Ez a harmadik év, amelyben megrendezik a magyar gasztronómia napját, amin idén is a legfinomabb magyar ételt keresték. A kész fogásokat egy szigorú zsűri pontozta. Így értékelte az egyik alkotást Vörös Károly zsűrielnök a TV2 Tényeknek:
Összeségében apró hibák vannak benne, de én egy étteremben simán el tudnám fogadni. Sőt, ez a káposztás derelye, ez a káposztás tészta kifejezetten jó. Jó ötletnek is tartom
A zsűri nem csak hagyományos ételeket értékelt, hanem különböző desszerteket is. A szakácsok mellett cukrászok és pincérek is jelentkezhettek a versenyre. A rendezvény célja, hogy a hagyományos magyar ételeket újításokkal színesítsék és új magyar receptek szülessenek.
Azt szerettük volna, hogy magyar konyhában magyar alapanyagokból, egy olyan nemzeti identitást növelő, kulturális fejlesztést hajtsunk végre, ami gyakorlatilag beépülhet a jövő magyar gasztronómiájába
- tette hozzá Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, Balog Ádám ehhez még annyit tett hozzá, hogy a győztesek különleges elismerésben részesülnek.
Miután a legjobb ételeket itt kiválasztják, lehetőség lesz a magyarországi éttermekben ezeket az ételeket feltenni az étlapra és akkor mindenki ezeket megkóstolhatja.
A győztest, a legjobb ételt júniusban a budapesti Szakácsfelvonuláson is bemutatják.