Fekete tagliatelle
![fekete tészta](https://cdn.origo.hu/2023/12/d7HbHDFPbadvAqU2uXrKxs6vO8C2mheiZHbbRJI4YUs/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQyNTkzMzhjMTM3ODQzZGViOGFkODhlZDU5ZDM2ZGJl.webp)
Spagetti, mert a tenger gyümölcseiből készült öntetekhez elsősorban spagettit szokás használni, így ez, az ízében egy kis sót és tengert hordozó, fekete tészta eleve elrendelt formája.
Spagettinek nem állnék neki otthon, de a tagliatelle már csípőből megy, miért is ne festeném feketére, az a tintahalkivonat nem jelent olyan nagy ízhatást, hogy elrontsa.
Rendkívül szabálytalan, de finom és látványos házitészta következik.
Hozzávalók (fejenként, férfias mennyiséggel számolva):
Az alapanyagokat összedolgozom, pár órát lefóliázva pihentetem a hűtőben.
A tésztát hasznos karizomzatot erősítő gyakorlatok közepette 1-2 miliméteresre nyújtom, derelyevágóval egy centis csíkokra vágom. A tészta ijesztően szürke, főleg a nyújtás közben rátapadó liszttől, nem kell megijedni. Lobogó, sós vízben fogkeményre főzöm.
Mivel ez mégse könnyű, tojásmentes spagetti, ezért a tejszínes, lazacos témák, amik olyan jól illenek színben és ízben is a fekete spagettihez, talán nem a legmegfelelőbb öntetek. Sima olívaolaj, só, kevés parmezán, vagy pecorino, esetleg füstölt lazac, kagylók, rákok tejszín nélkül illenek hozzá a legjobban. Szép, és így megfizethető.