusok mindenütt ott vannak. Háttérben a turiai polgármesteri hivatal Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccUniósszabvány-disznóelektrosokk. A képen a gyártók is láthatók. Az eszköz egy motoros gumimarkolat, némi fém meg egy kis kábel csodálatos házassága Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccHarmonikás és a pljeszkavicát zabáló vendég Fotó: Dudás Szabolcs - OrigoSzerbia, Turia, Turija, 31. kolbászfesztivál, a Guinness-rekordra vár a tömeg Fotó: Dudás Szabolcs - OrigoTangózó pár a Mirjana kocsmában Fotó: Dudás Szabolcs - OrigoGuinness-rekordot döntöttek a 2031 méter hosszú kolbásszal Fotó: Dudás Szabolcs - OrigoA megsült húsokat villámgyorsan feldarabolták. Nem volt pihenés, állandóan voltak vevők Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccÉdességárusító hellyé átalakított Piaggio Ape motoros tricikli Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccVattacukor 2.0 - figyelik a formákat és a színösszhangot? Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccIllatos, friss töpörtyű: volt, aki hazavitte, volt, aki a helyszínen ropogtatta zacskóból. Mindkettőt maximálisan megértjük Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccIlyet sem láttunk még: frissen faragott nyársat szúrt a kolbászba, hogy könnyebb legyen forgatni, majd megenni is Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccSült hal zsírban eltéve: csodás ötlet, ezt nekünk is ki kell próbálnunk Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccCsalogató festmények a bódé oldalán Fotó: Dudás Szabolcs - OrigoAz dinárban kiírt árakat durván hárommal kell szorozni. Gasztroturistáknak megfizethető a buli Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccKészül a halászlé. Turia a Ferenc-csatorna mellet fekszik. A Duna-Tisza kanális mentén nem gond a horgászat Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccJönnek a táncosok. Turia szerb falu, mindig is az volt, lakosainak csupán tíz százaléka nem szerb nemzetiségű Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccKilója 1500 forint? Azért az nem rossz ár. Úgy látszik, nagy bevásárláshoz el kell hagyni az Európai Uniót Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccFut a jány... Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc...de ugrik utána a legény Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccFintorog az árus, csípi a szemét a kolbászfesztivál helyenként hatalmas füstje. Tíz méterenként ég a tűz, és izzik a parázs Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccTöbb helyen disznót is vágtak, ebbe a szép tócsába a játszótéren futottunk bele. Kíváncsi vagyok mikorra takarítják el az apró nyomokat Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccA fogaiban igen, a lufik között nem mutatkozott hiány. Az árusok slágere a kis, tolattyús síp volt, amellyel több hangmagasságon is lehetett játszani. Nagyon idegesítő a hangja Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccAhol csak lehet, tüzet raktak. Ki gulyást, ki pörköltet főzött, de sokan csak töpörtyűt pirítottak Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccA szomorú nyugdíjas: a szappanbuborék nem okozott neki örömet, de fancsali arcát nézve másnak sem nagyon támadt vásárlási kedve Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccKulen, a vastag kolbász - érdemes egy rúddal hazahozni. Turia a magyar határtól nagyjából egy órányira van, ha máskor nem, ilyenkor érdemes átrándulni Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccFóliával szegélyezett evős-ivós sátrak is vannak. Vigyázat, bent minden drágább, az italok főleg. A szomszédos kocsmában a felét kérték a birsalmapálinkáért Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccSzomorúan néz a birka. Gyengébb idegzetűeknek vagy húst csak feldolgozva ismerőknek tartogat néhány meglepetést a Kobasicijada Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccNincsenek óriási sorok, pont annyi a falusi utcákra kitelepült árus, hogy ne kelljen nyomorogni, jut hús mindenkinek Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccEgyszerű vurstli: aki kibírja két percig lógva, tapsot kap, és elnyeri a kasszát, 20 eurót. Keveseknek sikerült fennmaradni a csúszós krómacél rúdon Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccMagyar ostorosok vezették fel a Guinness-rekord kolbászt. Bevallom féltem, hogy valakinek kiverik a szemét, nem volt sok helyük, de errefelé nem szokás túlaggódni a biztonságot Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccMegjött a családi a zenekar. A hegedűs kisfiú énekelt is, megpróbálták a balkáni cigányzenét ötvözni a manouche jazz-zel. Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccTraktor hozta a kolbászt. Sikerült az új Guinness-rekord, a 2015-ös 2031 méter hosszú lett Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccHat tonna disznót vágtak le, hogy ennyi kolbász legyen belőle Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccZenével köszöntötték a rekordot Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccA láncdohányos hentes elmondta, hogy háromezer kiló színhús ment bele a bélbe Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccEz a boldog férfi vette meg 2015 első adag rekorder kolbászát. Egy métert 500 dinárért árultak. Estére mind elfogyott Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccHogy messziről is üssön, a táncoslányokra felragasztották a világ legnagyobb műszempilláját Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccSzabályos sorokban tették a ketrecbe a kolbászt, ezt vették körül a hentesek, és vágtak méteres csíkokat Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccLövölde, mögötte sártenger. Az elmúlt napok esőzései alaposan fellazították a talajt, volt, ahol bokáig ért a mocsár Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccElöl a zöld szakács, mögötte a megsült birkafejek mosolyognak Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccÓriási edényben sültek az olajba való ételek, mellette rács, s alatta forró parázs várta a maradékot Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccSajtos pljeszkavica pitával: ezért mintegy 700 forintot kellett fizetni. Minden fillérje megérte, nagy volt és rendkívül ízletes Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccA 2015-ös kolbászevő verseny indulói Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccKét falat között szemmel tartotta a konkurenciát. Nem volt amúgy erős mezőny, volt aki csak jóllakni ment fel a színpadra Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccA büszke győztes, aki természetesen kolbászt kapott nyereményül Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccRögtönzött lakoma a játszótéren. Természetesen zenekar is akadt, hibátlanul tolták a vajdasági muzsikát, amiben néha magyar népdalfoszlányok is felbukkantak Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccEz a kínai daráló már sokat látott, de még sokat is fog: a disznóölő verseny szolgálati eszköze volt, mindenki ezzel dolgozott Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccMeghozták a disznót, kistraktorral, vályúban. Az egymást követő böllércsapatok feladata az volt, hogy előbb tisztítsák meg, lógassák föl. Akkor bekapcsolták a stoppert. és amíg az első kolbász be nem került a sercegő zsírba, mért az óra Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccMifelénk nem így csinálják. Alig pörzsöltek, helyette kádban forrázták körbe a disznót Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccMunkában a szerémségi böllérek, akik a sertés bontásától számítva 4 percen belül kolbászt készítenek Fotó: Dudás Szabolcs - OrigoA kaparásra kiképzett szerszámmal nemcsak hónalját epilálták, hanem az egész állatot Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccA szerémségi böllérek előkészítik a disznót a bontásra Fotó: Dudás Szabolcs - OrigoItt már mér a stopper. A szerb srác félelmetes sebességgel szétkapta a disznót Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccAmíg az egyik szeletelt, a másik már a kolbászhúst darálta Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccNem fogják elhinni. Onanntól, hogy lógott a disznó, és indult az időmérés, mindössze 3 perc 32 másodperc kellett ahhoz, hogy az első kolbászt elkezdjék sütni. Még nézni is hihetetlen volt Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccFőleg köszörűkövek voltak a kiskocsin. Egy vevőt sem láttunk nála egész nap, de nagyon türelmesen várakozott Fotó: Zirig Árpád - TáfelspiccSzemtől szemben a zöld szakáccsal - volt olyan gyerek, aki megijedt a furcsa bőrszínű séftől Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!