Töpörtyűs pogácsa

Töpörtyűs pogácsa
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 2 és 1/2 óra

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 3db egész tojás (2 a tésztába, egy megkenni a pogácsákat)
  • 60 dkg darált töpörtyű (liba, sertés, vaddisznó, de legyen jó minőségű, ez a fűszer!)
  • só, bors ízlés szerint (bors inkább rengeteg, mint ízlés szerint)

Az élesztőt elmorzsolom a tejben, egy kis cukor hozzáadásával meleg helyen felfuttatom.

Alaposan eldolgozom a többi hozzávalóval (kivéve töpörtyű) gyúrom, amig rugalmas, feszes tészta lesz belőle (10 perc) és meleg helyen kelesztem egy órát.

Egy centiméter vastagra és téglalap formára nyújtom a tésztát, rákenem az összes töpörtyűkrémet.

Harmadolva egymásra lapozom, ezt mindig negyedfordulattal elforgatva, háromszor megismétlem.

Másfél-két centisre nyújtom, berácsozom a tetejét, felkockázom, a tetejét megkenem felvert tojással.

200 fokos sütőben 15-20 perc alatt elkészül.

Megjegyzés: Forrón a legjobb.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!