Sült babpüré
![babpüré](https://cdn.origo.hu/2023/12/aEolJKZUPL1SggNvAZsDfGVV-9d9C9_qonL8uf1Ekq4/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZmRhNjk1MmQ4YzQ5ZWY5OWMzMDU3ZjNiMzFlM2Q0.webp)
Alapanyagok:
A babot alaplében a fűszerekkel, hagymákkal puhára főzöm. A főzőlé felét leöntöm róla, a többivel elturmixolom.
Serpenyőben vajat olvasztok és magas lángon beleöntöm a pürét.
A serpenyőt magamtól eltávolodó mozdulatokkal, laposan húzogatom a láng felett, a bab elkezd sülni, sűrűsödik.
Tovább rázva kezd egyre inkább henger formát ölteni, ilyenkor a nyelénél magasabban tartva a serpenyőt csúsztatgatva sütöm tovább, míg szép kéreg sül rá körben. Nem szabad kiszárítani, amikor elkezd törni, készen van. A rengeteg vaj nem elírás, egy serpenyőbe férő babhoz feleannyi vaj kell.