A medvehagyma kimondottan agresszíven érvényesíti idényjellegét, mert állítólag nem tartósítható, illóolajait az idő elpusztítja. Mivel egy zöld levél nem foghat ki rajtunk, leteszteljük rajta a tartósítási módszerek hatékonyságát.
A legelső csokrok közül vásároltunk kettőt és a következő módszerekkel raktuk el ezeket:
Fagyasztva
A leveleket, ahogy voltak egy zacskóba raktuk, majd a fagyasztóba.
Sóban
A leveleket leszáraztuk, és ezeket a szárakat vastagon beszórtuk sóval, majd egy befőttesüvegbe zártuk őket. Az üveget a hűtőszekrényben tároljuk.
Olajban, egészben
A száraz leveleket egy befőttesüvegbe tekertük, felöntöttük olajjal, és 30 percig gőzöltük egy lábosban. A hőkezelés valószínűleg eleve nem tett jót neki, de máshogy csak berohadna.
Olajban feldarabolva
Mint egészben, csak durvára aprítottuk előtte. Mindkét olajos üveg a hűtőszekrényben áll.
A levelek már 2 hete várják a felhasználást, még ráhúzunk egy hetet és krémlevest készítünk mindegyikből, majd kóstolunk.